Societat 10/10/2013

Mostrar els pits al Congrés “no suposa una pertorbació greu de l'ordre”

El jutge justifica la posada en llibertat de les activistes de Femen detingudes al Congrés durant una acció de protesta contra l'avortament

Efe
2 min

MadridMostrar el tors nu no suposa una pertorbació greu de l'ordre del Congrés dels Diputats. Això és el que destaca el titular del jutjat d'instrucció número 6 de Madrid, Ramiro García de Déu Ferreiro, en la interlocutòria, i ha posat en llibertat les activistes de Femem detingudes dimecres quan protestaven, mig nues, per la reforma de la llei de l'avortament.

"En la realitat social dels temps actuals no sembla raonable considerar la protesta despullant el tors un episodi capaç de produir objectivament una pertorbació greu de l'ordre", apunta el magistrat en la resolució. Per això, analitza que serien només "les paraules proferides "durant la protesta -"avortament sagrat"- les que tindrien el seu encaix en el tipus penal de l'article 497.2 de pertorbació de l'ordre de les sessions del Congrés, "però no en el seu sentit semàntic" sinó "en tant que tals paraules o veus haguessin pertorbat les sessions". És a dir, no constituiria delicte el que van dir, sinó el simple fet d'interrompre la sessió.

Tres integrants del moviment feminista Femen (l'espanyola Lara Alcázar, la ucraïnesa Inna Xevtxenko i la francesa Pauline Hillier) van interrompre dimecres el ple del Congrés amb el tors nu i al crit de l'"avortament és sagrat", provocant un cert desconcert a l'hemicicle fins que van ser expulsades de la tribuna del públic i detingudes. L'incident va tenir lloc mentre intervenia en la sessió de control al govern el titular de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, que responia a una pregunta de la diputada d'UPyD Irene Lozano sobre la reforma del Codi Penal. L'activista espanyola va ser posada en llibertat per la mateixa policia, mentre que les altres dues ho van ser pel jutge, que va decretar l'única obligació que fixessin domicili a Espanya "a efectes de notificacions i citacions".

El magistrat de Madrid reflexiona en la seva interlocutòria sobre l'exercici pacífic de les llibertats d'opinió i expressió i la ponderació en el Codi Penal de qualsevol pertorbació de l'ordre en les sessions del Congrés. En aquest sentit explica que si s'apliqués el principi de legalitat de manera mecànica caldria considerar si constituiria una pertorbació de les sessions "els crits i aplaudiments dels convidats". El magistrat critica que l'atestat policial enviat per la policia al jutjat invoqués el delicte d'alteració d'ordre públic al Congrés "sense concretar cap article".

Femen és una organització feminista d'origen ucraïnès i les seves militants recorren a mostrar els pits en públic com a acte de protesta.

stats