Societat 07/03/2012

Gallardón denuncia una "violència de gènere estructural" contra les dones perquè avortin

El ministre de Justícia diu que hi ha una "pressió" social perquè les dones interrompin l'embaràs i promet una nova llei que faciliti "el dret a la maternitat"

Efe
2 min

Mdrid @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, ha afirmat avui que la reforma de la llei de l'avortament que elabora el seu govern va dirigida "a augmentar la protecció del dret per excel·lència de la dona: el de la maternitat". Ha respost així al Congrés a una pregunta de la diputada socialista Ángeles Álvarez, sobre si l'executiu seguia tenint la intenció de "retallar els drets sexuals i reproductius de les dones".

El ministre ha contestat rotundament que "no", perquè la voluntat del govern espanyol no és retallar la llibertat de les dones, sinó protegir els seus drets, ja que en la societat actual, segons ha dit, "en moltes ocasions es genera una violència de gènere estructural contra la dona pel simple fet de l'embaràs". Si s'observa la realitat, ha prosseguit, es descobreix que "moltes dones veuen violentat seu dret a ser mares per la pressió que generen al seu voltant determinades estructures".

Segons ell, quan es produeix un "suposat embaràs no desitjat", l'entramat social fa les mares "responsables úniques" de conflictes o situacions problemàtiques davant les quals "el legislador no ha de ser indiferent". "És insuficient una legislació que es limiti a protegir la vida del no nascut mitjançant la tipificació penal de l'avortament i que no presti atenció a la situació de la dona embarassada, que ha d'estar protegida", ha sentenciat.

Evitar discriminacions

La llei que Justícia pensa promulgar, ha explicat, "es va a inspirar en el dret de la dona a la maternitat" perquè cap embarassada "s'hauria de veure obligada a renunciar-hi" per un conflicte familiar, laboral o social. "Insistirem en la formació, en la informació, en la prevenció i en la promoció de la inserció sociolaboral de les dones embarassades, i a establir garanties per conciliar la vida laboral, personal i familiar", ha detallat.

Ruiz-Gallardón ha dit que la nova normativa pretén que "s'eviti qualsevol tipus de discriminació", i per això cal estar "prop de les dones més vulnerables", d'aquelles que estan a l'atur, de les menors d'edat, de les immigrants o de les que tenen alguna discapacitat.

stats