Societat 26/03/2021

Barcelona atorga la Medalla d'Or a títol pòstum al pare Manel i Pere Casaldàliga

El ple d'aquest divendres ha aprovat els dos reconeixements per unanimitat

3 min
Pare Manel i Pare Casaldàliga

BarcelonaEl ple de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat avui per unanimitat concedir la Medalla d'Or al Mèrit Cívic a títol pòstum al bisbe Pere Casaldàliga, que va morir l'agost de l'any passat, i al pare Manel, que ho va fer pocs dies després. L'Ajuntament reconeix el "combat permanent contra els abusos de poder i l'explotació" de Casaldàliga i també el seu "ferm compromís" a favor de la justícia social, la igualtat i la dignitat dels pobles indígenes. Pel que fa a Manel Pousa, més conegut com a pare Manel, la ciutat li agraeix el "compromís solidari i l'activisme social en favor de les persones en situació de vulnerabilitat". En especial, la infància en risc i els presos.

ERC, que juntament amb JxCat és qui va proposar atorgar el reconeixement a Casaldàliga, ha remarcat que es mereix, més enllà de la medalla, que "Barcelona sigui exemple de la defensa dels drets humans" i que el seu arxiu sigui conservat i difós a la ciutat. En nom dels comuns, el regidor Marc Serra ha defensat que les causes del bisbe són "absolutament vigents avui", i el socialista Albert Batlle, seu soci de govern, ha afegit que Casaldàliga va viure el seu compromís amb "radicalitat": "Que el seu testimoni ens interpel·li i incomodi, serà un bon senyal".

Neus Munté (JxCat) ha elogiat del bisbe que tot i les amenaces no canviés el seu rumb, així com el vincle amb Barcelona, amb un projecte d'inserció per a joves i una escola nocturna per afavorir joves sense estudis. "Necessitem valors com els que representa Casaldàliga", ha defensat la regidora. Per part de Cs, Paco Sierra ha elogiat l'acció a favor dels pobres i dels indígenes de Casaldàliga i ha dit que el reconeixement és "just" per la seva lluita i la defensa de la pau. Josep Bou, del PP, hi ha afegit que el bisbe va "consagrar la seva vida a Déu i als més necessitats" i Eva Parera, de Barcelona pel Canvi, n'ha elogiat "l'entrega de la vida als altres".

Lligat al Verdum

Del pare Manel, ERC n'ha posat en valor la trajectòria feta al barri del Verdum i ha recordat la celebració del l'esdeveniment anual Guanya't el cel amb el pare Manel. La seva figura, ha dit la regidora Gemma Sendra, és un referent en la lluita contra les desigualtats. Marc Serra hi ha afegit que la seva història és un reflex de la història de Nou Barris i, en concret, del barri del Verdum. I ha recordat que en plena pandèmia van contactar amb la Fundació Pare Manel per desplegar un projecte conjunt per repartir mascaretes fetes per la Xarxa de Dones Cosidores de Barcelona i que l'entesa va ser un èxit. "Sempre hem trobat complicitat en la fundació", ha elogiat.

Jaume Collboni, del PSC, ha considerat "del tot justificat" atorgar-li la medalla a "un barceloní nascut a Granada" que ha fet una "tasca incansable" per les persones en risc d'exclusió. "Ens deixa moltes vivències exemplars", ha dit en referència a accions com emportar-se persones sense llar a casa seva. Collboni ha recordat que l'últim cop que es van veure va ser a la Festa Major de la Teixonera, on el pare Manel feia el pregó, i on encara "celebrava la vida, cantava i ballava".

En nom de JxCat, Neus Munté ha recordat que va ser el seu grup qui va fer la proposta de distinció i ha definit Pousa com un "referent de barri i de ciutat". N'ha destacat l'entusiasme que posava en tot el que feia i que ajudés "sense jutjar ni qüestionar" els col·lectius més vulnerables. Per a Cs, el pare Manel era "un actiu de la ciutat i de tots els barcelonins i especialment dels més desafavorits".

Bou ha explicat que van ser veïns durant molts anys i que va batejar dues de les seves filles. "Era un gran catòlic, un exemple per a creients i per a no creients, estic convençut que s'ha guanyat el cel", ha dit. Eva Parera l'ha definit com un "referent en la solidaritat amb els més pobres".

La ciutat també ha aprovat avui distingir amb la Medalla d'Or al Mèrit Esportiu la Federació Catalana de Natació per la seva tasca de promoció de l'esport en l'any del seu centenari.

stats