Barcelona farà una altra reforma provisional de la ronda Sant Antoni

L'espai s'arranjarà amb elements d'urbanisme tàctic mentre no es consensua un projecte per al conjunt de les rondes

2 min
La urbanització provisional de la ronda Sant Antoni.

BarcelonaDesprés de passar-se nou anys ocupada per les carpes del mercat provisional de Sant Antoni, a finals del 2018 la ronda de Sant Antoni de Barcelona va quedar alliberada d'aquesta funció i la llosa que havia sostingut les carpes es va adaptar, amb jocs pintats a terra i jardineres, a l'ús veïnal. Però la ronda encara espera la seva transformació definitiva, que amb el primer calendari a la mà havia d'haver començat tan bon punt el mercat deixés lliure la part central però que el govern de Colau va decidir ajornar per reconsiderar alguns punts, com si s'havia de reobrir un carril de trànsit per sentit a tota la ronda —per fer-hi passar l'autobús i millorar la càrrega i descàrrega al Raval— o si els nou anys d'experiència sense cotxes i la superilla acabada d'estrenar permetien un espai més pacificat a la zona on hi havia les carpes.

El debat encara no s'ha tancat i ara el que ha anunciat l'Ajuntament és una nova transformació provisional per millorar aquest espai d'estada mentre es defineix la reforma definitiva, que es vol que tingui un dibuix integral conjunt de les rondes que envolten Ciutat Vella: Sant Pau, Sant Antoni, Universitat i Sant Pere. Per tant, no serà imminent.

El nou dibuix.

El que s'ha presentat ara als veïns de la zona és una reforma pensada per durar mentre no arrenca la definitiva i que buscarà fer més agradable l'espai de la llosa. S'intervindrà, a partir del mes de febrer, en el tram que va d'Urgell a Casanova (uns 4.500 metres quadrats) per introduir-hi verd i noves zones de joc. Està previst que les obres durin tres mesos, així que haurien d'estar enllestides la primavera de l'any que ve. Una de les novetats serà la col·locació d'elements de fusta per envoltar tot l'espai central i funcionar com una mena de gran banc.

L'Ajuntament destinarà 750.000 euros a aquests arranjaments que, segons el regidor de l'Eixample, Jordi Martí, busquen "dignificar" l'espai i fer-lo més a la mida dels usos que ja li estan donant els veïns mentre es "reflexiona bé" com ha de ser el dibuix definitiu de les rondes. "El que fa és una millora del que hi havia, que s'havia degradat amb facilitat perquè era molt provisional", diu Pep Sala, de l'Associació de Veïns de Sant Antoni, que assegura que el debat sobre quin dibuix haurà de tenir la ronda en la reforma definitiva continua obert. Segons el govern municipal, caldrà tenir en compte variables com els canvis en mobilitat que ha portat la pandèmia o la reforma que ja s'ha fet, també amb urbanisme tàctic, per treure carrils de la ronda Universitat.

stats