Societat 26/10/2016

Barcelona, més a prop de tenir un sindicat de llogaters

Els impulsors de la iniciativa s'han reunit avui amb el secretari general del sindicat internacional de llogaters, Magnus Hammar, que representa grups de pressió de 45 països

Selena Soro
2 min
La directora de l'observatori DESC, Irene Escorihuela (esquerra) i el secretari general del sindicat internacional de llogaters, Magnus Hammar (dreta), aquest matí a Barcelona

BarcelonaEls veïns de Barcelona han fet un pas més per constituir a la ciutat un sindicat de llogaters que els protegeixi davant dels abusos i faci pressió a les administracions per demanar topalls al lloguer, entre d'altres. L'observatori de drets humans DESC, impulsor de la iniciativa, s'ha reunit aquest matí amb el secretari general del sindicat internacional de llogaters, Magnus Hammar. El sindicat que Hammar representa agrupa 67 entitats de llogaters d'arreu del món, i aquests dies és a Barcelona amb motiu del Congrés d'Arquitectura que organitza l'Ajuntament. Està previst que aquesta tarda hi hagi una altra reunió, on també assistiran entitats socials i veïnals interessades en començar a construir un sindicat de llogaters a Barcelona.

L'observatori DESC ja va reunir a principis d'octubre al Bar La Violeta de Gràcia activistes de diverses entitats socials i veïnals per plantar la llavor del projecte. La síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, va recomanar poc després limitar i controlar el preu del lloguer a la ciutat davant la gentrificació per l'encariment dels preus del lloguer i la pressió turística a molts barris. Una proposta que va en la línia del que va manifestar l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, quan al mes de març va avisar que la bombolla immobiliària dels lloguers amenaçava Barcelona i va proposar fixar topalls als lloguers. La idea va ser desoïda per govern central i Generalitat.

Durant la trobada d'aquest matí, una jornada de treball en què els mitjans de comunicació estaven convidats, la directora del DESC, Irene Escorihuela, ha explicat que durant aquests dies molts barcelonins s'han interessat pel projecte de sindicat de llogaters. Ara mateix, ha avançat, el debat se centra en quins han de ser els objectius del sindicat. Com a aspectes troncals ha destacat la voluntat de tenir incidència política i exercir pressió sobre les administracions i, en segon lloc, oferir tot un ventall de serveis als seus associats, com ara protecció legal o assessorament.

stats