Societat 18/06/2018

Barcelona obligarà a destinar el 30% dels nous pisos a habitatge social a la tardor

L’aplicació de la proposta es retarda per aconseguir el suport d'ERC i el PSC

Jordi Mumbrú / Pau Esparch
4 min
Una promoció immobiliària en construcció a la ciutat de Barcelona.

BarcelonaAhir a les quatre de la tarda unes 60 persones s'acumulaven en una de les cantonades de la plaça Sant Jaume. Es podrien haver confós amb un grup de turistes que escoltaven atentament el seu guia, però en realitat eren els militants de les entitats en defensa de l'accés a l’habitatge escoltant com l'alcaldessa Ada Colau els donava una notícia històrica: a partir de la tardor tots els promotors que facin pisos o grans reformes integrals estaran obligats a destinar el 30% dels pisos a habitatge social. La mesura només afecta els grans constructors, perquè s'aplica a partir dels solars de més de 600 metres quadrats, que corresponen a una desena de pisos. "No és suficient, però és un primer pas", va dir Colau, mentre els concentrats cridaven "Sí se puede".

L’alcaldessa, emocionada, va firmar fins i tot per deixar escrit el seu compromís mentre els militants pro habitatge celebraven la fita. Feia molts mesos que tant el govern com les entitats preparaven aquesta modificació amb discreció, però no va ser fins ahir mateix, poc abans que la mesura es votés a la comissió d'urbanisme, que van saber que tenien prou suport polític per tirar-la endavant. ERC, el PSC i la CUP van sumar els seus vots als de Barcelona en Comú; això sí, a canvi d’una cessió. Si inicialment aquesta modificació havia d'entrar en vigor avui mateix, quan l'aprovació inicial sortís publicada al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona, ara l'aplicació ha quedat ajornada fins a la tardor, quan està previst que es produeixi l'aprovació definitiva en sessió plenària. Així doncs, els promotors tindran més de tres mesos de marge per seguir comprant solars o edificis i demanar llicències sense haver de destinar el 30% dels pisos a habitatge social.

Gràcies a aquesta pròrroga, ERC, el PSC i el regidor no adscrit, Gerard Ardanuy, van decidir ahir votar a favor de la proposta. La CUP, com el govern, també hi va votar a favor, encara que ells haguessin preferit que la restricció s'apliqués a partir de demà. El Grup Demòcrata i Ciutadans es van abstenir, mentre que el PP hi va votar en contra.

La tinent d'alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, va assegurar que "es continuaran donant llicències" i que la nova mesura "garanteix la viabilitat econòmica" de les operacions, però, això sí, incorpora el criteri de la "corresponsabilitat" dels constructors. Tots els partits tret de la CUP van retreure al govern que hagués presentat la proposta sense haver-la consensuat abans. El regidor d'ERC Jordi Coronas va celebrar que després de les reunions d'última hora el govern accedís a rebaixar una mica la mesura i retirés el punt de la proposta que implicava no donar cap més llicència a partir de demà si el projecte no incorporava destinar ja un 30% dels pisos a habitatge social. "Compartim la mesura, però no compartíem aquesta pedra tan gruixuda que era la suspensió de llicències", va dir.

El socialista Daniel Mòdol també hi va votar a favor gràcies a aquest canvi, però els seus retrets van ser molt més durs: "No sabem ben bé què estem votant, ni sabem si ho fem amb prou garantia". La regidora de la CUP Eulàlia Reguant va criticar que la mesura s'apliqui amb retard, i en va fer responsables ERC i el PSC: "Era important la suspensió des d’avui mateix". "Hi donarem suport, però no estem gens contents, perquè avui el PSC i ERC han fet que els lobis estiguin contents. Hem perdut una oportunitat i ara durant aquests mesos no sabem què pot passar", va dir.

Aclarit el suport del PSC, ERC i la CUP -que garantien que prosperés la mesura-, totes les mirades es van dirigir cap al regidor del Grup Demòcrata, Jordi Martí. "Ens sentim menystinguts", va dir el representant demòcrata. "Aquesta és una improvisació imperdonable", va criticar. Martí va anunciar l’abstenció del seu partit fins que es garanteixi que hi ha prou "seguretat jurídica". Cs també es va abstenir. El regidor Koldo Blanco va criticar que la mesura inicial, la que incloïa la suspensió de llicències a partir d’avui, hagués "arruïnat la reputació d'aquesta institució". El regidor no adscrit, Gerard Ardanuy, també es va abstenir.

El regidor del PP Javier Mulleras va recordar que el mes de febrer passat tots els partits tret del seu van aprovar una moció proposada per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), el Sindicat de Llogaters i l’Observatori DESC en què es proposava exactament aquesta modificació. "A vegades som políticament incorrectes, però diem el mateix en públic que en privat", va dir per retreure a Ciutadans i al Grup Demòcrata el seu canvi de parer. "Creiem que no és una mesura adequada i que serà contraproduent, que anirà en contra de la construcció de pisos privats i també socials".

El sector, en contra

La degana del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), Assumpció Puig, va valorar positivament que s’hagi retardat la seva aplicació perquè, segons va denunciar, si no s'hagués posposat el canvi les promocions que estan en curs no haurien tingut marge de reacció. Tot i que Puig va reivindicar que s’impulsi el dret a un habitatge assequible, va afegir que cal el màxim consens polític. Segons la degana, la mesura corre el risc de no tenir vigència més enllà de les eleccions municipals i va recordar que el COAC apostava per aplicar el canvi després dels comicis de l’any vinent. Puig va avançar que hi ha alguns aspectes del reglament aprovat que "es poden millorar", malgrat que ahir no va concretar de quins punts es tracta.

A l’espera de poder consultar el document aprovat, el president de l’Associació de Promotors de Catalunya (APCE), Lluís Marsà, va assegurar que el canvi va en contra de la llei d’urbanisme catalana i de la llei estatal del sòl. Segons Marsà, els sòls consolidats -els que no cal requalificar per aixecar-hi pisos- no poden tenir reserves de l’espai, com preveu la mesura de l’Ajuntament. A més, va apuntar que les noves urbanitzacions -les zones d’expansió- ja estan obligades a destinar una part a l’habitatge de protecció oficial. Per això va atribuir el canvi a “una mesura electoral” que s’ha pres “sense consultar els col·lectius professionals del sector”. Marsà va predir que si el nou reglament entra en vigor, d’aquí un parell d’anys “hi haurà una aturada” de les promocions d’habitatge a la ciutat.

stats