Barcelona obre 32 expedients sancionadors per incompliment de la llei del lloguer

L'import de les multes a portals i propietaris pot enfilar-se fins als 96.000 euros

Clara López Alcaide
2 min
El mercat d’habitatges de lloguer està vivint un boom en ciutats com Barcelona.

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha obert 32 expedients sancionadors a propietaris de pisos per incompliment de la llei de regulació dels preus del lloguer, la 11/2020, que va aprovar el Parlament el setembre del 2020. Es tracta de 16 anuncis de lloguer a plataformes digitals que no compleixen amb la obligació d'incloure l'índex de preus de referència que figura a la norma, cosa que impedeix comprovar si el preu sobrepassa el límit legal. Els procediments afecten tant els administradors de les finques que s'anuncien com els portals web que fan d'intermediaris. L'import de les sancions es pot enfilar fins als 96.000 euros.

La regidora d'Habitatge i Rehabilitació, Lucía Martín, ha informat aquest dilluns en roda de premsa que la tramitació d'aquests expedients respon a una "fase prèvia d'anunci" i assegura que l'objectiu d'aquestes sancions és "garantir el compliment de la norma, donar-la a conèixer i fomentar la seva aplicació". Es tracta, de fet, d'una sanció lleu que pot implicar una multa d'un mínim de 3.000 euros. Segons el consistori, els expedients es van començar a tramitar al març i requereixen un termini de sis mesos per saber quines són les sancions fermes.

Dels 16 anuncis detectats, a través d'una cerca per internet, 10 corresponen a ofertes publicades al portal Idealista, 5 a Fotocasa i 1 a Habitaclia. Pel que fa a les immobiliàries, s'ha obert expedient a empreses amb una forta presència a la ciutat com Engel & Volkers, Don Piso i Núñez y Navarro, entre d’altres. Segons ha explicat l'Ajuntament, tres administradors de finques ja han abonat les sancions i dues plataformes, Habitaclia i Fotocasa, han començat a incloure als seus anuncis el camp on recollir l'índex de preus. En la resta de casos, els expedients continuen oberts.

Expedient per preu abusiu

Martín ha explicat també que l'Ajuntament està començant a tramitar un altre expedient a un propietari d'un pis que hauria signat un contracte per sobre del preu establert per llei. Aquesta seria, doncs, una infracció més greu i la sanció podria oscil·lar entre els 9.000 i els 90.000 euros. La regidora ha recordat que la Generalitat és qui té competència sancionadora però que si algú té la sospita que ha signat un contracte que vulnera la llei" pot fer arribar el seu cas a l'Ajuntament, que valorarà si cal tramitar l'expedient corresponent.

Fa unes setmanes, la Generalitat va anunciar que després d'una primera fase de detecció de lloguers irregulars ja ha trobat 30 contractes sancionables. La majoria són per no fer constar l’índex de referència. Els contractes amb infraccions s’han firmat a Manresa, Sant Boi de Llobregat, Sabadell, Barcelona, Badalona, Terrassa, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs, Vic, Rubí, Sant Feliu de Guíxols, Lleida, el Vendrell, Reus i Tarragona.

El Sindicat de Llogateres tramita 200 denúncies per incompliments

El Sindicat de Llogateres ha denunciat aquest dilluns davant el Col·legi d'Agents de la Propietat (APIS) les pràctiques d'immobiliàries i propietaris per esquivar la regulació dels lloguers i han anunciat que han aconseguit tramitar fins a 200 denúncies a través d'una campanya que van engegar per identificar els anuncis que no complien amb la norma. La majoria d'aquestes denúncies s'han tramitat a través de l'Agència Catalana del Consum, però també, mitjançant els serveis d'habitatge de l'Ajuntament de Barcelona. El Sindicat ha entregat una carta al Col·legi on avisa que el compliment de la llei 11/2020 "no és una opció" i demana que en facin "una bona difusió".

stats