Primeres multes pels lloguers que superen el topall màxim

El Govern detecta 30 contractes sancionables per incomplir la llei

2 min
Una dona amb mascareta mirant les ofertes d’una immobiliària a Barcelona.

BarcelonaJa fa set mesos que la llei que regula el preu dels lloguers a Catalunya, la 11/2020, està en vigor. Aquesta llei fixa un índex de referència dels lloguers que no es pot superar en cap dels nous contractes que es fan als 60 municipis on s’aplica. Però aquest topall màxim s’incompleix i per això s’ha anunciat que es posaran les primeres multes. El Govern ha explicat que està acabant una primera fase de detecció de lloguers irregulars i que ja s’han trobat 30 contractes sancionables. La majoria són per no fer constar l’índex de referència, cosa que impedeix comprovar si el preu sobrepassa el límit legal. Els contractes amb infraccions s’han firmat a Manresa, Sant Boi de Llobregat, Sabadell, Barcelona, Badalona, Terrassa, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs, Vic, Rubí, Sant Feliu de Guíxols, Lleida, el Vendrell, Reus i Tarragona.

L’Agència de l’Habitatge de Catalunya, del departament de Territori i Sostenibilitat, ha avançat que enviarà cartes als ajuntaments dels 15 municipis afectats perquè la competència de sancionar quan s’incompleix la llei en els contractes és dels consistoris. Però ha afegit que si els ajuntaments, en el termini de 10 dies, comuniquen que no assumiran la gestió de les multes, el Govern se’n farà càrrec. Les sancions van dels 3.000 als 90.000 euros. L’Agència de l’Habitatge ha supervisat els contractes que s’han signat els últims set mesos a través de l’Institut Català del Sòl (Incasòl), que controla les fiances dels lloguers: així ha pogut detectar els que són irregulars. Les multes són d’entre 9.000 i 90.000 euros si el preu supera un 20% el topall màxim. Si el sobrepassa menys d’un 20%, les multes són d’entre 3.000 i 9.000 euros.

Tot i que el PP va presentar un recurs al Tribunal Constitucional, que s’ha admès a tràmit i s’està estudiant, contra aquesta llei, la normativa continua vigent perquè no l’ha impugnat el govern espanyol.

stats