Societat 12/11/2020

Barcelona no farà Cavalcada però rebrà els Reis d'Orient en un gran espai al Fòrum

L'arribada de Ses Majestats a la ciutat es podrà seguir en directe per televisió

Maria Ortega
3 min
Els Reis d'Orient arriben al Moll de la Fusta de Barcelona

BarcelonaEls Reis d'Orient arribaran aquest any, malgrat la pandèmia i totes les restriccions, a la ciutat de Barcelona, però ho faran, precisament a causa de les restriccions, sense un dels seus moments més celebrats: la Cavalcada. La ciutat els rebrà, sí, però en un gran espai habilitat al Fòrum, que els infants podran visitar amb cita prèvia els dies anteriors al 6 de gener per veure com funciona tot l'engranatge reial. I on l'alcaldessa acollirà Ses Majestats quan arribin a través del mar –segurament a bord del pailebot Santa Eulàlia– el 5 de gener per lliurar-los la clau de la ciutat i que puguin repartir regals a totes les cases.

Serà des d'aquí des d'on es retransmetran per televisió tots els preparatius dels Reis i els patges abans de començar la nit màgica. Un espectacle que vol oferir a la canalla la possibilitat de tafanejar, per primera vegada, com es posa tot a punt perquè les joguines arribin puntuals a les cases. Aquesta serà l'alternativa possible al moment de nervis i caramels als carrers. A les corredisses i les empentes. Un xou fix i retransmès per televisió que permet garantir que es compleixen totes les mesures. "La televisió ens farà entrar per primera vegada a observar com els Reis preparen la nit màgica", ha detallat el tinent d'alcalde de Cultura, Joan Subirats, en la presentació de la proposta.

L'arribada dels Reis es podrà seguir en directe per Betevé, TV3 i TVE Catalunya, que s'han posat d'acord per retransmetre de manera simultània tot el que passi al Fòrum. El consistori assegura que els han comunicat que aquest any no és possible fer una Cavalcada convencional perquè no hi poden haver itineràncies ni aglomeracions. Per tant, queda enrere el debat sobre si es tiraran o no caramels o sobre si caldrà disposar d'un balcó amb bones vistes. Directament, no hi haurà carrosses en moviment. El que sí que hi haurà a la instal·lació del Fòrum és un punt de recollida de cartes: l'espai dels carters serà un dels elements centrals.

"Cap carta no es quedarà sense arribar al seu destinatari", ha assegurat el director de programes culturals de l'Institut de Cultura de Barcelona, Esteve Caramés, que ha admès que no hi podrà haver els punts habituals de recollida de cartes distribuïts per la ciutat i que el consistori fomentarà les "vies telemàtiques" per fer arribar els missatges als Reis. I ha demanat, també, col·laboració a la ciutadania per cancel·lar les cites prèvies si al final no es pot accedir a l'espai dels Reis i evitar les imatges que es van veure per la Mercè, amb moltes places buides als espectacles. El que no es podrà fer aquest any és asseure els infants a la falda dels patges, ni hi haurà l'habitual crida de voluntaris a fer possible la Cavalcada.

La instal·lació reial al Fòrum

Al Fòrum hi haurà espais que recrearan les tradicionals carrosses de la patge Estel, del carbó, dels xumeters i de Ses Majestats Melcior, Gaspar i Baltasar. I espais que evocaran la recepció i logística dels regals. La visita està pensada perquè duri uns 50 minuts en horari de matí, d'onze a dues, o de tarda, entre quatre i vuit.

Reserves a partir del 15 de desembre

Les televisions també retransmetran les activitats prèvies al Fòrum, on s'habilitarà un espai d'una hectàrea que obrirà del 28 de novembre al 5 de gener. La reserva de cites es podrà fer per telèfon o a través de la web a partir del 15 de desembre. "Els Reis donaran vida a aquell espai que els nens i nenes hauran pogut visitar els dies anteriors", ha explicat Caramés. L'espectacle durarà aproximadament una hora.

De cara a la celebració de Cap d'Any, l'Ajuntament la preveu descentralitzada. En un espai de cada districte es llançaran 12 palmeres brillants a les dotze de la nit per simbolitzar el canvi d'any i després hi haurà un quart d'hora de focs artificials amb la intenció que siguin visibles des de tots els punts de la ciutat. Durant totes les festes es preveu també un projecte lumínic a la façana de l'Ajuntament, on hi haurà també una exposició fotogràfica amb els pessebres dels últims 10 anys. A la façana s'hi projectarà el projecte #RavalKm0, que els últims anys ja ha marcat part de la il·luminació nadalenca del barri per Nadal amb escenes quotidianes dels veïns, una iniciativa de la fundació Tot Raval. Darrere de cada proposta hi ha una història real amb protagonistes reals vinculats al Raval.

Les projeccions a la façana de l'Ajuntament

El pressupost per a totes aquestes propostes nadalenques, des de la festa de Cap d'Any fins a l'arribada dels Reis, és d'1,5 milions d'euros, semblant al de l'any passat.

stats