Societat 17/04/2021

Barcelona retira l'escut de Joan Carles I de l'obelisc de la Diagonal

El consistori de Colau justifica que no té sentit mantenir cap homenatge al rei emèrit en una "ciutat republicana"

ARA
2 min
Operaris retirant l'escut de Joan Carles I de l'obelisc de la plaça Cinc d'Oros de Barcelona

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha retirat aquest dissabte l'escut de Joan Carles I que des de fa quatre dècades lluïa l'obelisc de l'actual plaça Cinc d'Oros, batejada amb el nom del rei emèrit fins al 2017, i es completa així l'esborrat de la figura del monarca, en un autoexili daurat als Emirats Àrabs des del 3 d'agost de l'any passat assetjat pels casos de corrupció, que han acabat ensorrant la seva imatge institucional. Operaris municipals han extret la pedra de més de 100 quilos de pes amb el segell reial que hi havia en aquest emblemàtic monòlit en presència del regidor de Memòria Històrica, Jordi Rabassa, que ha subratllat que no tenia cap sentit mantenir-lo en una "ciutat republicana". El segell de pedra es guardarà a partir d'ara en un magatzem municipal, com altres objectes i estàtues que s'han considerat impròpies de tenir un lloc prominent a la via pública, entre ells el bust del propi Joan Carles I que hi havia al consistori.

L'a placa amb l'escut monàrquic que s'ha retirat de l'obelisc es guardarà ara als magatzems municipals.

La retirada forma part del pla de transformació de la plaça, entre l'avinguda Diagonal i el passeig de Gràcia, que duia el nom del monarca des del 1981 en reconeixement pel seu qüestionat paper en el cop d'estat del 23-F fins a l'abril del 2017, quan el govern de l'alcaldessa Ada Colau va aprovar retornar a l'espai el nom popular que tenia a principis del segle XX, Cinc d'Oros. En aquest sentit, l'imponent obelisc de 19 metres que s'alça entre els milers de cotxes que hi transiten cada dia s'ha convertit en un homenatge a la República i en especial al seu president Francesc Pi i Margall. Fa uns mesos, l'octubre de l'any passat l'Ajuntament també va aprovar retirar al rei emèrit la Medalla d'Or de la ciutat pels seus actes impropis i poc ètics, com la cacera d'elefants a Botswana el dia que es decidia el rescat financer d'Espanya, la fugida opaca del país per instal·lar-se as autoritaris Emirats o la renúncia del seu fill Felip a l'herència paterna per la seva procedència il·lícita.

L'obelisc es va instal·lar en aquesta plaça el 1934, obra dels arquitectes municipals Adolf Florensa i Joaquim Vilaseca, i llavors va ser coronat per una estàtua de la República i un medalló d'homenatge al president Pi i Margall. Però a l'acabar la Guerra Civil el franquisme va transformar el monument amb l'escultura La Victòria de Frederic Marès, que es va retirar fa tot just una dècada. Sense l'escut de Joan Carles, ja només queda el passeig de Joan de Borbó de la Barceloneta com a únic nom de la dinastia en el tron espanyol als carrers de la capital catalana però l'Ajuntament també li ha posat data de caducitat perquè el regidor Rabassa, amb un pin de la bandera tricolor republicana penjat de l'americana, ha avançat que abans d'acabar l'actual mandat li buscaran una nova nomenclatura per a la via.

stats