Urbanisme

Barcelona compactarà la Fira de Montjuïc per guanyar habitatge i espai lliure

L'Ajuntament projecta 500 pisos públics al costat del Poble-sec, l'ampliació del MNAC i un nou centre de salut

5 min
Vista aèria del recinte de la Fira de Barcelona, a Montjuich, amb el MNAC al fons

BarcelonaBarcelona ja ha fixat com vol que sigui en el futur l'espai que actualment ocupen els pavellons de la Fira de Montjuïc, i el resum és que l'activitat firal no marxarà d'aquesta zona un cop venci l'actual concessió, el 2025, tot i que passarà a ocupar-hi poc més de la meitat de l'espai que copa ara i s'alliberaran metres quadrats per construir fins a 500 habitatges públics –el minibarri que fa temps que anhela el govern de Colau a tocar del Poble-sec– i equipaments com un nou centre d'atenció primària (CAP), un centre assistencial per a gent gran i una pista poliesportiva. Els canvis també serviran per tirar a terra parts del recinte que ara el converteixen en una barrera entre els barris del Poble-sec i la Font de la Guatlla i millorar-hi les connexions: que es pugui anar d'un barri a l'altre a peu en cinc minuts per on ara hi ha el pavelló de la Metal·lúrgia i la plaça de l'Univers.

El pla també consolida l'ampliació del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) al pavelló de Victòria Eugènia, que s'arrossega des del mandat passat i busca, segons la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, relligar millor tota aquesta zona als barris veïns: "Deixarem de parlar d'un recinte". L'horitzó per tenir tota la transformació de la Fira en marxa és el 2029, quan es commemora el centenari de l'Exposició Universal que va originar aquest espai entre Montjuïc i la plaça Espanya.

Des de finals del 2019 que l'Ajuntament té sobre la taula el repte de redefinir tot aquest àmbit, que és de titularitat municipal però que està cedit a la Fira i que ja es va acordar que es posaria al dia sense perdre l'ús firal. I ara, després d'un procés participatiu, n'ha detallat el primer esborrany. A partir d'aquí, caldrà elaborar un conveni entre totes les administracions implicades en la transformació i aprovar la modificació del Pla General Metropolità (MPGM) abans que acabi aquest any per fer possibles tots els canvis d'usos i començar, per exemple, a construir els pisos públics de lloguer assequible que ara es dibuixen sobre el pavelló del carrer Lleida, que és un dels que aniran a terra: un àmbit d'uns 13.350 metres quadrats amb nous pisos i activitat a les plantes baixes. Seran blocs no gaire alts, de planta baixa més tres pisos.

Simulació de com seran els nous blocs d'habitatge a la zona del carrer Lleida.

El canvi que es preveu més immediat, amb tot, és la readaptació de l'actual Pavelló Italià perquè es pugui convertir, ja a partir de l'any que ve, en una pista poliesportiva. Aquest és un dels elements catalogats de la zona i, per tant, el pavelló no anirà a terra, sinó que es reconfigurarà.

Si fins ara els més de 130.000 metres quadrats de l'àmbit (entre pavellons i vials) estaven destinats a la Fira, amb el nou dibuix es preveu que l'activitat firal optimitzi les seves instal·lacions i que alliberi pavellons que actualment s'utilitzen poc o gens. L'activitat firal passarà a representar 70.800 metres quadrats, però la Fira guanyarà nous espais, com un pavelló on ara hi ha el Palau de Congressos o un nou espai d'activitat permanent al Palau del Vestit, que fa xamfrà entre la plaça d'Espanya i la Gran Via, que es vol enfocar a les empreses de la ciutat i que suma 4.350 metres quadrats més al total de 70.800 assignats a l'activitat firal.

D'aquesta manera, segons el director de la Fira, Constantí Serrallonga, els queda un espai útil net "molt similar" al que tenien i amb l'atractiu de configurar ara totes les instal·lacions de manera més concentrada tocant a l'avinguda Maria Cristina i a la part més propera al teixit urbà. I això ha de permetre mantenir les cites que es fan a Montjuïc, com el Saló del Manga o el B-Travel, i tenir un punt d'activitat permanent "al cor de la ciutat". Les cites més grans ja van al recinte firal de la Gran Via, però a Montjuïc s'hi mantindran les que generen interès ciutadà, com el mateix Saló del Manga.

Canvis de mobilitat

Un dels canvis que també s'impulsa de la mà d'aquest planejament és la pacificació de Maria Cristina, on es vol restringir l'accés de vehicles, tot i que encara no s'ha concretat fins a quin punt, i posar-ne més en valor el caràcter monumental. Això implica també altres canvi pel que fa a la mobilitat: el projecte preveu prolongar el carrer de la Guàrdia Urbana perquè arribi fins al Paral·lel i fer que pugui ser en sentit muntanya perquè passi a funcionar com a connexió entre el Paral·lel i la muntanya. I també es vol atendre una de les reivindicacions veïnals per fer menys agressiu el trànsit als carrers Lleida i Mèxic, que podrien passar a ser d'un únic sentit.

Els canvis a Maria Cristina permetran que l'avinguda pugui tenir un ús més ciutadà i això, segons el director de la Fira, podrà pal·liar en certa manera el fet que la plaça de l'Univers deixi de tenir ús firal i, de fet, passi a convertir-se en un passeig. Aquest nou vial unirà els carrers de Floridablanca i Tamarit amb Gimbernat, del Nord i Sant Fructuós.

Adaptar pavellons catalogats

Pel que fa als equipaments, encapçala la llista un nou CAP pensat per als veïns del Poble-sec, que ara només en tenen un a l'altre extrem del barri (el CAP Les Hortes) i el de Manso, ja al barri de Sant Antoni i molt congestionat. També s'hi projecta un centre per a gent gran i per a persones amb diversitat funcional, i una nova biblioteca i espai veïnal que s'ubicarà a l'antiga Casa de la Premsa, com fa temps que reivindiquen els veïns del Poble-sec. Hi haurà, també, l'ampliació del MNAC i la pista poliesportiva al Pavelló Italià. Aquest és, de fet, un dels espais catalogats i que, per tant, no es pot enderrocar, sinó que es readaptarà. Tampoc aniran a terra el pavelló de Victòria Eugènia –acollirà l'ampliació del MNAC–, ni el d'Alfons XIII, que es preveu destinar a un hub de l'àmbit cultural i científic. També preveu conservar, amb usos firals, el pavelló de Comunicacions i Transports i el de la Metal·lúrgia, on, això sí, s'obrirà un pas per al nou vial.

Sense consens

El govern municipal presenta aquest vespre les conclusions als veïns que han seguit el procés participatiu. Qui se'n va desmarcar d'entrada va ser la plataforma crítica La Fira o la Vida, que denuncia que la decisió de mantenir bona part de l'espai per a usos firals "es va prendre als despatxos" i no es va portar al debat. "El que és essencial ja ha estat decidit a l’esquena de la ciutadania", lamentaven en referència a l'acord, segellat el 2019, i que ja preveia l’ampliació de l’espai que ocupa actualment a la Gran Via de l’Hospitalet i un procés de reforma dels pavellons que té a Montjuïc, que és el que ara es concreta.

stats