Barcelona

Barcelona ordena tancar 30 clubs cannàbics

Hi ha 212 locals a la ciutat i l'Ajuntament els vol precintar si hi ha venda o consum

2 min
Un tribunal avala el consum en un club cannàbic

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha ordenat el tancament de 30 clubs cannàbics de la ciutat després de detectar-hi infraccions a la norma actual, que no els permet vendre marihuana, cultivar-la o promoure'n el consum. És el resultat de 57 inspeccions de tècnics municipals i agents de la Guàrdia Urbana als locals considerats més conflictius o que havien acumulat més queixes dels veïns, segons ha avançat El Periódico i ha confirmat l'ARA.

Als 30 locals on van trobar incompliments, com vendre o permetre el consum, ja els han notificat sancions que comporten el tancament. Estan repartits entre tots els districtes, però entre Ciutat Vella i l'Eixample en sumen deu. La sanció implica que hauran de romandre tancats entre sis mesos i dos anys, segons el cas. En total, a la capital catalana hi ha 212 clubs cannàbics i fonts municipals diuen que tots s'exposen a acabar precintats si la policia o una inspecció municipal hi detecta una activitat que no està emparada per cap norma.

L'estiu del 2021 el consistori ja va avisar per escrit tots els clubs cannàbics que havien d'adaptar-se a la nova normativa que els impedeix vendre, cultivar i promoure el consum de marihuana. Ho va fer arran de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que tombava la normativa urbanística municipal per ordenar els clubs cannàbics, que establia que la venda i el consum hi podia tenir lloc, però amb algunes condicions, com ara que els usuaris en fossin socis. Sense aquesta ordenança, les associacions s'havien de limitar a actuar com a "club social" amb activitats com ara "donar informació, elaborar o difondre estudis, expressar opinions sobre el cànnabis o fer-hi reunions, però en cap cas promoure'n el consum, el cultiu, la distribució ni res que pugui constituir sanció administrativa o penal", apunten fonts municipals.

Tancaments al setembre

Les trenta associacions que ja han rebut una sanció que els ordena tancar tenen deu dies per presentar-hi al·legacions. Això els dona marge per continuar obertes almenys fins al setembre, tenint en compte que l'agost és un mes inhàbil. Els locals afectats poden demanar que un jutge ordeni aturar cautelarment el tancament a l'espera que es resolguin les al·legacions, un extrem que per al consistori sembla improbable tenint en compte que la sanció s'argumenta amb una decisió judicial. Per tant, la seva previsió és precintar els locals ja sancionats al setembre.

stats