Barcelona

Barcelona suspèn les restriccions horàries a les terrasses de Ciutat Vella

El districte treballa en un nou pla contra el soroll

2 min
La guerra de les terrasses reviu a Ciutat Vella

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona fa marxa enrere a Ciutat Vella. El consistori ha anunciat aquest dijous que deixa sense efecte els dos decrets de restricció horària de terrasses, activitats d'establiments de venda d'aliments i restaurants i bars musicals a l’entorn de la plaça George Orwell i el carrer Joaquim Costa per defectes de forma. En paral·lel, el districte ha començat a treballar en un nou pla contra el soroll que s'incorporarà al nou Pla d'Actuació del Districte per al 2023-2027.

Els decrets ara suspesos establien que en aquestes zones els bars i restaurants havien de tancar a les dues de la matinada, les terrasses a les 23 h i les botigues d'alimentació, a les 22 h. En concret, les mesures afectaven 53 locals de restauració, 13 terrasses i 90 establiments comercials. Ara, però, l'Ajuntament deixa sense efecte aquestes mesures perquè durant el contenciós administratiu que alguns dels afectats van obrir contra el consistori s'han detectat defectes de forma que impedeixen la seva aplicació legal, com ara haver superat el termini màxim de tramitació o l'acumulació de defectes de notificació que invaliden la seva vigència.

Quan es va anunciar la mesura ara fa un any, l'aleshores regidor del districte, Jordi Rabassa, va explicar que l'objectiu era aconseguir que els veïns poguessin "dormir més i millor". Va subratllar que al carrer Joaquim Costa, la plaça dels Àngels i la plaça Emili Vendrell hi viuen aproximadament unes 8.000 persones, i a la plaça George Orwell i al carrer Escudellers, unes 4.500. Tots ells amb entorns on "els sonòmetres havien registrat pics de soroll que superen el límit de decibels en 10 dècimes", va explicar llavors Rabassa.

La decisió de Ciutat Vella obre ara una incògnita sobre com actuarà en el futur l'Ajuntament en altres zones de la ciutat on també ha aplicat restriccions horàries a les terrasses que li han suposat litigis amb els afectats. És el cas, per exemple, del carrer Enric Granados, d'algunes places de Gràcia, del Triangle Golfo del Poblenou o dels Jardins de la Mediterrània, a Sants-Montjuïc. Caldrà veure si, com en el cas de Ciutat Vella, s'acaben deixant sense efecte les restriccions mentre es fa una nova normativa o si, per contra, en aquests casos es manté l'horari actual.

Mesures contra el soroll

Tot i la retirada dels decrets, el districte es compromet a continuar lluitant contra l'excés de soroll que afecta alguns dels seus carrers. Per això, ha començat a elaborar un pla que recollirà actuacions concretes per reduir els nivells acústics, especialment durant les hores de descans nocturn. Com a mesura prèvia per recollir dades actualitzades, s'instal·laran 8 nous sonòmetres que se sumen als 30 actius i es convocarà la Taula de Soroll del districte.

stats