Barcelona
Societat Barcelona 06/10/2022

La reducció d'horari de terrasses comença a dues places de Gràcia

El Gremi de Restauradors treballa per demorar al màxim la mesura en altres zones afectades

3 min
Terrassa d'un bar ubicat a la plaça vila de Gracia al Barri de Gracia

BarcelonaLes places de la Vila i Diamant, al barri de Gràcia de Barcelona, seran les primeres que hauran d'aplicar la reducció d'horari de terrasses que el govern de Colau va anunciar a l'estiu com a mesura per reduir el soroll en alguns punts calents de la ciutat. El Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB) ja publica avui l'aprovació definitiva dels canvis en aquests dos punts, que és on la tramitació ha avançat més de pressa. La mesura permet als locals afegir dues taules com a compensació al fet d'haver de retirar abans les terrasses. Afecta sis bars de la plaça de la Vila de Gràcia i un de la de Diamant. A més del canvi horari, segons la normativa, ara tots també estaran obligats a disposar d'elements com taps de goma que mitiguin el soroll de les cadires, a més de cadenes plastificades per reduir decibels en el moment de la recollida.

El Gremi de Restauradors, molt crític amb la mesura, ha difós un vídeo amb veïns que s'oposen a la decisió de fer tancar terrasses a les onze de la nit entre setmana i a les dotze en divendres i vigílies de festius en determinades zones. En el cas de Gràcia, entre els mesos d'octubre i abril l'avançament horari només s'aplicarà les nits de divendres i vigílies de festius. El Gremi lamenta que ara s'autoritzin en aquestes places les taules extres (dues per terrassa) que es van denegar durant la pandèmia, quan l’aforament dels locals estava restringit i "la supervivència dels negocis depenia més que mai de les taules a l’exterior". I assegura que això confirma que les denegacions van ser "arbitràries, capritxoses i completament desvinculades de l’interès general".

Els restauradors apunten que la batalla jurídica que estan presentant molts locals, en molts casos amb el suport del mateix Gremi, està aconseguint endarrerir el procés en altres punts de la ciutat on també s'han anunciat reduccions, com el carrer Enric Granados, a l'Eixample, on les terrasses també hauran de tancar una hora abans. Aquí, el consistori preveu posar en marxa la mesura durant aquest mes d'octubre.

També es van anunciar canvis antisoroll al carrer Joaquim Costa, la plaça dels Àngels i la plaça Emili Vendrell, al Raval, i la plaça George Orwell i el carrer Escudellers, al Gòtic. Aquí, els bars i restaurants hauran de tancar a les dues de la matinada, les terrasses a les 23 h i les botigues d'alimentació a les 22 h. I l'avançament horari de les terrasses també arribarà als Jardins de la Mediterrània, al barri de la Marina.

De moment, les places de la Vila de Gràcia i Diamant són els primers espais a aplicar el nou horari fruit dels anuncis d'aquest estiu (també ho hauran de fer altres punts del barri com les places del Sol, Virreina, Revolució, Joanic i Raspall) i se sumen al carrer Blai i la plaça Osca que ja fa anys que tanquen les terrasses abans. També ha entrat en vigor la norma que obliga els súpers de 24 hores del Triangle Golfo, al Poblenou, a tancar les nits de dimecres a diumenge amb l'objectiu d'intentar reduir la problemàtica dels botellons a la zona.

Els restauradors que han recorregut la decisió ho fan amb arguments com que no té sentit que s'obligui les terrasses d'un carrer a tancar abans i no es faci el mateix amb les del carrer del costat. Consideren que la mesura és discriminatòria. I alguns ja tenen clar, com va informar l'ARA, que un cop acabin la via administrativa per oposar-se als canvis començaran la batalla als tribunals. El Gremi defensa en un comunicat que l'avançament horari perjudica els restauradors i diu que tampoc genera simpatia entre els ciutadans. Veïns de diferents zones de la ciutat, però, s'han organitzat aquest estiu per exigir solucions immediates a l'excés de soroll nocturn i, de fet, van arribar a portar la seva mobilització a la seu del Gremi. L'Ajuntament justifica les mesures per la necessitat de protegir la salut i el dret al descans dels veïns.

stats