Oci nocturn
Societat Barcelona 14/09/2022

Els horaris antibotelló anunciats al Triangle Golfo no han sigut obligatoris fins ara

L'Ajuntament encara no ha aplicat les noves multes de 600 euros, però n'ha posat 24 de les de rang inferior

2 min
Joves de festa al conegut com a Triangle Golfo del Poblenou

Barcelona"Molta promesa i després no res". Aquest és el lament d'una de les veïnes del conegut com a Triangle Golfo, al voltant del carrer Pere IV de Barcelona. Aquesta zona va ser el primer objectiu de la campanya municipal que prometia atacar l'excés de soroll als carrers i els problemes de convivència lligats als grans botellons que s'hi solen organitzar a les nits i fins entrada la matinada, sobretot de dimecres a dissabte. El govern municipal va anunciar, ja a mitjans de juliol, que hi aplicaria dues solucions. Una d'específica per a aquest àmbit, en què es decretava que les botigues d'alimentació haurien de tancar en horari nocturn (entre les 22 h i les 7 h) les nits de dimecres a diumenge per evitar que venguessin alcohol, i una de més genèrica per al conjunt de la ciutat: l'encariment de les multes per beure alcohol al carrer, que podien arribar als 600 euros si es considerava que la infracció provocava problemes d'ordre públic o afectava greument la convivència, que és el que preveu la llei de seguretat ciutadana. Una situació que es donava per feta en aquesta zona del Poblenou, on es va dir que l'actuació seria prioritària.

Espòiler: fins ara no s'ha sancionat ningú amb aquest import màxim, que és el que es preveu en situacions de molta gravetat, però sí que s'han tramitat 24 multes aquest estiu pel rang inferior, el de 300 euros, com recull el balanç municipal de l'activitat delictiva durant els mesos d'estiu. No es concreta, però, quantes d'aquestes denúncies s'han fet al Triangle Golfo i quantes en altres zones de la ciutat.

I els nous horaris de les botigues 24 hores? S'havia dit que entrarien en vigor a l'agost i que, per tant, havien de ser una solució ja per a aquest estiu, però la normativa no ha sigut d'obligat compliment fins avui. La regulació va sortir publicada ahir al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB), un cop tancat el procés de presentació d'al·legacions dels afectats, que han quedat descartades. Aquesta nit, doncs, serà la primera en què els 18 establiments d'alimentació que queden dins de l'àmbit que va des de la Meridiana fins als carrers Tànger, Llacuna, Pallars, Badajoz, Pujades i Marina haurien d'abaixar la persiana a les deu de la nit.

Més denúncies per consum d’alcohol

Pel que fa a l'encariment de les sancions, el balanç de l'activitat delictiva que ha presentat avui el consistori recull que entre els mesos de juny, juliol i agost s’han interposat un total de 9.134 denúncies per consum d’alcohol a la via pública (3.687 més que el mateix període de l’any 2019) i si es baixa al detall de com han sigut aquestes denúncies es pot veure que en 24 casos ja s'ha aplicat el que preveu la llei de seguretat ciutadana i la sanció ha sigut més alta dels 30 euros (15 amb pagament immediat) que preveia abans la normativa municipal. No s'ha aplicat, però, el supòsit més greu de la infracció, que és el que eleva el preu de la multa fins als 600 euros, sinó el de 300 euros, com detallen fonts municipals.

"Quan truquem al 112 o no venen o et truquen de la comissaria per dir que no tenen personal", lamenten des de la plataforma SOS Triángulo Golfo, convençuts que fins ara les mesures anunciades no han tingut efectes en la seva problemàtica.

stats