Soroll

Els botellons i el xivarri al Triangle Golfo es mantenen malgrat les mesures contra el soroll

La zona acústicament tensionada del Poblenou no compleix les restriccions horàries i la festa al carrer s'allarga fins a la sortida del sol

Mar Bermúdez i Jiménez
3 min
Una botiga d'alimentació del carrer Álaba del Poblenou, que no ha tancat a les deu.

Barcelona"Hola. Perdona, a quina hora tanques?" Són dos quarts d'onze de la nit. "A les dotze, però d'alcohol en venc fins a les onze". És un dijous d'agost al Poblenou, a la zona de l'anomenat Triangle Golfo, l'àrea situada entre la Meridiana i els carrers Tànger, Llacuna, Pallars, Badajoz, Pujades i Marina, que concentra diversos locals d'oci. La festa encara no ha començat i hi ha poca gent. Aquest és el primer dijous en què ja estan en vigor les noves mesures contra el soroll. "D'aquí un parell d'hores ja veuràs l'ambient", comenta un botiguer de la zona. El Triangle Golfo és ara una ZATHN (zona acústicament tensionada en horari nocturn) i, com a tal, l'Ajuntament de Barcelona hi va anunciar al juliol una sèrie de mesures per revertir la contaminació acústica i garantir un "son de qualitat" als veïns. Entre les mesures aprovades hi ha el tancament de les botigues d'alimentació a les deu de la nit.

Observant la zona es veuen diversos establiments tancats. Alguns tot just abaixen la persiana després de fer les últimes vendes. "Això està molt malament", etziba un botiguer mentre tanca. Els que pleguen, però, són pocs, mentre que una gran quantitat es mantenen oberts. Entre les onze i les dotze de la nit comença la presència de la policia, que passa repetides vegades per la porta de les botigues obertes sense actuar. És també l'hora del tancament de les terrasses, i els restauradors aprofiten per abaixar algunes persianes i recollir un parell de taules mentre conviden els clients, això sí, a seure dins, persiana tancada, per continuar la festa.

Algunes botigues del Triangle Golfo del Poblenou tancades per les noves restriccions horàries.

De mica en mica els carrers s'animen, els joves arriben i reserven el seu trosset de vorera amb bosses de plàstic on duen la beguda que els servirà per començar la festa. Davant dels bars més emblemàtics, al carrer Pere IV amb carrer Àlaba, la festa està servida cap a la una de la matinada. Moltes botigues continuen obertes i els joves les aprofiten per comprar-hi l'alcohol del botelló. "Aquests súpers han evitat més d'un coma etílic", afirma una noia, que explica que poder comprar menjar a altes hores de la nit pot ser útil per evitar problemes amb la beguda. "Jo hi compro molt, si no hi ha res més obert. Que no tanquin!", comenta un altre.

La festa s'allarga fins al matí

A dos quarts de dues, el carrer ja és ple de grups de joves vestits per a l'ocasió que escalfen motors per entrar a les discoteques de la zona. Razzmatazz celebra avui la festa Mandanga i ha esgotat entrades. També Wolf i Merlín ofereixen sales amb música fins que surti el sol. Les portes dels locals d'oci nocturn fa poc que han obert, i cal fer temps abans d'entrar. La presència de la Guàrdia Urbana a la zona és constant, però cap patrulla es dirigeix als botiguers que continuen aprofitant la festa per fer vendes, ni tampoc diuen res als joves, que encara arriben al mític encreuament del carrer Pere IV amb carrer Àlaba per fer la prèvia. El que a les deu era un silenci tranquil per anar a dormir, a les tres és enrenou i festa grossa. Aquesta marabunta, asseguren joves, botigues i vigilants d'alguns bars, serà així fins al matí. De mica en mica es va traslladant cap a les portes de les discoteques, però el carrer continuarà amb soroll de grups bevent, cantant i cridant.

La Tamara Vázquez, de l'associació SOS Triángulo Golfo, explica precisament això: "El supermercat davant de casa meva continua tancant a les 00 h i no tinc constància que la resta ho facin abans". Pel que fa al soroll, assegura que encara no han notat cap canvi amb l'entrada en vigor de la restricció horària. En les dues nits que ha estat en vigor la mesura del tancament de les botigues 24 hores a les deu, sembla que són ben pocs els qui la compleixen i, sigui com sigui, el soroll continua sent una realitat.

stats