Civisme

Multes de 600 euros contra els botellons conflictius a Barcelona

L'Ajuntament prohibirà que els supermercats 24 hores obrin les nits de dimecres a diumenge al Triangle Golfo

3 min
Joves de festa al conegut com a Triangle Golfo del Poblenou

BarcelonaEls veïns del conegut com a Triangle Golfo del Poblenou, a l'entorn del carrer Pere IV, ja tenen la constatació numèrica que són uns dels més damnificats pels problemes de soroll i incivisme nocturn de Barcelona. Així ho han demostrat els sonòmetres que hi ha instal·lat l'Ajuntament durant el mes de juny per decidir quines mesures aplicar i que han situat aquest àmbit entre els que registren més nits en vermell (deu decibels per sobre del límit). Aquí el problema no va lligat a l'acumulació de terrasses de bars, sinó a botellons i concentracions de gent a l'entrada de locals d'oci fins molt entrada la matinada. I s'hi repeteixen ensurts per al veïnat com el foc que dijous a la matinada va calcinar un contenidor i va passar a les persianes d'un edifici amb veïns.

Després de l'incident, l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, i el tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, van visitar ahir els veïns de la plataforma SOS Triángulo Golfo i els van avançar una notícia encaminada a calmar una mica els ànims: l'Ajuntament endurirà en aquesta zona les sancions per beure al carrer. Es passarà a multar amb 600 euros (300 amb pagament immediat), que és el màxim que preveu la llei de seguretat ciutadana, i no amb 30 (15 amb pagament immediat) com fins ara. Aquest encariment és una de les mesures que la taula ciutadana que debat solucions per als problemes de convivència nocturna va plantejar en els casos en què el consum d'alcohol al carrer provoqués problemes d'ordre públic o afectés greument la convivència. És el cas d'aquesta zona del Poblenou, on el consistori té clar que començarà a cobrar les multes més altes previstes per la normativa.

L'enduriment, que no requereix cap tramitació, es farà segur al Triangle Golfo, però es vol aplicar a d'altres àmbits amb problemàtiques similars. El requisit és que la Guàrdia Urbana detecti que hi ha una afectació greu de l'ordre públic.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, durant la trobada de dijous amb els veïns del Triangle Golfo

"L'encariment serà imminent", ha avançat el regidor de Sant Martí, David Escudé, que ha confirmat que la pandèmia ha fet irrompre amb força el problema dels botellons en aquesta part del Poblenou –"El que viuen els veïns és un infern", ha admès–. El regidor ha assegurat que des del gener i fins al juny la Guàrdia Urbana ja ha multat 6.500 persones per beure al carrer en aquest àmbit i hi ha confiscat una quarantena d'altaveus i ha promès que ara també hi haurà un increment de la presència policial.

El primer tinent d'alcaldia de la ciutat, el socialista Jaume Collboni, ja va obrir fa uns dies el debat sobre endurir les sancions al botelló quan va plantejar que, en lloc de posar el focus sobre l'horari de les terrasses, que és el que fan els comuns, caldria perseguir l'incivisme i multar qui fes botellons amb sancions de fins a 1.000 euros, que és, de fet, el màxim que preveia l'ordenança de civisme abans que la llei de seguretat ciutadana reduís la xifra a 600 euros.

Súpers com bolets

Encara a la zona crítica del Poblenou, el regidor de Sant Martí ha anunciat avui una altra mesura especialment pensada per a la zona del carrer Pere IV: un decret que entrarà en vigor a l'agost prohibirà als supermercats 24 hores que puguin obrir en horari nocturn (entre les 22 h i les 7 h) de dimecres a diumenge o vigílies de festiu, que és quan es donen les concertacions de joves bevent al carrer. La zona afectada per aquesta limitació va des de la Meridiana fins als carrers Tànger, Llacuna, Pallars, Badajoz, Pujades i Marina, on hi ha 18 establiments d'aquest tipus.

"Des que va començar la pandèmia, la gent s'ha acostumat a concentrar-se aquí per beure al carrer i les botigues de 24 hores han aparegut com bolets. Aquí no hi ha qui dormi", es queixava a l'ARA Tamara Vázquez, que és una de les veïnes afectades de la plataforma SOS Triángulo Golfo. Ara celebra que s'endureixin les multes com un element de dissuasió, però avisa que el problema no és només el consum d'alcohol, que també es pot fer soroll i tenir la música alta sense estar bevent i que el que cal és desplegar més patrulles a la zona. "Ara, molts cops truquem a la policia i no passa res. I altres vegades passen per aquí i tampoc no intervenen", es queixa.

stats