Barcelona

Sisè arbre caigut en dos mesos a Barcelona: l'any passat en van ser 200

Des del gener s'han desplomat 156 exemplars a la ciutat, l'últim la matinada passada al carrer d'Aragó, sense causar ferits

3 min
El vehicle dels serveis de neteja i la palmera a la plaça Emili Vendrell del Raval

BarcelonaUn altre arbre, de grans dimensions, ha caigut aquest dijous a la matinada enmig del carrer Aragó de Barcelona, entre les cantonades de Vilamarí i Entença. És el sisè exemplar que es desploma a la capital catalana en els últims dos mesos i el segon en menys d'una setmana.

Ha passat a les 5.35 h de la matinada i la caiguda no ha provocat ferits, però tot apunta que sí que podria haver malmès una bastida d'obres que hi havia muntada a la façana d'un dels edificis més pròxims a l'incident. A primera hora, els Bombers de Barcelona ja l'havien retirat de la via i durant el matí els tècnics de l'Ajuntament n'avaluaran l'estat, per comprovar si patia alguna malaltia.

Aquest és el sisè arbre que cau a la capital catalana en menys de dos mesos. Dilluns un altre exemplar va caure en una àrea de joc infantil del barri del Clot. En aquell moment no hi havia cap família al parc, molt probablement perquè les escoles que hi ha al voltant estaven tancades amb motiu de la festivitat de la Mercè. Dimarts el consistori va confirmar a l'ARA que, un cop analitzat, es van adonar que l'arbre tenia fongs a l'interior tot i que externament no presentava cap signe evident que fes dubtar de la seva salut.

El cas més greu, però, va passar a principis d'agost, ara fa dos mesos. Aleshores una palmera datilera va caure en una plaça del barri del Raval i va matar una noia que passava pel carrer. Els veïns van assegurar que feia mesos que havien denunciat el mal estat de l'arbre i l'Ajuntament va respondre que s'havien seguit tots els protocols.

Pocs dies després, un lledoner va precipitar-se a la superilla de Sant Antoni, sense causar ferits. I dues setmanes més tard, el 15 i el 18 de setembre, dos arbres més també van desplomar-se molt a prop de dos centres educatius: davant de l'Escola Jujol, a Gràcia, i davant de l'Escola Infant Jesús, a Sant Gervasi.

L'arbre d'uns cinc metres d'alçada que es va desplomar al setembre sobre un aparcament de bicicletes davant l'escola Josep Maria Jujol, a Gràcia.

Un "fet comú" a la ciutat

Malgrat aquest recompte, l'Ajuntament assegura que "aquest any no s'ha detectat, en nombre absolut, un augment de caigudes d'arbrat a la ciutat". Barcelona compta actualment amb uns 250.000 arbres i, segons el govern municipal, la ciutat té el pla de risc de l'arbrat "més estricte de tot l'estat espanyol". "Tots els arbres de la ciutat es revisen, com a mínim, cada dos anys", expliquen fonts municipals a l'ARA. Cada arbre, detallen, té la seva fitxa corresponent on consten les dates d'aquestes revisions genèriques, les podes i els tractaments.

Les revisions consisteixen en una "inspecció visual" de cada exemplar, des de l'arrel fins a les branques. Després d'aquest examen extern es determina si cal, o no, fer-hi alguna actuació com ara reduir la capçada, retirar alguna branca o fins i tot "abatre'l".

Malgrat aquests protocols "estrictes", aquest 2023 han caigut en total 156 arbres, 93 dels quals ho han fet en el marc de temporals o episodis excepcionals com ara la sequera. L'Ajuntament explica que, durant aquests episodis concrets de pluja o ventades, s'activen dispositius especials de prevenció d'accidents, com ara el tancament de parcs. De la resta d’arbres caiguts, un 80% cauen per causes externes, com ara cops, accidents amb vehicles o talls d’arrels per obertura de rases, per exemple. 

L’any 2022 van caure un total de 203 arbres, 129 dels quals en el marc de temporals i 74 per altres causes. I, si ens fixem en l'última dècada, el 2011 també es van recomptar més de 300 arbres caiguts a la ciutat, en aquell moment a causa del vent, les pluges i fins i tot la neu.

Tot i això, davant els fets de les últimes setmanes, l'Ajuntament assegura a l'ARA que també "s'han obert converses amb diferents experts en arboricultura i tècnics d’altres municipis per intercanviar informació i coneixement" i insisteixen que la caiguda d’arbrat "és un fet comú en altres ciutats amb presència d’arbrat en trama urbana".

stats