Successos

Els veïns ja havien avisat l'Ajuntament de Barcelona del mal estat de la palmera que ha matat una noia

L'arbre s'ha partit per la meitat i també ha aixafat una camioneta dels serveis de neteja municipal

Cesc Maideu i Víctor Masip Brevers
3 min
El vehicle dels serveis de neteja i la palmera a la plaça Emili Vendrell del Raval

BarcelonaUna noia de 20 anys ha mort aquest dijous quan li ha caigut a sobre una palmera a la plaça Emili Vendrell del Raval de Barcelona, a la confluència entre els carrers Joaquín Costa i Peu de la Creu, segons han confirmat a l'ARA fonts policials. No consten més ferits per l'accident, que s'ha produït poc abans de les 16 hores, quan l'arbre ha caigut per causes desconegudes i ha colpejat la víctima i també ha aixafat una camioneta dels serveis de neteja municipal que circulava pel carrer. La treballadora que el conduïa n'ha sortit il·lesa, tot i que el vehicle ha quedat malmès. Segons ha pogut comprovar aquest diari, al març els veïns que viuen davant de la palmera ja havien tramitat una incidència a l'Ajuntament avisant que estava en mal estat.

Els veïns van explicar al consistori que l'arbre cada vegada estava més inclinat cap al seu edifici i que hi havia un niu d'ocells que pesava molt i doblegava el tronc. Van obrir una incidència formal, registrada a la web de l'Ajuntament. La resposta del consistori, llavors governat pels comuns i el PSC, va ser que es programava l'actuació en aquest arbre per al següent trimestre (del març al juny). L'accident mortal s'ha produït quatre mesos després de l'avís dels veïns, amb el termini esgotat. L'Ajuntament no ha comunicat a l'ARA si va arribar a fer alguna mena d'actuació a l'arbre, però ha convocat per a aquest divendres una roda de premsa.

La compareixença del consistori arribarà després d'una reunió d'urgència per analitzar les causes de l'accident. En paral·lel, la Sindicatura de Greuges de Barcelona ja ha obert una actuació d'ofici per rebre informació sobre el nivell d'avaluació en què es trobava la palmera. També ha demanat al consistori quan es va fer la darrera revisió d'aquest arbre. De fet, la sindicatura va presentar el febrer passat una resolució adreçada a l'Institut Municipal de Parcs i Jardins suggerint que s'escurcés el període establert per fer la revisió de l'estat dels arbres de la ciutat, que actualment és de dos anys.

El cap de guàrdia de Bombers de Barcelona, Joan Carles Cejalvo, ha explicat que no tenen cap indici del motiu pel qual ha caigut la palmera i que no hi ha cap hipòtesi inicial. Encara és aviat per saber què ha passat, però fonts amb accés a dades del cas apunten cap al niu de grans dimensions que hi havia a la palmera (freqüents en aquesta espècie d'arbre i que s'acostumen a treure per evitar accidents). Quan han retirat la palmera, encara sortien alguns ocells del niu. Les mateixes fonts indiquen que la sequera també podria haver fet que l'arbre s'assequés i que això n'hauria facilitat la ruptura. L'arbre s'ha partit per la meitat, precisament per on el tronc era més prim.

La palmera que s'ha partit i ha caigut a la plaça Emili Vendrell del Raval de Barcelona.
El niu d'ocells estava situat a la copa de l'arbre.
El cotxe de recollida de residus de l'ajuntament, malmès per la caiguda de l'arbre.

Tres vehicles dels Bombers i efectius de la Guàrdia Urbana, del SEM i dels Mossos d'Esquadra han anat al lloc dels fets. Cejalvo ha declarat que han arribat cinc minuts després de rebre l'avís i que la seva sanitària no ha pogut fer res per salvar la vida de la víctima. Quan els Mossos d'Esquadra i la comitiva judicial ho han autoritzat, els bombers han retirat el vehicle i la palmera (de grans dimensions) i han començat a preparar el carrer perquè recuperés la circulació.

La segona tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Maria Eugènia Gay, ha traslladat el seu condol a la família i als amics de la víctima. També s'ha obert una investigació interna per determinar les causes de la caiguda de la palmera, encara que tot indica que ha estat un accident. L'Ajuntament analitza aquest divendres les circumstàncies de l'accident, i ha promès oferir informació més detallada sobre el que ha passat.

Segona mort per una caiguda de palmera en tres anys

Al novembre l’Ajuntament va acceptar indemnitzar amb 100.000 euros els familiars d’un home que també havia mort aixafat per una palmera al Parc de la Ciutadella el 2020. Llavors, els lletrats de la Generalitat van considerar que qui ha de respondre patrimonialment era l'Institut Municipal de Parcs i Jardins de Barcelona, i van descartar que l'accident fos per una causa de força major. En la roda de premsa de demà el consistori donarà més detalls sobre el cas d’aquest dijous, i sobre si l’Ajuntament va respondre a l’avís dels veïns anant a revisar l’arbre.

stats