"La Barcelona que volem és diversa, plural i acollidora": el pregó de Carla Simón en cinc frases

La cineasta s'acompanya d'alguns dels actors d''Alcarràs' per interpretar un guió sobre l'arribada a la ciutat

La directora d''Alcarràs', Carla Simón, entre Ada Colau i Pere Aragonès
ARA
23/09/2022
3 min

BarcelonaPregó cinematogràfic per obrir les festes de la Mercè d'aquest 2023. La directora Carla Simón ha aprofitat el seu paper com a pregonera per lloar el caràcter de Barcelona com a ciutat acollidora i per recordar com va ser la seva arribada d'adolescent a la ciutat després de viure dels sis als disset anys a les Planes d'Hostoles, a la Garrotxa. El seu pregó ha tingut com a convidats sorpresa alguns dels actors de la seva última –i premiada– pel·lícula, Alcarràs. Simón ha escrit un guió especialment pensat per a l'ocasió sobre com seria l'arribada del Joan, el fill adolescent de la família Solé, a Barcelona, després de decidir abandonar les terres i l'ofici de pagès i venir a estudiar a la ciutat. L'ha interpretat amb l'ajuda d'actors com Albert Bosch, que és qui interpreta el paper del jove pagès a Alcarràs; de Berta Pipó, que fa de la seva tia Glòria, i d'Albert Baldomà i Laura Roqué, en el dels seus amics. 

La pregonera també ha recordat que la Neus, la seva mare biològica i que va morir quan ella tenia només sis anys, va treballar a l'Ajuntament de Barcelona, i ha explicat que aquests dies ha rebut missatges de persones que van treballar amb ella i que li han explicat com era. El seu pregó, que també ha projectat fragments de films de nois i noies realitzats en el marc del projecte Cinema en curs, ha posat l'accent en els diferents tipus d'arribades que viu la ciutat, també les d'aquelles persones que es veuen obligades a deixar casa seva per buscar una vida millor.

Aquestes són les frases més destacades del pregó de Simón, que ha explicat que l'ha escrit des d'una mena de "jet-lag permanent" a causa de la seva recent maternitat:

  1. "Barcelona, la ciutat que ens permet fer amics per tot el planeta, perquè viatgem a on viatgem, dir "I’m from Barcelona" desperta un entusiasme unànime ijoiós. Barcelona, la ciutat del mar, la ciutat de la mida ideal, la ciutat de la diversitat. Barcelona, la ciutat dels barris, la ciutat de la cultura, la ciutat que a tants ens ha atrapat".
  2. "No totes les arribades a aquesta ciutat són tan amables com la meva. A Barcelona hi arriba gent de tot arreu i per motius molt diferents. Penso, sobretot, en les persones per a qui deixar la seva llar no és una elecció sinó, una necessitat. A vegades ens costa posar-nos en el lloc de les persones nouvingudes, ens impressiona l’alteritat i som incapaços d’identificar-nos amb els sentiments d’aquells que arriben allà on nosaltres ja vivim".
  3. "L’abandó dels pobles ha canviat el paisatge dels últims anys i ha abocat certs territoris a la solitud i el descuit. I alhora, l’èxode rural crea superpoblació. La concentració de gent en les ciutats té grans conseqüències en la crisi climàtica i fa que sigui de vital importància convertir les ciutats en llocs verds i sostenibles. Ens enfadem quan ja no podem conduir pels carrers de Barcelona per on conduíem abans; però, amics, ens hem d’enfadar per acabar deixant el cotxe a casa".
  4. "És possible evitar l’èxode rural? Davant la impossibilitat de respondre’m aquesta pregunta, em pregunto: ajudaria que les ciutats grans mirin més enllà de les seves fronteres? Podria existir un diàleg més freqüent entre el que és rural i el que és urbà? Seria possible que per als urbanites els pobles no siguin només un lloc de vacances? Com pot ser que, estant tan a prop, sovint el camp i la ciutat es donin l’esquena? Com pot ser si, al final, quasi tots venim d’un poble?"
  5. "Necessitem reivindicar els nostres orígens per tal de definir la nostra identitat, necessitem reivindicar-los perquè ningú ho farà per nosaltres. Però l’orgull de sentir-se d’un lloc no està renyit amb la celebració de la convivència, de la pluralitat, i, en canvi, ens porta a llocs poc interessants quan apel·la a l’exclusió de l’altre, del que desconeixem. La Barcelona que volem és la que escolta altres territoris, la que teixeix ponts amb altres comunitats més petites, la que es converteix en un punt de trobada. La Barcelona que volem és la Barcelona diversa, plural i acollidora, la que abraça i escolta totes aquestes arribades, la que ens convida a conviure fent-nos créixer més humans i més complets".
stats