La cineasta Carla Simón serà la pregonera de la Mercè 2022

El cartell d'aquesta edició mostra tres generacions de barcelonines durant la festa major

Joan Cebrián
2 min
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; l'autor del cartell de la Mercè 2022, David de las Heras, i la pregonera Carla Simón

BarcelonaJa es coneixen els detalls de la Mercè de 2022, que se celebrarà del 23 fins el 26 de setembre. La pregonera serà la cineasta Carla Simón, guanyadora d'un Ós d'Or amb Alcarràs; i el cartell, fet per l'il·lustrador David de las Heras, mostra tres generacions de barcelonines presenciant els actes de la festa major de la ciutat. A més, s'estrenaran nous espais per als actes públics, com la ronda Sant Antoni o el Parc de l'Aqüeducte, a Ciutat Meridiana, i la ciutat convidada serà Roma.

Com també passarà a les Festes de Gràcia, aquest any la Mercè tornarà a la normalitat. La festa major de Barcelona no tindrà cap mena de restricció ni limitació d'aforament pel covid-19. Les festes tindran 23 espais amb programació i comptaran amb la presència de 100 bandes, 80 companyies i més de 250 entitats. Aquesta edició seguirà la línia de descentralització marcada per l'executiu de Colau, que estendrà les convocatòries als barris. "Precisament pels seus indicadors de vulnerabilitat elevats és tan important que les festes arribin a Ciutat Meridiana, perquè no és un barri de segona, sinó un de primera on tots i cadascun dels veïns i les veïnes han de tenir accés a la millor cultura", ha explicat l'alcaldessa, Ada Colau, a la presentació.

Un homenatge al cinema català

"Les Festes de la Mercè són el tret de sortida de la meva arribada a Barcelona i la culminació de la vida cultural que hi ha. Barcelona és una ciutat que relaciono amb la vida cultural tan rica que té", ha expressat Simón. La pregonera va néixer a Barcelona el 1986, però va créixer a les Planes d'Hostoles (Garrotxa). Després va tornar a la ciutat per estudiar comunicació audiovisual a la Universitat Autònoma de Barcelona l'any 2009 i un any després va fer un màster de Televisió de Catalunya.

Tot i recórrer el món per rodar curtmetratges com Women (2009) o documentals com Born positive (2010), la cineasta destaca per haver representat la catalanitat en llargmetratges com Estiu 1993 (2017) i Alcarràs. De totes maneres, Colau ha reivindicat tot el que Simón representa més enllà del cinema: "És una dona que té la sensibilitat que necessitem per reconstruir el nostre món. Estem en un moment de crisis múltiples en què ens hem de reinventar per salvar-nos i deixar un món digne de ser viscut als nostres fills i filles. Hem de repensar allò que realment és important, com posem les vides i les cures al centre, i crec que la mirada de la Carla Simón té la força per fer que coses que avui semblen impossibles puguin ser possibles".

El cartell d'aquesta edició deixa enrere la simbolització de la Mercè i mostra tres generacions de dones barcelonines, unides per la seva festa major i retent un homenatge tant a les persones que van formar part de les festes anteriorment com les que les viuran en un futur. La il·lustració mirant el cel està inspirada en les experiències viscudes per De las Heras. Perquè, tal com ha expressat l'artista, "diuen que quan crees has de fer-ho des de les coses que coneixes".

Cartell de la Mercè 2022
stats