Les Festes de Gràcia tornaran sense restriccions

El barri es prepara per a una gran afluència de visitants al miler d'activitats previstes entre el 15 i el 21 d'agost

Joan Cebrián
3 min
Últims preparatius als carrers de Gràcia

BarcelonaLes Festes de Gràcia tornaran a la normalitat després de dos anys a mig gas per la pandèmia. Entre el 15 i el 21 d'agost, tornaran els carrers del tot engalanats (amb el tradicional concurs) i les activitats sense restriccions i sense haver de controlar aforaments o fer reserva prèvia, com l'any passat. En total, hi ha un miler d'activitats gratuïtes programades, segons ha explicat aquest dimecres la Fundació Festa Major de Gràcia, que preveu una gran afluència de visitants després de dos anys condicionats pel covid. El 2021 les Festes van ser amb restriccions i l'any anterior van cancel·lar-se per la gravetat de la situació sanitària.

Aquesta edició hi haurà 23 espais guarnits i els veïns entomen el repte que suposa el retorn a la normalitat. "Després de dos anys d'aturada, les comissions han perdut molta gent. Ha costat molt que tornin a guarnir, i és un problema que està passant a totes les comissions de carrer. Ha estat un repte perquè és una feina voluntària, per això decorar els carrers com estàvem acostumats amb menys gent té molt més valor", ha explicat la presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Lina López. El pregó aquest any anirà a càrrec de Carla Carbonell, que és expresidenta de la Fundació.

Més enllà dels trams decorats, les Festes de Gràcia comptaran amb vuit espais de festa. Les places Joanic i Manuel Torrente seran gestionades per la Fundació, i la resta –llocs com per exemple l'Espai Bailèn i el passeig de Sant Joan, entre d'altres– estaran a càrrec de l'Ajuntament de Barcelona. Des del dilluns 15 fins al dijous 18 les Festes podran allargar-se fins a les 2 de la matinada, el divendres 19 i el dissabte 20 podran acabar a les 3 i el diumenge l'horari límit tornarà a ser les 2.

Unes Festes amb més gent però més segures

Amb la tornada a la normalitat, la Fundació Festa Major de Gràcia i l'Ajuntament de Barcelona preveuen una festa multitudinària i per això es tornarà a regular el sentit de circulació dels vianants en alguns carrers per evitar aglomeracions. "En un principi està previst fer-ho només a la tarda, però en cas que fos necessari també es faria al matí. Ho tenim bastant normalitzat: inicialment només ho vam fer als carrers del sud, però ara ho fem a tots. Ens adaptem a l'augment de la presència de visitants" ha explicat el regidor del districte de Gràcia, Eloi Badia.

Per garantir unes Festes "més inclusives", la Fundació coordinarà visites per a les persones amb discapacitats visuals o autisme i durant dos dies s'incorporarà al projecte Barcelona acull per integrar refugiats.

El metro també ampliarà horari i no només obrirà tota la nit del dissabte, sinó també la del divendres. Les festes tindran un espai lila amb l'horari ampliat fins a les 5 del matí (les 6 en el cas de divendres i dissabtes) per atendre totes les persones que pateixin alguna agressió masclista i també, aquest any per primer cop, qualsevol cas de LGTB-fòbia. L'Ajuntament també ha creat tres itineraris segurs custodiats per la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra. Aquests recorreguts van de la plaça Lesseps fins a la Diagonal, passant per Gran de Gràcia; de la plaça Gal·la Placídia fins a Joanic, passant per la Travessera de Gràcia, i de Lesseps fins al carrer Còrsega.

Un dels reptes d'aquesta edició serà millorar la sostenibilitat i López ha defensat que els gots reciclables que es fan servir des del 2017 han estat un èxit a l'hora de recuperar-los per al reciclatge. Tot i això, l'organització vol augmentar també el reciclatge de residus de les barres de bar i també el que es generi de la decoració dels carrers.

stats