Gràcia comença les festes amb la primera xiulada al govern Collboni

Els capitans de l'Europa criden a una festa "amb respecte" i el pregó alternatiu carrega contra el Pla Endreça del nou consistori

Pau Castellote
3 min
Andrea Porta i Àlex Cano fent el pregó de les festes Gràcia

BarcelonaÀlex Cano i Andrea Porta, capitans del CE Europa, han decretat aquest dilluns a la tarda l'inici de la Festa Major del barri de Gràcia de Barcelona en una plaça de la Vila carregada d'ambient festiu. L'alegria, però, s'ha barrejat amb la protesta quan ha parlat la regidora de Gràcia, Laia Bonet: una part del públic l'ha rebuda amb la primera xiulada al nou equip de govern de Jaume Collboni, que no ha assistit al pregó. Els xiulets i alguns crits d'"independència" han arribat a tapar alguns fragments de la intervenció de la socialista, que ha donat pas als pregoners i ha demanat que la festa es visqui "amb respecte".

El públic ha rebut amb aplaudiments les proclames dels dos capitans del club de futbol de Gràcia. "L’Europa és un club que ha vetllat i treballa per transcendir més enllà de la pilota", ha dit Cano, que ha explicat que el seu és "el primer club del país" que ha adoptat uns estatuts que rebutgen el racisme, el masclisme, la LGTB-fòbia i qualsevol altra mena de discriminació. Porta ha volgut remarcar que aquests són els valors que han de guiar als assistents a la festa major. "La globalització ens ha dut a una estandardització on sembla que res tingui essència pròpia, però esperem que aquesta festa mantingui aquest to gracienc que la fan tan pròpia i especial", ha afegit la gracienca per adopció.

Porta, originària de Linyola, ha explicat que Gràcia també és casa seva, però ha recordat els seus orígens per fer una petició: "Viviu la festa com s'ho mereix i —deixeu-me treure la meva part de Linyola— viviu-la en català". La resposta a la seva petició han sigut els aplaudiments. La plaça ha acomiadat els capitans de l'Europa entre càntics a l'equip i més aplaudiments, una imatge que ha contrastat amb els xiulets que ha rebut Bonet.

La plaça de la Vila de Gràcia

El pregó alternatiu carrega contra el Pla Endreça

El pregó alternatiu no ha estat tan mesurat. Un grup de veïns disfressats de paneroles han atacat el model de ciutat que Collboni pretén impulsar. "Se'l coneix per haver-se fet una foto amb el gremi d'hotelers i pel Pla Endreça. Potser que abans endreci les prioritats de les veïnes", han deixat anar. Els pregoners alternatius també han qualificat l'alcalde de "polític professional" i han criticat que ara s'aparti dels plans d'Ada Colau, mentre que fa només uns mesos hi col·laborava.

En un barri que els últims dies s'ha omplert amb pintades de "Tourists, go home" (Turistes, marxeu a casa), els veïns, que han fet referència a l'escalfament global –"Voleu dir que amb aquesta calor es podrà celebrar la festa?"–, també han clamat contra la massificació de les festes i el turisme que consideren que l'actual Ajuntament de Barcelona defensa. "Per a qui són aquestes festes?", han comentat amb ironia entre referències a l'habitatge turístic: "No som la prioritat per l'Ajuntament".

Els pregoners alternatius, disfressats de cuques, també han parlat de "la plaga del feixisme" i han recordat als assistents que "Gràcia és antifeixista" i que no es toleraran actituds masclistes, racistes o LGBTI-fòbiques.

Dimarts el barri es llevarà guarnit

Els veïns de Gràcia han hagut de combatre la calor per assistir al tret de sortida de "la setmana més important per al barri", com l'ha qualificat la presidenta de la Fundació de la Festa Major de Gràcia, Lina López. Per als més fidels, la tarda ha començat a la plaça de la Virreina, des d'on les colles de cultura popular de Gràcia, les autoritats i els pregoners s'han dirigit fins a la plaça de la Vila de Gràcia. Turistes i veïns veien passar els gegants, els tabalers i els diables que desfilaven per assistir al pregó.

Aquesta tarda i durant bona part de la nit, si no tota, bona part dels veïns es dedicaran a enllestir el guarniment dels carrers. De fet, molts no han pogut anar al pregó perquè enllesteixen les garlandes a correcuita: demà al matí s'acaba el termini i el barri es llevarà engalanat.

stats