Societat Barcelona 17/08/2023

Gràcia corona les formigues del carrer Progrés

El segon premi ha estat per al carrer Mozart, i el tercer per a la plaça Rovira i Trias

Víctor Masip
3 min
El guanyadors, el carrer Progrés amb Formigrés

BarcelonaEl carrer Progrés s’ha imposat en el concurs de carrers guarnits de la festa major del barri de Gràcia de Barcelona amb una decoració inspirada en la pel·lícula d’animació Bichos i batejada amb el nom de Formigres. Les protagonistes són un grup de formigues gegants que viuen en un formiguer i es veuen sorpreses per l’amenaça de les llagostes que volen prendre’ls la collita de gra i llavors enmig d’una ciutat que ja apareix a la història que a finals dels anys 90 va fer famosa Disney i Pixar.

El primer lloc del concurs consolida Progrés com un carrer a tenir en compte a l’hora de fer les travesses de guanyadors. Any rere any, aquesta colla de veïns han anat guanyant llocs en la classificació. L’any passat, en què es va imposar el Quixot de Verdi (quarts en aquesta ocasió), la seva versió d’un parc d’atraccions (Progrés Park) va merèixer la tercera posició.

El segon lloc del podi ha estat aquest any per a la recreació que el carrer Mozart ha fet del món màgic que l’escriptor Lewis Carroll va imaginar a Alícia al país de les meravelles. Sota el títol de Mozartland, el carrer s’ha convertit en un passeig per la popular iconografia del llibre, amb personatges indispensables com el gat i la llebre. Per acabar, el bronze ha recaigut a la plaça Rovira i Trias amb el seu Alis volat propiis, que compta amb papallones buscant la llibertat. 

Verdi, de primers a quarts

Com és tradició, tots els carrers i places guarnides amb motiu de les festes d’aquest barri de Barcelona, 23 aquest any, han estat premiades per algun motiu pel jurat, que ha fet públic el veredicte en un acte multitudinari aquest dijous a la tarda. A l’acte de lliurament dels guardons, els exultants representants del carrer Progrés, que asseguren que no s’esperaven tocar la fama per la gran qualitat de les altres decoracions, no van estalviar mostres d’alegria al rebre el premi. En canvi, els ànims entre els de Verdi, que han passat de ser els primers en l’edició del 2022 a quarts per la seva proposta d'El flautista d'Hamelín, es deixava veure certa resignació i desencant. I això que tant Verdi com Mozart van rebre un distintiu per la seva participació en el concurs de carrers guarnits més famós (amb permís del de Sants) des de fa 100 anys.

A l’acte oficial hi han assistit la presidenta del Parlament, Anna Erra, i la primera tinenta d’alcalde de Barcelona i regidora de Gràcia, Laia Bonet, que han presidit l’entrega de premis. En canvi, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha tornat a estar absent de la festa, com ja va passar amb el pregó. Quan Laia Bonet ha agafat el torn de paraula, s’han sentit xiulets i crits de “fora” de fons, en una imatge que també s’havia produït durant l’acte inaugural de les festes. 

El concurs de carrers guarnits és l’acte més destacat de les Festes de Gràcia, que tancaran dilluns que ve, després d’haver organitzat unes 900 activitats lúdiques i festives. Dissabte, dos dies abans que Gràcia abaixi el teló i despengin els decorats, serà el torn de Sants. El pregó de la mítica Companyia Elèctrica Dharma, que fa 50 anys que és sobre dels escenaris, donarà el tret de sortida de les festes. Una dotzena de carrers lluiran la imaginació dels seus veïns.

Una de les formigues del carrer Progrés.

Tots els premis del concurs de guarnits

Categoria general de carrers guarnits

  1. Progrés: ‘Formigres’, 305 punts
  2. Mozart: ‘Mozartland’, 299 punts
  3. Plaça Rovira i Trias: ‘Alis volat propiis’, 299 punts
  4. Verdi: ‘El flautista d’Hamelín’, 298 punts
  5. Travessia de Sant Antoni: ‘Travessia de New Orleans’, 297 punts
  6. Tordera: ‘Tordernisme’, 296 punts
  7. Jesús: ‘Selva’m’, 294 punts
  8. Llibertat: ‘Rapa Nui’, 290 punts
  9. Plaça de la Vila: ‘Qualsevol nit pot sortir el sol’, 258 punts
  10. Joan Blanques de Baix de Tot: ‘Tocats del bolet’, 254 punts
  11. Fraternitat de Dalt: ‘Fratern d’OZ', 240 punts
  12. Joan Blanques de Baix: ‘Abracadabra!’, 237 punts
  13. La Perla: ‘Perlagueram’, 229 punts
  14. Fraternitat de Baix: ‘Nadal’, 224 punts
  15. Perill: ‘Insectes en Perill’, 222 punts
  16. Puigmartí: ‘Natura viva’, 214 punts
  17. Placeta de Sant Miquel i Rodalies: ‘Teatret d’ombres. Companyia la Placeta’, 213 punts
  18. Lluís Vives: ‘Minions’, 207 punts
  19. Ciudad Real: ‘Oasi de Pau’, 200 punts
  20. Providència: ‘Provi SA’, 196 punts
  21. Plaça del Nord: ‘A l’estiu tota cuca viu’, 193 punts
  22. Berga: ‘Collita 2023’, 178 punts
  23. Plaça del Poble Gitano: ‘El vaixell de paper’, 164 punts

Premis categoria de portalades i balcons guarnits

  1. Carrer Sol, 8
  2. Carrer Sant Lluís, 30
  3. Carrer Santa Magdalena, 12-14

Premi ‘festes power’ amb la millor fotografia d’Instagram

Guanyador: carrer Verdi

Menció especial: carrer la Perla, que va penjar una foto d’una noia subornant el jurat amb vint euros

stats