Barcelona
Societat Barcelona 31/03/2023

Colau es disculpa per una oferta de feina municipal que premiava treballar gratis

L'alcaldessa diu que no hi havia il·legalitats en la polèmica oferta que valorava fer feines de fotògraf gratis, però que vigilaran que aquesta fórmula no es torni a fer servir

2 min
Ada Colau i Albert Batlle a l'inici del ple d'aquest divendres

Barcelona"En un ajuntament tan gran pot passar que alguna adjudicació no es faci de la forma més adequada". És la justificació amb què l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha començat la seva assumpció de responsabilitats pel contracte municipal per als serveis d'un fotògraf que, com va informar l'ARA, premiava aquells aspirants que s'oferissin a treballar gratis. Es tracta d'un contracte que sortia del departament de comunicació de la gerència de Seguretat i Prevenció, que és la que capitaneja Albert Batlle (PSC), i que valorava amb 70 punts l'oferta econòmica i amb 30 més el fet que els aspirants s'oferissin a cobrir més feines de les establertes sense cap remuneració. Després de ser preguntada per Junts en el ple d'aquest divendres, Colau ha assegurat que les clàusules recollides no suposaven cap il·legalitat i que ningú no ha impugnat el procés, però que això no vol dir que el seu equip les vegi bé. "Compartim el malestar", ha admès, abans de comprometre's a evitar que l'Ajuntament torni a emetre un contracte d'aquesta mena.

Segons ha detallat l'alcaldessa, el consistori ja està preparant una instrucció general per evitar que es tornin a fixar condicions com premiar el treball gratuït en noves contractacions. El regidor Joan Rodríguez, de Junts, que és qui ha portat la polèmica al ple, ha informat que hi ha hagut quatre candidats que s'han presentat a l'oferta per fer la feina de fotògraf i que tots ells es prestaven a assumir més feines de les que es remuneraven. Tres n'oferien fins a 15 per tenir la màxima puntuació i un es prestava a fer-ne deu d'extra per tenir 20 dels 30 punts que es podien obtenir treballant gratis.

Quan l'ARA va consultar l'àrea de Batlle sobre el detall d'aquesta oferta, la resposta va ser que en contractació pública s'ha de garantir "la millor relació qualitat-preu de les ofertes" i que els correspon fer un ús “eficient” dels recursos. És a dir, que tot s'ajustava a la norma.

Clàusula puntual

"Les licitacions són obertes, competitives, senzilles i transparents per tal que tots els licitadors puguin accedir-hi en les mateixes condicions d'igualtat de tracte, publicitat i no discriminació", argumentaven fonts municipals. L'Ajuntament sí que fa ara autocrítica i es compromet a no tornar a incloure aquesta clàusula en futurs contractes menors. Segons l'alcaldessa, però, el que va passar en aquest contracte és una patinada puntual i no la manera de fer habitual al consistori.

stats