Eleccions municipals
Societat Barcelona 24/01/2023

Colau no substituirà Collboni i el PSC hi veu un incompliment

L'alcaldessa diu que és més raonable que Laia Bonet absorbeixi noves funcions sense ostentar la primera tinència d'alcaldia

3 min
Ada Colau presidint el ple amb els socialistes Laia Bonet i Jaume Collboni al costat

BarcelonaLa decisió anunciada ahir per Jaume Collboni d'abandonar el govern de Barcelona i renunciar al seu càrrec com a primer tinent d'alcaldia encara ressona entre les quatre parets de l'Ajuntament. Qui encara no l'havia valorat era l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, que ahir va rebre via WhatsApp l'avís de la dimissió de qui era el seu número dos només uns minuts abans que la fes pública. Colau ha parlat avui als micròfons de la Cadena SER per dir que l'anunci la va agafar per sorpresa i que veu “contradictori” que el seu ja exsoci argumenti que vol governar i que per això deixa el govern.

L'alcaldessa, que és qui té la potestat d'organitzar els càrrecs dins de l'Ajuntament, ha anunciat, també, que no té previst seguir el pla anunciat ahir per Collboni, que va donar per fet que Laia Bonet, que és la tercera tinenta d'alcaldia, passaria a ocupar el seu càrrec. Segons ha exposat Colau, no tindria sentit quan queden poc més de "tres mesos hàbils" de mandat fer tots els canvis necessaris per a aquesta reorganització, que implicarien despeses com renovar tota la cartelleria i burocràcia per reorganitzar el número de totes les tinències.

Per això, diu, després de parlar-ne amb el secretari de l'Ajuntament, la seva proposta serà que Bonet assumeixi totes les funcions que deixa vacants Collboni en l'àrea econòmica, però que es mantingui com a tercera tinenta. "Farem el que sigui més senzill i que no suposi una despesa administrativa", ha defensat l'alcaldessa. Amb el canvi, la tercera tinència d'alcaldia, que és la de Bonet, assumirà les tasques d'Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda. I, segons Colau, també es reconeixerà Bonet com a nova presidenta del grup socialista. Però, a la pràctica, es deixa vacant la primera tinència, que és la de més rang i que en el pacte inicial entre socis es va deixar clar que seria per al PSC. Sense Collboni, el govern municipal deixarà de tenir primer tinent d'alcaldia.

El candidat socialista, que aquest matí ha parlat a Ràdio 4, ja ha fet evident el seu malestar amb la decisió i ha demanat a Colau una reunió per parlar amb serenitat dels canvis. "Demanaria sentit comú i complir el contingut dels acords de la A a la Z". I ha avisat que el seu partit es mantindrà al govern fins a finals de mandat "sempre que es compleixin els termes de l'acord". Per ara, però, no hi ha prevista cap trobada entre tots dos i s'està pendent de fixar hora per a la reunió que sí que mantindran Colau i Bonet entre avui i demà per parlar de la nova etapa.

L'anunci via WhatsApp

L'alcaldessa ha criticat que Collboni li comuniqués la decisió de plegar només uns minuts abans de fer-la pública i a través d'un missatge. Ha explicat que tenia una trucada perduda del que era el seu primer tinent d'alcaldia, que no va poder atendre perquè era primera hora del matí, quan està enllestint l'anada a escola dels seus fills, i que, tot seguit, ja va veure el missatge de renúncia via WhatsApp. Ella, segons ha dit, li va respondre dient que li semblava "poc seriós" que fes aquest pas després de quatre anys governant junts.

Sobre si la decisió de no nomenar Bonet com a primera tinent d'alcaldia podria molestar Collboni, Colau ha argumentat que si li hagués preocupat la reorganització de càrrecs s'hauria reunit amb ella abans de fer l'anunci. "Ha prioritzat abandonar les seves funcions per anar a fer campanya", ha criticat, però ha negat que la decisió, que diu que es pren a efectes pràctics i d'estalvi, es pugui interpretar com un càstig.

L'alcaldessa ha donat per fet que, tot i la sortida de Collboni, el pacte amb el PSC es mantindrà fins a finals del mandat i ha elogiat que, malgrat les diferències de criteri en alguns projectes (com l'Hermitage, l'ampliació de l'aeroport o les superilles), la coalció s'ha mantingut estable durant tot aquest temps i ha funcionat "raonablement bé". Considera que el que ara no s'entendria és que qui era el primer tinent d'alcaldia d'aquest govern se sumés al "mantra" de Xavier Trias, de Junts, segons el qual "Barcelona està fatal i tot és un desastre". La decisió de Collboni li sembla presa des del "nerviosisme electoral" i va agafar a contrapeu persones del mateix equip socialista. L'alcaldable del PSC, al seu torn, defensa que no plega per poder criticar el govern sinó per tenir “llibertat” per fer propostes sobre coses que creu que "no han funcionat" i "polítiques noves".s.

stats