Barcelona
Societat Barcelona 23/01/2023

Collboni comença la campanya sortint del govern de Colau: “Vull tornar com a alcalde”

La resta de regidors socialistes no abandonaran la coalició i Laia Bonet assumirà la primera tinència d'alcaldia

4 min
Jaume Collboni durant la compareixença a on ha anunciat que deixa el govern municipal.

BarcelonaQuan falten quatre mesos per a les eleccions municipals, el socialista Jaume Collboni ha anunciat avui per sorpresa de gairebé tothom que plega com a primer tinent d'alcaldia i abandona el govern que el PSC encara comparteix amb els comuns a l'Ajuntament de Barcelona. Plega ell sol. I ho fa, diu, per treballar amb "màxima llibertat" en la seva pugna per intentar ser el nou alcalde de la ciutat: "Vull tornar a l'Ajuntament com a alcalde". I l'anunci de la decisió, que l'alcaldessa Ada Colau ha sabut per un missatge de WhatsApp a les 7.45 h d'avui, s'ha convertit en el primer acte de campanya de Collboni. Ha entrat a la sala de premsa entre els aplaudiments del seu equip, amb la música típica de les campanyes a tot drap i amb una pantalla on ja es projectava el lema Obrim una nova etapa i el hashtag #AlcaldeCollboni. Una decisió, la de dimitir, que no han entès els seus rivals polítics, que l'han acusat d'abandonar les responsabilitats per perseguir objectius electorals, ni tampoc els que fins ara eren els seus socis de coalició. Els comuns consideren, però, que la sortida de Collboni no afectarà l'estabilitat del govern. Que tot continuarà més o menys com fins ara, tot i que ell faci campanya des de fora del consistori quan el seu equip encara fa tàndem amb Colau.

El candidat socialista, que fins avui formava part del govern, ha llançat ja alguns dels que segur seran els hits de la seva campanya, com la voluntat de "girar pàgina de propostes excloents i tancades" i "deixar enrere els anys de desencís". I s'ha presentat com l'alcalde de les "famílies treballadores i de classe mitjana" buscant crear-se un perfil propi entre les altres candidatures que pugnaran per desbancar Colau. També ha tret pit de part de l'obra de govern, com haver augmentat els efectius de la Guàrdia Urbana o haver aconseguit pactes per aprovar els quatre pressupostos del mandat. Entre els èxits que ha atribuït al PSC també ha apuntat el fet que Barcelona s'hagi "obert al diàleg" amb la resta d'Espanya i en l'àmbit internacional. L'exemple, ha dit: la cimera hispano-francesa de la setmana passada.

La renúncia serà efectiva a partir de l'1 de febrer i, per tant, Collboni encara serà al ple d'aquest divendres, quan s'ha de discutir un dels últims temes que han generat discrepàncies entre socis de govern: el pla d'usos de l'Eixample. El PSC garanteix que la resta de regidors continuaran ocupant els càrrecs "per responsabilitat" i que la tercera tinent d'alcaldia, Laia Bonet, assumirà en aquest tram final de mandat les funcions que deixa Collboni com a primer tinent d'alcaldia. El lloc que deixa lliure Collboni al grup socialista l'ocuparà Nuria Carmona, que era la següent a la llista electoral.

Des del partit socialista consideren que aquesta maniobra és possible perquè el gruix de les grans decisions del mandat ja estan preses i el que toca ara és acabar d'executar-les i afegeixen que no contradiu el compromís d'estabilitat que van assolir a principis de mandat, després que en l'anterior acabessin expulsats del govern municipal per haver donat suport a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. I des de Barcelona en Comú, el portaveu del govern, Jordi Martí, ha atribuït la renúncia de Collboni als "nervis" pels resultats de les últimes enquestes perquè, ha dit, algunes el deixaven fora de la cursa. "El seu pas enrere tindrà poca repercussió en el govern quotidià", a parer de Martí, que ha considerat un "error" la decisió de plegar del fins ara primer tinent d'alcaldia.

Estratègia i crítiques

Els altres aspirants a la cursa també han criticat les formes del socialista. Xavier Trias, que és qui surt més ben parat de les últimes enquestes, ha vist en la dimissió "la constatació del fracàs del govern" de Colau i Collboni i ha considerat que el fet que ell hagi fet el pas de presentar-se de nou a l'alcaldia crea un "atabalament general" que fa que alguns facin "coses estranyes". I el republicà Ernest Maragall ha acusat el fins ara primer tinent d'alcaldia de "fugir" i de ser un "oportunista polític": "Abandona Barcelona. Deixa una situació de govern finiquitat, trencat, desautoritzat".

Segons Collboni, la decisió anunciada avui està "meditada" tant políticament com personalment. I si l'anuncia ara és perquè, a quatre mesos de les urnes, "té tot el sentit" fer aquest pas i centrar-se a fer campanya des de fora del govern. Sobre aquesta maniobra, el líder del PSC, Salvador Illa, ha assegurat que la decisió l'ha pres el mateix Collboni. En la seva intervenció, l'alcaldable socialista ha admès que ha acabat comunicat la renúncia per WhatsApp a l'alcaldessa perquè no ha aconseguit parlar amb ella a primera hora del matí, però que preveu asseure-s'hi per explicar-li bé la situació.

Discrepàncies amb els comuns

Ja fa mesos que el PSC ha decidit marcar perfil propi i fer públiques totes les diferències de criteri amb els comuns. L'última desavinença entre socis ha sigut la del pla d'usos de l'Eixample, que ja va portar les dues formacions a votar en sentit contrari l'una de l'altra en comissió sobre un pla que els socialistes volen que limiti les activitats comercials i de restauració en menys carrers que els comuns i que aquest divendres ha de passar pel ple. Però les discrepàncies venen d'abans. De fet, socialistes i comuns ja no amagaven les seves diferències en projectes com el de les superilles i Collboni havia demanat aturar nous projectes com el que s'està desplegant a Consell de Cent i prioritzar la recuperació dels interiors d'illa, fins a 30 fins al 2030. Els socialistes defensaven, com exposava la regidora de Mobilitat, Laia Bonet, que els eixos verds complicaven la circulació del transport públic i que calia analitzar-ne bé els resultats abans de continuar desplegant el pla com estava acordat. A banda, els socis també havien discrepat en projectes com el de l'Hermitage o l'ampliació de l'aeroport.

Abans de segellar l'entesa per governar junts (que va ser possible gràcies als vots de la formació de Manuel Valls), els comuns i els socialistes ja van deixar clar que quedaven fora de l'entesa qüestions com les vinculades al Procés, que ja avisaven que es resoldrien amb vots diferents. Però a mesura que ha anat avançat el mandat, les discrepàncies amb temes de ciutat s'han anat fent més evidents. Sobretot, amb les superilles. I ara Collboni s'aparta per poder marcar encara més distàncies.

stats