Barcelona
Societat Barcelona 17/01/2023

Guerra oberta entre el PSC i els comuns a Barcelona pel nou pla d'usos de l'Eixample

Es trenca l'acord dels socis de govern només una setmana després d'haver-lo firmat

3 min
Janet Sanz aquest dimarts a la comissió d'Urbanisme

BarcelonaFa una setmana sortien Janet Sanz, tinenta d'alcaldia d'Urbanisme (BComú), i Laia Bonet, regidora de Mobilitat (PSC), en roda de premsa per presentar un acord entre els socis de govern de l'Ajuntament de Barcelona per aprovar un nou pla d'usos de l'Eixample. Era una qüestió espinosa –limita l'obertura de nous restaurants, bars, discoteques i supermercats al districte– i, tot i que en un principi els socialistes se'n van desmarcar, dimecres passat totes dues parlaven de l'assoliment d'un consens difícil, poc abans de les eleccions. Han calgut mesos i mesos de negociació i cessions de les dues parts i tot s'ha trencat en una setmana. L'acord va ser presentat i firmat conjuntament, però quan ha arribat el dia de la votació a la comissió d'urbanisme els comuns i el PSC han discrepat. Aquesta tarda, Bonet ha anunciat que la seva formació no podria votar a favor del pla d'usos perquè en la documentació que va a la comissió no hi ha plasmat el que es va firmar. Sanz ho nega i diu que no entén el "gir sobtat" dels socis de govern.

Laia Bonet, tercera tinenta d’alcaldia i regidora de Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona, en una atenció als mitjans aquest dimarts.

El desacord ha comportat que el nou pla d'usos s'hagi tombat a la comissió. Anirà igualment al ple municipal, on es decidirà si tira endavant, però aquest dimarts tots els grups menys els comuns (sí) i ERC (reserva de vot) hi han votat en contra. El punt de la discòrdia està en la regulació del barri de Sant Antoni i de l'entorn del carrer Girona, zones on algunes vies ja estan pacificades. En aquests punts ja hi ha un pla d'usos que se substituirà pel nou. El problema és fins on se substitueix. El PSC assegura que va firmar que el pla d'usos més restrictiu només s'aplicaria als carrers ja pacificats d'aquests dos àmbits. En canvi, els comuns afirmen que fa referència, tal com diu la nota de premsa pactada entre partits, a tot l'"àmbit" d'aquestes zones, és a dir, a tots els carrers. Per als socialistes les restriccions més dures només haurien d'afectar onze carrers: "El nou pla d'usos no pot portar les motxilles de Sant Antoni i Girona", ha afirmat Bonet. Per als comuns, una quarentena: "No es pot desprotegir allò que ja funciona", ha dit Sanz.

Com s'explica aquest desacord d'última hora? Segons els comuns, el PSC ha cedit als interessos dels lobis i a les perspectives electorals. "Estem a cinc mesos de les eleccions, hi ha trucades d'última hora que fa que grups polítics canviïn de posició", ha afirmat Sanz. Els socialistes, en canvi, afirmen que totes les entitats del sector a l'Eixample interpreten l'acord de la mateixa manera que ells. "Fins a deu entitats comercials ens han enviat una carta instant a complir l'acord", ha dit Bonet. Per exemple, Lluís Sans, de l’associació Passeig de Gràcia, diu que veuen “acceptable” la proposta pactada amb el PSC perquè el que plantejaven els comuns era “un contrasentit” que “hauria ofegat l’activitat econòmica de l’Eixample”.

Veure els socis de govern confrontats ha posat en safata les crítiques de l'oposició. "Això ja no és un govern", ha carregat Jordi Martí (JxCat). "Estem en una situació inversemblant", ha afegit la regidora d'ERC Eva Baró, presidenta del districte de l'Eixample. Fins i tot el regidor de Valents, Oscar Benítez, ha ofert durant la comissió els seus minuts al PSC perquè continuessin discutint amb els comuns.

Les mesures de l'acord

El nou pla d'usos vol limitar a l'Eixample cinc activitats considerades "d'alt impacte": restauració, comerços alimentaris amb degustació, bars musicals, autoserveis i botigues de conveniència (petits supermercats que obren fins més tard). A la zona pacificada (primer radi) no hi podrà haver més de cinc establiments d'alt impacte en un radi de 50 metres. És a dir, no hi podrà haver més de cinc bars musicals, ni més de cinc restaurants, ni més de cinc supermercats que obren fins tard. I hi haurà una segona selecció: en total, de tots els tipus d'establiments d'alt impacte, no n'hi podran conviure més de 18 en un radi de 100 metres. Com a mínim, la distància lineal entre aquests negocis haurà de ser de 25 metres. En canvi, la resta de l'Eixample que no està pacificada tindrà una normativa diferent: només hi podrà haver 20 establiments d'alt impacte en un radi de 100 metres.

stats