Societat Barcelona 15/03/2022

El PSC s'alia amb Junts contra els plans de Colau a l'Eixample

Un text aprovat a la comissió d'ecologia i urbanisme insta el govern a limitar l’abast de la limitació de bars

Gerard Mira
2 min
Terrasses al carrer Enric Granados de Barcelona

BarcelonaRevés del PSC a Colau pel pla d'usos de l'Eixample, que es va aprovar en l'última comissió de govern de l'Ajuntament de Barcelona. Els socialistes ja havien verbalitzat fa uns dies dubtes sobre la regulació d'activitats de pública concurrència que plantegen els comuns i aquest dimarts, a la comissió d'ecologia, urbanisme, infraestructures i mobilitat han pactat un text amb Junts que demana limitar l'abast als eixos afectats per les primeres reformes. La proposta insta l'equip de govern de Colau a "replantejar i estudiar amb deteniment" el pla d'usos de l'Eixample, plantejat inicialment per posar condicions als locals comercials en termes de distàncies i de proximitat, per evitar que se n'obrin més sense respectar aquestes noves mesures. El text ha tirat endavant amb el suport del PSC i tots els grups de l'oposició, i els comuns i ERC hi han votat en contra.

La proposta de Junts insta el govern municipal a modificar el pla actual per limitar-ne l'abast a les zones on es va a fer la suspensió de llicències per eixos verds l’any 2021 i ampliar el termini d'al·legacions a quatre mesos. El regidor portaveu de JxCat, Jordi Martí i Galbis, ha advertit que "aprovar un pla d'aquestes característiques pot tenir conseqüències molt negatives per a l'Eixample, i tota la ciutat a llarg termini".

És el mateix motiu que ha portat el PSC a deslligar-se dels comuns, tot i ser socis de govern, ha explicat la regidora del PSC Laia Bonet: "Creiem que una norma d'aquestes característiques no es pot aprovar sense garantir un estudi econòmic que n'analitzi els efectes". "Hem de tenir en compte que l'Eixample suposa el 30% de l'activitat econòmica de la nostra ciutat", ha afegit.

La tinent d'alcalde Janet Sanz ha defensat el pla d'usos assegurant que "posa topalls per evitar un monocoltiu empresarial com el que hi ha al carrer Enric Granados", però que en cap moment pretén frenar del tot el comerç de l'Eixample. "Aquestes mesures volen protegir els comerços actuals abans que es comenci a fer la gran superilla que ha de pacificar el carrer Consell de Cent, entre Rocafort i el carrer Girona", ha subratllat recordant les explicacions de Colau en la presentació del projecte.

Xoc entre socis de govern

Martí ha criticat que el pla dels comuns per a l'Eixample "s'ha redactat a correcuita per la necessitat generada per la intervenció de la superilla Barcelona", i ha retret a l'equip de govern "l'obsessió per homogeneïtzar" el districte. També Bonet ha estat crítica amb els socis de govern: "El pla confon la part amb el tot". De fet, el PSC ja es va abstenir en l'aprovació inicial del pla d'usos. Aleshores la portaveu del grup, Rosa Alarcón, ja va explicar que "no compartien ni el fons ni la forma" de la proposta, i va retreure als comuns que el projecte es presentés amb detalls no consensuats.

Sanz s'ha obert a parlar sobre el pla i ha subratllat que el text aprovat inicialment "és una bona proposta de partida per continuar treballant". Malgrat les diferències amb els socialistes, també ha volgut deixar clar que els dos socis de govern coincideixen amb la necessitat de trobar eines per "evitar la gentrificació" al barri.

stats