Barcelona
Societat Barcelona 12/01/2023

Barcelona limitarà la restauració a tot l'Eixample, però serà més laxa en les zones no pacificades

Els comuns rebaixen les limitacions del pla d'usos de l'Eixample per trobar l'acord amb el PSC i amb les associacions de comerciants

3 min
districto-eixample-barcelona

BarcelonaQue les eleccions municipals estiguin a tocar no ha impedit que els comuns i el PSC, que governen plegats a l'Ajuntament de Barcelona, hagin aconseguit acordar un dels temes més espinosos del mandat: un nou pla d'usos de l'Eixample perquè els bars i els restaurants no envaeixin els nous carrers pacificats quan estiguin enllestits. El febrer de l'any passat, la formació de l'alcaldessa Ada Colau va presentar en solitari el projecte, que es va aprovar en el si de l'executiu barceloní amb l'abstenció del PSC, que el veia massa restrictiu. Llavors, els comuns volien que tot l'Eixample tingués la mateixa normativa i que es restringissin el nombre de nous locals de restauració, els metres quadrats màxims que podien tenir, i també l'obertura de nous gimnasos o espais de jocs i atraccions. Després de mesos i mesos de negociació, en què també han participat els veïns i les associacions de comerciants, s'ha arribat a un consens. És un punt intermedi. Un nou pla d'usos que es queda curt comparat amb el primer dels comuns, però que inclou algunes mesures que en d'entrada no rebien l'aval dels socialistes.

Ara l'Ajuntament no restringirà l'activitat dels gimnasos ni dels espais de joc, i tampoc dirà quants metres quadrats com a màxim han de tenir algunes tipologies de negocis. En canvi, sí que restringeix cinc tipus d'activitats: les de restauració, comerços alimentaris amb degustació, bars musicals, autoserveis i botigues de conveniència (petits supermercats que obren fins més tard). A partir d'ara, l'obertura d'aquests establiments, que l'Ajuntament qualifica "d'alt impacte", a l'Eixample estarà regulada, però no serà igual a tots els carrers: la mesura serà més restrictiva als cinc nous carrers que estan en procés de pacificació i als que ja ho estan. Per a la resta del barri, serà més laxa.

Cinc establiments com a màxim

Concretament, en la zona pacificada no hi podrà haver més de cinc establiments d'alt impacte en un radi de 50 metres. És a dir, no hi podrà haver més de cinc bars musicals, ni més de cinc restaurants, ni més de cinc supermercats que obren fins tard. I hi haurà una segona selecció: en total, de tots els tipus d'establiments d'alt impacte no n'hi podran conviure més de 18 en un radi de 100 metres. Com a mínim, la distància lineal entre aquests negocis haurà de ser de 25 metres. En canvi, la resta de l'Eixample que no està pacificada tindrà una normativa diferent: només hi podrà haver 20 establiments d'alt impacte en un radi de 100 metres. Això, per a la tercera tinenta d'alcaldia, la socialista Laia Bonet, genera un "equilibri" entre la voluntat de no aturar l'activitat econòmica i alhora intentar frenar "els monocultius".

Les mesures no afectaran els locals que ja estan oberts i l'Ajuntament calcula que a la zona pacificada s'hi podran instal·lar uns 150 locals d'alt impacte més. A la resta de l'Eixample, un miler. Actualment, en aquest districte de Barcelona hi ha 14.000 locals en planta baixa, i un de cada quatre és un bar o un restaurant. "Hem de començar a posar alguns límits perquè això no se'n vagi de mare", afirma la tinenta d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz.

Per a l'Ajuntament, un exemple d'aquest "desgavell" és el carrer Enric Granados, un dels primers que van ser pacificats i on ara hi ha més terrasses que blocs d'habitatge. La qüestió és que cada cop que l'Ajuntament pacifica un carrer, la zona es revaloritza. "En lloc de forns de pa s'hi instal·len negocis que no tenen res a veure amb el dia a dia dels veïns", comenta Sanz, que sentencia: "Volem evitar nous Enric Granados". Amb l'acord amb el PSC, l'Ajuntament preveu aprovar el nou pla en comissió la setmana que ve i que vagi al ple d'aquest mateix mes. Les converses amb ERC estan obertes per obtenir el seu suport.

stats