Barcelona
Societat Barcelona 15/02/2023

Colau es queda sola a l'Ajuntament defensant suspendre relacions amb Israel

El consistori rebutja la iniciativa ciutadana per interrompre l'agermanament amb Tel-Aviv

4 min
Representants de la iniciativa ciutadana per suspendre relacions amb Israel, aquest matí, a l'Ajuntament

BarcelonaTot i que la decisió de suspendre les relacions amb l'Estat d'Israel i l'acord d'agermanament entre Barcelona i Tel-Aviv és vigent des de la setmana passada, quan l'alcaldessa Ada Colau va firmar el decret que la feia efectiva, el tema ha arribat avui a debat a l'Ajuntament. Ha sigut a través del conglomerat d'entitats que han recollit més de 4.000 signatures per aconseguir que la suspensió de relacions que defensen es debatés al ple. Colau, però, es va avançar i, després de rebre una representació d'aquestes entitats, ja va anunciar que havia enviat una carta al primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, en què li comunicava la interrupció de relacions com a repulsa a la política de "persecució" i "apartheid" contra el poble palestí. Una decisió que des de llavors ha rebut crítiques aferrissades i també agraïments, com el de l'alcalde de la ciutat de Gaza i el d'una cinquantena de personalitats internacionals, entre les quals quatre premis Nobel. Avui, però, s'ha fet evident que el grup de Colau està sol a l'Ajuntament en aquesta decisió i la iniciativa ciutadana ha quedat rebutjada amb l'únic vot favorable dels comuns i l'abstenció d'ERC.

És, de fet, l'avantsala del ple extraordinari que els grups de l'oposició han forçat per demanar restablir les relacions amb Israel i l'agermanament amb Tel-Aviv. Unes peticions que, a la pràctica, no obliguen el govern municipal a canviar el decret. La comissió de Presidència també ha rebutjat avui una proposta del PP que demanava fer marxa enrere en la decisió de Colau, una petició que hagués comptat amb els suports necessaris si l'alcaldable del PSC, Jaume Collboni, no hagués marxat de l'Ajuntament, però que, amb el seu lloc encara vacant, ha permès als comuns fer valer el vot de qualitat de l'alcaldia per desfer l'empat. En aquest cas ERC i comuns han votat junts en contra de la petició.

En nom dels promotors de la iniciativa, el fundador de la Comunitat Palestina de Catalunya, Salah Jamal –que va ser una de les persones que van signar l'acord d'agermanament del 1998–, ha exposat que Israel no ha complert el que es va firmar en el marc dels Acords d’Oslo, el procés de pau engegat el 1993. I que, per tant, les condicions que van portar l'alcalde Joan Clos a segellar l'agermanament han canviat. "Tel-Aviv no és una ciutat democràtica, està liderada per un alcalde que era comandant de l'exèrcit d'Israel i va bombardejar Gaza diverses vegades", ha dit en la seva exposició, sota la mirada d'una nodrida representació de persones que defensen la suspensió de relacions. Davant de les acusacions d'antisemitisme llançades per alguns grups, Jamal ha remarcat que quatre de les 11 persones que es van reunir amb Colau en representació de la iniciativa són jueves.

En noms dels comuns, la tinent d'alcaldia de Justícia Global, Laura Pérez, ha defensat que s'ha actuat ara igual que quan es van suspendre relacions amb Rússia arran de la invasió d'Ucraïna (una decisió presa fa un any i comunicada per carta, però que no es va fer efectiva fins al mateix dia que la de Tel-Aviv). "Vam decidir suspendre relacions per un fet il·legal com era la invasió d'Ucraïna, ¿no ho són 70 anys d'apartheid a Palestina?", s'ha preguntat.

Representants del centenar d'entitats que han recollir firmes en contra de l'agermanament entre Barcelona i Tel-Aviv, avui a l'Ajuntament.

En els seus torns d'intervenció, però, tots els grups excepte Barcelona en Comú han criticat la decisió "unilateral" de Colau de fer efectiva la decisió abans del debat. ERC, que és a qui els comuns havien apel·lat directament per intentar que la proposta no quedés tombada, ha assegurat que comparteix el "diagnòstic de la situació" que fa la iniciativa ciutadana sobre el que passa a Israel i que no s'han complert els Acords d'Oslo. "La situació d'apartheid al poble palestí és intolerable", ha dit el portaveu republicà, Jordi Coronas, que ha afegit que el que no compateixen és que la solució sigui suspendre les relacions i l'agermanament. "Potser hem d'obrir el diàleg i anar a treballar amb la societat civil", ha afegit.

El PSC demana restablir relacions

El PSC també s'ha desmarcat de la decisió dels seus socis de govern. La tinent d'alcaldia Laia Bonet, que és la responsable de relacions internacionals del consistori, s'ha compromès a aixecar la suspensió de relacions "tan aviat com sigui possible", i ha acusat alcaldessa d'haver pres la decisió per "esquivar la minoria absoluta" amb què s'hauria trobat al ple. "Treballarem per refer la imatge de Barcelona com a referent de la pau", ha dit. Bonet s'ha guardat un últim argument per a quan es discutia la proposta del PP per revertit la suspensió, quan ha recordat que Colau es va oposar a una proposta de la CUP per trencar l'agermanament amb Tel-Aviv argumentant que volien promoure la pau i que era "bo" un acord a tres bandes entre Barcelona, Gaza i Tel-Aviv. "Per què ha canviat de parer? El motiu és que s'acosten eleccions?", ha dit.

Junts també ha criticat que ara es debati un tema sobre el qual ja hi ha una decisió presa i ha assegurat parlar en nom de les comunitats jueves de Barcelona, que consideren que no han estat interpel·lades abans de la decisió. "Hi veiem antisemitisme", ha criticat el portaveu de Junts, Jordi Martí, després de demanar reforçar tots els "ponts de diàleg" amb totes les ciutats que estan agermanades amb Barcelona. El candidat de Junts a l'alcaldia, Xavier Trias, de fet, ja ha enviat una carta a l'alcalde de Tel-Aviv assegurant que si guanya revertirà el decret de Colau.

"No correspon a un ajuntament jutjar països ni trencar unilateralment agermanaments", ha dit Paco Sierra, de Ciutadans. El PP també ha diagnosticat que es tracta d'una "decisió unilateral que ha nascut morta", i Valents ha afegit que veu "lamentable" el pas perquè "va en conra de l'opinió dels barcelonins i és electoralista". La tinent d'alcaldia de Justícia Global ha justificat que Colau ha actuat unilateralment perquè té la competència per fer-ho, com va fer Clos quan va signar l'agermanament, i com ja han dit que farien Trias i Collboni si són alcaldes per revertir l'actual decret.

El candidat a l'alcaldia de Barcelona per ERC, Ernest Maragall, ha criticat a través d'un tuit la posició de Collboni, que ha mostrat a través d'Instagram la seva visita a la Sinagoga de la Comunitat Israelita de la ciutat. Maragall ha assegurat que el candidat pels socialistes, a qui anomena "Jaume II El Provocador", amb això només afegeix "llenya al foc a un debat que demana sensibilitat". "Hem de fer exactament el contrari: exercir lideratge i influència des de Barcelona per aconseguir resultats tangibles i societat civil", ha conclòs el president d'ERC a Barcelona.

stats