Barcelona

Colau renuncia a l'urbanisme tàctic a la ronda de Sant Antoni

El govern municipal se suma ara al clam de veïns i oposició i anuncia com a urgent la retirada de la llosa

3 min
La manifestació contra la llosa de Sant Antoni d'aquest dijous

BarcelonaLa unanimitat amb la qual el ple de Barcelona ha decidit avui retirar com més aviat millor la llosa de formigó que ocupa dos trams de la ronda de Sant Antoni -com a molt tard l'any que ve- no reflecteix tots els girs i les tensions polítiques del projecte. La llosa ja fa quatre anys que no acull les carpes del mercat provisional de Sant Antoni que van motivar la seva col·locació i el govern municipal va decidir el 2018, gairebé sobre la campana, que aturava el projecte de reurbanització que ja tenia a punt. La llosa es va quedar per desesperació dels veïns, que denuncien una acumulació de problemes de convivència, i va ser camp de proves del polèmic urbanisme tàctic: s'hi van pintar jocs a terra, s'hi van posar grans jardineres i poca cosa més. Els plans del govern municipal passaven ara per fer-hi una segona reforma tàctica, millorant-ne la pintura i els espais d'estada. Però el malestar veïnal va fer saltar feta miques aquesta previsió i els comuns, en un nou gir de guió, s'han sumat al clam de l'oposició i dels veïns i han admès que és "urgent" retirar la plataforma de formigó. Adeu a l'urbanisme tàctic. I es retorna al projecte aparcat el 2018.

Aquesta decisió ha permès que la proposició que ha presentat JxCat quedés aprovada per unanimitat i no ha dividit, finalment, els socis de govern, tot i que el PSC ja fa dies que es posiciona a favor de treure la llosa. Els de Colau van fer el gir a l'últim moment i, com va avançar l'ARA, dimecres a la nit van comunicar als veïns que engegarien els treballs per aixecar el formigó abans que acabi aquest any.

"Els veïns tenen raó, hem trigat moltíssim a treure la llosa i ho hem de reconèixer", ha començat, conciliador, el regidor de l'Eixample, Pau González, després d'escoltar la bateria de retrets de la resta de grups. El pla passa ara per "actualitzar" el projecte que es va aturar el 2018, quan es va considerar que després de tot el pla de la nova superilla potser ja no era necessari reobrir el trànsit en un tram de la ronda que feia nou anys que no en tenia. Aquella reforma permetia un carril per sentit per al bus i els serveis i un carril bici bidireccional al mig de la calçada. Ara, no es replicarà igual. D'entrada, perquè el govern municipal ja avisa que ja no es fan carrils bici al centre, i també perquè vol discutir amb els veïns si es reobren carrils de circulació com es preveia. Avui, però, no ha repetit el discurs dels últims mesos de coordinar una reforma per a totes les rondes de Ciutat Vella.

Recreació de la reforma que es preveia a la ronda de Sant Antoni el 2018.

La líder de JxCat, Elsa Artadi, s'ha erigit avui en portaveu dels veïns i ha llegit les seves reivindicacions per denunciar, després, que els comuns les atenen ara per evitar-se una "mala fotografia", com la de la manifestació que ahir el vespre clamava contra la llosa. "Els va interessar molt més vendre un Sant Antoni de la superilla i del vermut que la ronda", els ha etzibat. I la republicana Eva Baró, en el mateix sentit, els ha recordat que "l'amor es demostra amb partides pressupostàries" i que n'han anunciat de grans per a la superilla de l'Eixample i cap per a la reforma definitiva de la ronda.

ERC facilita el nou 22@ i es desmarca dels horaris comercials

El ple d'aquest divendres ha començat amb la imatge unànime dels 41 regidors en una fotografia al Saló de Cent per condemnar la invasió militar d'Ucraïna i reclamar la retirada de les tropes russes. El ple ha aprovat, amb l'únic suport d'ERC i del govern, el nou pla per al 22@, que suma 8.000 habitatges més als 9.000 que es preveien l'any 2000 i un milió de metres quadrats més per a activitat econòmica.

Els republicans, en canvi, han sigut els únics que no han donat suport a l'acord segellat aquesta setmana per ampliar els horaris comercials. S'han abstingut per les possibles complicacions que pot provocar l'obertura en diumenges en el teixit comarcal i han retret als comuns el seu silenci i gir respecte al que defensaven el mandat passat. L'Ajuntament transmetrà ara al Govern la proposta que ha de permetre als comerços dels barris cèntrics obrir tots els diumenges i festius entre el 15 de maig i el 15 de setembre, entre les 12 h i les 20 h. El ple també ha ratificat la concessió de la Medalla d'Or de la ciutat als dibuixants Francisco Ibáñez i Miguel Gallardo. Aquest últim va morir a principis de setmana.

stats