Urbanisme
Societat Barcelona 23/02/2022

La polèmica llosa de Sant Antoni té els mesos comptats: Colau es compromet ara a retirar-la el 2023

Els veïns es manifesten aquest dijous contra la degradació del tram de la ronda on hi ha la plataforma de formigó

3 min
La urbanització provisional de la ronda Sant Antoni.

La plataforma de formigó que durant nou anys va sostenir les carpes provisionals del Mercat de Sant Antoni —i que no es va retirar amb la inauguració del mercat definitiu— s'ha convertit en una autèntica ferida a la ronda de Sant Antoni de Barcelona, on els veïns ja fa mesos que han apujat el to per exigir-ne la retirada. Hi denuncien botellons, baralles, tripijocs de drogues i que acollís de forma recurrent l'anomenat mercat de la misèria, on es venen tota mena de rampoines, moltes vegades recuperades de la brossa. Després de moltes reunions amb l'Ajuntament, els veïns, que ja s'han organitzat sota el nom de Plataforma d'Afectats per la Llosa de Sant Antoni, van aconseguir el compromís del tinent d'alcalde de Seguretat, Albert Batlle, que hi hauria presència policial a la llosa les 24 hores del dia. Ara hi ha una patrulla de la Guàrdia Urbana controlant permanentment aquest tram d'uns 200 metres i els venedors ambulants s'instal·len més als carrers del Raval.

Però la plataforma exigia, també, solucions de caràcter urbanístic: acabar d'una vegada per totes amb la plataforma que ja fa quasi quatre anys que no acull cap carpa i que consideren l'origen de tots els mals. I aquest dimecres, just el dia abans de la manifestació de protesta que han convocat contra la llosa, els han confirmat que s'atendrà aquesta demanda. La llosa s'haurà retirat abans de les eleccions del maig del 2023, tot i que aquest no era en cap cas el pla inicial de l'àrea d'Urbanisme, que depèn dels comuns i que ja havia previst una nova reforma tàctica per "dignificar" la plataforma de formigó amb nova pintura i elements d'estada com bancs o jocs infantils.

El 'mercat de la misèria' a la ronda de Sant Antoni de Barcelona.

Ara, el nou pla passa per fer foc nou a la ronda retirant la polèmica llosa —el grup de JxCat també té previst exigir-ho en el ple d'aquest divendres— i, en paral·lel, avançar en la redacció del projecte d'urbanització definitiu, segons informen fonts municipals. No concreten encara si el que es projecta és recuperar la reforma que s'havia d'haver fet el 2018 i que es va aturar a l'últim segon per les dificultats pressupostàries i per reobrir el debat sobre si era necessari tornar a fer passar trànsit pel tram de la ronda que ja portava nou anys tancat i que ara tenia al costat la superilla de Sant Antoni. Aquell projecte recuperava un carril de circulació per sentit per al bus i la càrrega i descàrrega. I va quedar en un calaix. Ara, l'única certesa que hi ha és que entre finals d'aquest any i principis del que ve començaran les obres per aixecar el formigó.

El govern municipal reitera que té la intenció de dissenyat un projecte conjunt per a totes les rondes que voregen Ciutat Vella (Sant Pau, Sant Antoni, Universitat i Sant Pere) i que està pendent d'obtenir els resultats de l'estudi de mobilitat encarregat per prendre decisions sobre si es recuperaran o no carrils de circulació en el tram final de la ronda de Sant Antoni. El que ara qualifiquen d"'urgent" és treure la llosa, com exigeixen veïns i oposició.

"El problema és la llosa, tant pel desnivell com perquè fa d'efecte crida per a tota mena d'activitats", denuncien des de la Plataforma d'Afectats, que es va oposar en rodó al projecte tàctic que el govern municipal havia anunciat per a aquest espai quan no preveia retirar-ne la plataforma a curt termini. Els veïns demanaven accelerar la reforma definitiva per deixar enrere la provisionalitat.

"El que és urgent és aixecar la llosa i que torni a ser com era abans. I després que hi facin el projecte que acordin, nosaltres no entrarem en si hi ha d'haver carrils de circulació o no. El que no podem aguantar més és la llosa", defensen, i remarquen que aquest espai de la ciutat està mancat de serveis bàsics, com contenidors de la brossa, i que el desnivell entre la plataforma i la resta del carrer es converteix en una frontera entre una banda i l'altra de la ronda. La plataforma d'afectats crida a concentrar-se aquest dijous a les set del vespre a la confluència d'Urgell amb Manso, on comença la llosa, sota el lema "Recuperar la ronda Sant Antoni". La protesta engegarà, però, amb una victòria anunciada: el compromís d'última hora d'Urbanisme que la llosa té els mesos comptats.

stats