Barcelona
Societat Barcelona 06/07/2023

Collboni desencalla una macroresidència d'estudiants a la Meridiana

El projecte feia més d'un any que esperava la llicència i oferirà mig miler de places just davant del Canòdrom

4 min
El solar on s'ha d'aixecar la nova residència d'estudiants a la Meridiana

BarcelonaLa primera comissió de govern presidida per Jaume Collboni com a nou alcalde de Barcelona va aprovar la llicència per a un projecte que s'arrossega des de finals del 2019 i que el ple havia aprovat definitivament el 2021: una macroresidència d'estudiants que s'aixecarà al solar on hi havia un pàrquing, al número 339 de la Meridiana, just davant del Canòdrom. La nova residència, amb el segell arquitectònic del despatx Blanch + Conca Arquitectura (BCA) i l'impuls de Syllabus, la filial especialitzada en residències d'Urbania, oferirà fins a 530 places en 485 habitacions. I, fruit de la negociació amb l'Ajuntament, ha acabat incorporant canvis com una part destinada a habitatge dotacional (35 allotjaments), que és el que acull col·lectius amb dificultats d'accés a l'habitatge com joves o gent gran; i la cessió d'un local de 280 metres quadrats perquè es converteixi en un equipament de barri.

Les obres començaran just després de l'estiu, duraran uns 22 mesos i comptaran amb un pressupost de 30 milions d'euros. Un dels punts característics del nou edifici, segons explica a l'ARA l'arquitecte Albert Blanch, de BCA, és que obrirà un nou corredor per connectar la Meridiana amb la plaça del Canòdrom, que serà d'accés públic, i passarà pel pati interior. "Serà una drecera, un nou espai d'accés públic per millorar les connexions al barri", explica.

Simulació de com quedarà el nou passatge sota l'edifici de la residència.
El nou edifici al costat del Canòdrom.

Fonts municipals defensen que la llicència, que feia un any i mig que esperava la llum verda (està demanada des del gener de l'any passat), no s'ha concedit fins als primers compassos del govern de Collboni perquè ara s'han donat per acabats tots els tràmits necessaris. Els llits que aquest nou equipament suma a l'oferta de residències d'estudiants privades que ja hi ha a la ciutat estan comptabilitzats en els 13.800 que l'Ajuntament estimava, l'any passat, que hi havia entre els ja habilitats i els previstos. En total, comptava 79 residències d'aquest tipus, 18 de les quals s'havien tramitat feia poc o estaven en procés d'obtenir la llicència, com la de la Meridiana i la que s'ha d'aixecar on hi ha la polèmica discoteca Brisas del Paral·lel. Es tracta d'una activitat que ha anat molt a l'alça en els últims anys, sobretot des que el pla de regulació que va aprovar el govern de Colau frena els nous allotjaments turístics.

Per això, el 2022 va impulsar una modificació del Pla General Metropolità (MPGM) enfocada a ordenar, també, l'obertura de residències d'estudiants que, en alguns casos, fan la trampa d'actuar com a hotels encoberts (sobretot a l'estiu, quan els estudiants marxen), cosa que impedia, per exemple, noves obertures a les zones més saturades. I que limita a 350 la capacitat màxima de les futures residències d'estudiants. Tant la de la Meridiana com la del Paral·lel, però, esquiven aquest topall perquè van començar la tramitació abans del canvi normatiu.

El nou edifici de davant del Canòdrom tindrà dues alçades: planta baixa més sis a la façana que dona a la Meridiana i planta baixa més cinc a la resta de l'espai.A la planta subterrània hi haurà l'aparcament, amb capacitat per a 26 cotxes, 90 motos i 120 bicicletes. I els seus promotors hauran de pagar 112.726,91 euros en concepte de taxes. En el conveni firmat amb l'Ajuntament s'estableix que, a banda dels allotjaments dotacionals i l'espai per a equipament, es garantirà que el 30% de les places de la nova residència tenen preu concertat i que serà el consistori qui seleccioni els inquilins dels pisos per a col·lectius amb dificultats d'accés a l'habitatge.

La benzinera Petro Gustà, al Paral·lel, ja enderrocada.
Simulació de com quedarà la futura residència d'estudiants del Paral·lel.

Enderrocs al costat de la discoteca Brisas

Un altre projecte de residència d'estudiants que avança és la que s'ha de construir al Paral·lel, a l'espai on ara hi ha la discoteca Brisas, una benzinera, una estació de servei i un taller, just al costat de les Tres Xemeneies. Aquests dies ja s'estan fent els enderrocs de la part de la benzinera. I la discoteca, que ha registrat polèmiques com la mort d'un jove la nit del 30 de novembre just davant del local, ja no té cap llicència d'activitat des de principis d'aquest any. Aquí s'hi ha d'aixecar una altra de les residències d'estudiants privades previstes a la ciutat: tindrà capacitat per a un màxim de 400 persones en 279 habitacions i la gestionarà Livensa Living. També tindrà un espai en planta baixa que es destinarà a un equipament de barri. De moment, però, només s'han concedit les llicències per als enderrocs i al districte de Sants-Montjuïc encara no li consta la petició d'obres.

stats