Barcelona

Collboni perd la confiança del ple i reactiva la cerca de soci

L'alcalde perd la qüestió de confiança que activa el compte enrere per aprovar automàticament els pressupostos

3 min
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, durant el debat de la qüestió de confiança

BarcelonaAbans de començar la Setmana Santa, Jaume Collboni ha hagut de passar la penitència. Després de veure com li tombaven els pressupostos divendres passat, l'alcalde de Barcelona ha constatat aquest dimecres que no compta amb la confiança de la majoria del ple de l'Ajuntament. Només els regidors del PSC i d'Esquerra li han donat suport durant el debat de la qüestió de confiança, una votació necessària per activar el compte enrere de trenta dies que ha de resoldre la següent incògnita: govern alternatiu a Collboni o pressupostos aprovats automàticament.

Amb la impossibilitat de travar una majoria alternativa per la incompatibilitat entre Junts per Catalunya i Barcelona en Comú, el ple d'aquest dimecres ha evidenciat que el 2 de maig Collboni tindrà comptes, però també feina: la de construir una majoria possible per tirar endavant els projectes del seu govern. Durant la seva intervenció al final del ple, Collboni ha anunciat que, un cop s'aprovin els pressupostos, reobrirà la carpeta per ampliar el seu govern amb l'entrada d'algun altre grup. No ha posat, però, una data límit per assolir-ho ni ha especificat amb quins grups.

I amb qui pot ser aquest pacte? Tot i que la primera tinent d'alcalde, Laia Bonet, ha explicitat que "la porta continua oberta per a tots", la relació amb Barcelona en Comú i amb Junts per Catalunya ha quedat molt tocada després de la negociació dels pressupostos. Ara mateix, el principal candidat a formar govern amb els socialistes a Barcelona és Esquerra, amb qui ja han tancat un acord de pressupostos i amb qui han mostrat sintonia en els últims mesos a l'Ajuntament. El mateix Collboni afirmava diumenge en una entrevista a l'ARA que li agradaria que l'entesa amb els republicans anés més enllà dels pressupostos.

De fet, des dels comuns es donava per fet aquest dimecres que aquest serà el pacte i que difícilment el PSC comptarà amb ells. La líder de l'espai, Ada Colau, ho ha verbalitzat durant el ple, quan ha afirmat que és "un secret a veus" que socialistes i republicans ja tenen tancat també un acord de govern. Després del ple, la portaveu dels comuns, Janet Sanz, ha reblat el clau i ha exigit al PSC i ERC que facin públic abans de les eleccions que ja tenen un pacte tancat. Els republicans, però, no s'han mogut un mil·límetre del seu discurs i el seu portaveu, Jordi Castellana –Elisenda Alamany ha sigut l'única líder de grup que no ha pres la paraula durant el debat–, ha replicat a Colau que ningú pot parlar per Esquerra.

Després d'uns dies de retrets molt durs de Colau cap a Collboni, aquest cop el govern municipal ha emprat un to més suau, si bé Bonet ha avisat els comuns que negociar no pot ser "imposar". Per la seva banda, la dirigent dels comuns ha insistit en responsabilitzar l'alcalde del fracàs dels pressupostos, i li ha recordat que tenia dues majories disponibles a l'abast –o amb Barcelona en Comú i ERC, o amb Junts– i que no les ha articulat.

També Junts per Catalunya marca distàncies ara amb Collboni malgrat que durant la primera fase del mandat hi va mantenir converses fins i tot per governar plegats. Trencades aquelles negociacions, ja fa setmanes que Xavier Trias va agafar la bandera de cap de l'oposició, i aquest dimecres ha carregat contra Collboni i el seu govern "dèbil", al qual ha acusat d'estar més pendent dels interessos del PSOE i del PSC que dels de la ciutat. "Vostè va ser investit d'una manera que ara vostè paga", ha etzibat després de burxar en el fet que ni PP ni Comuns li donin ara suport malgrat haver-lo fet alcalde. Des del PP Daniel Sirera també ha subratllat aquesta soledat de Collboni.

L'impacte de les eleccions catalanes

El que passi els pròxims mesos a l'Ajuntament de Barcelona estarà condicionat també per l'escenari electoral a Catalunya. D'entrada, el fet que el compte enrere per aprovar els pressupostos enxampi els partits en plena precampanya fa encara més improbable qualsevol majoria alternativa a Collboni.

Però l'ona expansiva dels comicis al Parlament també pot anar més enllà. L'escenari que acabin dibuixant les urnes i els pactes que puguin haver-se d'articular a l'altra banda de la plaça Sant Jaume pot acabar sent decisiu també per configurar el pròxim govern de la capital catalana. Als passadissos de l'Ajuntament ja hi ha qui es pregunta si, per exemple, podria Collboni mantenir Colau fora del govern si el PSC necessités el vot dels comuns a la Generalitat.

stats