Barcelona

Collboni reprèn les relacions suspeses amb Tel-Aviv pel govern de Colau

L'alcalde socialista firma un nou decret que deixa en paper mullat la decisió dels comuns, que l'acusen de "plegar-se al lobi sionista"

3 min
Jaume Collboni presidint el seu primer ple

BarcelonaEl govern municipal de Jaume Collboni fa marxa enrere en una decisió dels seus exsocis de govern, els comuns, i decideix refer ponts amb Israel. Mig any després que Ada Colau anunciés la suspensió temporal de l'acord d'agermanament entre Barcelona i Tel-Aviv i la interrupció de relacions amb l'Estat d'Israel, l'Ajuntament de Barcelona el deixa sense efecte, segons ha anunciat aquest divendres a la tarda i per sorpresa el comissionat de Relacions Internacionals i Promoció de la Ciutat, Pau Solanilla. De fet, el PSC ja va desmarcar-se en el seu moment de la decisió dels socis de govern i, tot i que l'alcaldessa va executar la decisió, al ple els comuns van quedar-se sols defensant el trencament institucional.

La suspensió de l'agermanament va anunciar-se com una mesura temporal com a gest de repulsa a la política "de persecució i apartheid" cap al poble palestí. La decisió recollia el guant d'una iniciativa ciutadana amb el suport de 108 entitats i l'aval del síndic de Barcelona, David Bondia, que exigien al consistori el trencament de l'amistat amb Israel fins que el govern de Benjamin Netanyahu fes un gir radical en la seva política.

La mesura de Colau deixava sense efecte l'acord d'amistat i cooperació que l'alcalde socialista Joan Clos va signar, el 1998, amb Tel-Aviv i Gaza. Llavors, se circumscrivia en els Acords d'Oslo, el procés de pau que havia arrencat uns anys abans. Ara els socialistes han aixecat la suspensió, recuperant la vigència d'aquell acord. Solanilla ha assegurat que el d'aquest divendres és un pas "coherent" amb el sentit del ple municipal (que majoritàriament va deixar Colau sola a l'hora de trencar l'agermanament entre les dues ciutats). "Comença una nova etapa. Barcelona ha de tornar on ha estat sempre. Era una de les prioritats per tornar a endreçar la ciutat, i és un bon moment perquè ve una tardor de grans esdeveniments internacionals", ha dit.

Primer viatge, a Palestina

El comissionat de Relacions Internacionals de Barcelona ha volgut deixar clar, però, que la decisió de restaurar l'agermanament amb Tel-Aviv no va "en detriment" del suport de la ciutat a Palestina. "El compromís amb el poble de Palestina és inequívoc", ha dit. De fet, el primer viatge oficial que té previst Collboni com a alcalde és precisament a Palestina, on es desplaçarà a finals d'any. El govern socialista ha recordat que també es mantenen oberts els més de 100 projectes de cooperació amb Palestina.

Malgrat tot, segons Solanilla, calia deixar clar que Barcelona, com a "capital de la Mediterrània", ha de poder "parlar amb normalitat" amb tots els seus actors. També amb Tel-Aviv, que per al comissionat representa "els valors progressistes" de l'Estat d'Israel. El càrrec municipal ho ha exemplificat dient que Tel-Aviv està sent l'escenari de moltes protestes. Unes manifestacions multitudinàries, però, que estan relacionades amb els drets de la ciutadania israeliana, i no amb Palestina.

Solanilla ha limitat els efectes de la seva decisió a les relacions amb Tel-Aviv, i no amb Israel, ja que ha afirmat que la diplomàcia de Barcelona "és entre ciutats". Sigui com sigui, ha explicat que Collboni ha anunciat la seva decisió abans de fer-la pública al consolat d'Israel a Barcelona i a l'alcalde de Tel-Aviv. No n'ha informat amb anterioritat, però, cap grup municipal, tampoc els comuns.

Reacció dels comuns

Poc després de l'anunci, Barcelona en Comú ha reaccionat acusant Collboni de plegar-se al "lobi sionista". A través d'un fil a la xarxa social X, l'antic Twitter, el regidor dels comuns Marc Serra ha lamentat que Collboni hagi decidit "abraçar-se" a Israel "just quan l'estat passa per la seva pitjor crisi democràtica". Alhora ha recordat que la suspensió de les relacions amb Tel-Aviv es va fer "a proposta de milers de ciutadans, l'aval de quatre premis Nobel i mig centenar d'intel·lectuals" i que "segueix les tesis de les Nacions Unides sobre el conflicte".

Al fil, Serra subratlla que Israel està governat actualment per "la ultradreta", encara una reforma judicial "que es carrega la separació de poders" i viu "un augment de la violència contra la població palestina". I sobre el viatge de Collboni a Palestina, opina: "Tant de bo no s'hagués precipitat i ho hagués fet abans". Així, afirma, s'hauria adonat que "amb la situació d'apartheid actual és impossible que ciutats palestines com Gaza vulguin agermanar-se amb qui els ataca".

També la coalició Prou Complicitats, una de les entitats que van promoure el trencament amb Tel-Aviv, ha mostrat el rebuig frontal a la decisió de Collboni, a qui acusen de ser "còmplice de l’apartheid i dels crims de guerra de l’Estat d’Israel", obviant les 215 morts a Gaza aquest any. En un comunicat, subratllen la "doble vara de mesura" dels socialistes, ja que l'Ajuntament no es planteja la suspensió de l'agermanament amb la ciutat de Sant Petersburg, malgrat la invasió russa a Ucraïna i, en canvi, abandona el grup dels que pretenen "aïllar internacionalment" Israel. "Es veu que l’ocupació i l’assassinat de palestins és menys important en la visió del món de l’alcalde Collboni", afirmen.

stats