Barcelona

Formigó, pedres i extintors: els Mossos aconsegueixen desallotjar El Kubo i La Ruïna

Un macrodispositiu policial executa el llançament per odre judicial

6 min
Operatiu policial dels Mossos per desallotjar El Kubo i la Ruïna

BarcelonaHa sigut lent (més de sis hores) i costós (s'han trobat amb moltes trampes i llançaments violents), però els Mossos d'Esquadra han aconseguit desallotjar les ja històriques cases ocupades d'El Kubo i La Ruïna, una finca modernista i un bloc d'oficines que es toquen a la plaça de la Bonanova de Barcelona. I tot i la lentitud i les dificultats, la policia catalana s'ho imaginava pitjor. Es pensava que a les cases hi hauria més persones (només eren set ocupants), que tardarien molt més a treure-les (han acabat a les 11 h quan esperaven fer-ho a la tarda) i que hi hauria molts més manifestants que ho intentarien impedir. "Sempre ens posem en el pitjor escenari", ha reflexionat la comissària Montserrat Estruch, cap dels Mossos a Barcelona. Per això aquest dijous hi havia 300 policies de moltes unitats als carrers de Barcelona sota l'atenta mirada dels principals comandaments, entre ells el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i el cap del cos, el comissari Eduard Sallent, en un centre de coordinació a Sant Martí.

Desallotjament de La Ruïna i El Kubo.
Els Mossos intentant entrar a les cases ocupades.
Un dels ocupats, penjat de la façana de l'edifici.

Era un dia crucial en termes d'ordre públic. Fonts del departament d'Interior apuntaven que el dispositiu era d'un dels principals reptes que ha hagut d'assumir el conseller Elena en aquest àmbit. Finalment, tot s'ha saldat amb set ocupants detinguts i les dues cases retornades a la propietat, que ja té operaris preparats per tapiar-ne els accessos i una empresa de seguretat privada contractada perquè ningú hi torni a entrar. El dispositiu ha sigut més plàcid del que s'esperava, tot i que a primera hora la situació era crítica. Abans de les 5.30 h una munió de furgonetes d'ordre públic dels Mossos ja han envoltat les cases i els ocupants hi han respost amb una pluja de vidres, sacs de runa i objectes perillosos. Fins i tot una pilota de golf ha impactat en el trípode d'una càmera de televisió. Els Mossos han demanat per megafonia als ocupants que sortissin i ells han respost amb més llançaments de petards, extintors i coixinets d'acer (bosses amb boletes de metall a dins). A més, una manifestació amb un centenar de persones estava a punt d'arribar.

Un ocupant fent onejar una bandera negra al terrat d'El Kubo.

Davant la pluja d'objectes, els Mossos han estrenat una nova eina: una gàbia metàl·lica amb rodes de construcció pròpia que servia de protecció als tres agents que amb una radial han obert els primers accessos. Eren les sis del matí quan la manifestació ha arribat a la plaça Bonanova. La formaven un centenar de persones, la majoria encaputxades, que després de veure l'imponent dispositiu policial han decidit passar de llarg i s'han acabat dissolent poc després. Per què? Fonts policials s'atreveixen a dir que "veien la batalla perduda".

Resum del dispositiu per desallotjar La Ruïna i El Kubo.

Renúncia

"No hi tenien res a fer", afegeixen. Creuen que els ocupants pràcticament han renunciat a les cases. Han llançat molts objectes, sí, i també han posat moltes trampes a dins dels blocs, però si el maig de l'any passat hi havia un centenar de persones ara només n'hi havia set: tres a La Ruïna i quatre a El Kubo. Set persones que s'han quedat a dalt de tot dels blocs esperant que els Mossos superessin un camí d'obstacles fins a arribar a ells. Han alçat murs de formigó, han destruït escales d'obra i han col·locat desenes de tanques, reixes i cadenes. Des que els Mossos han entrat al recinte fins que s'han decidit a accedir a l'interior dels blocs pràcticament han passat dues hores. Quan finalment ho han fet s'han endut una sorpresa: superaven obstacles i més obstacles, però no veien a ningú.

Els Mossos entrant amb una gàbia a les cases ocupades.
Vehicles policials tacats amb pots de pintura que han llançat des de les cases.

En aquell moment, un dron dels Mossos ha detectat que hi havia alguna cosa penjada a la façana. Semblava una figura humana, però la càmera tèrmica no detectava calor. En un inici fonts policials parlaven d'un ninot, però s'ha confirmat que era una persona que s'hi havia despenjat amb una corda d'escalada. Ha estat allà més de cinc hores. Conversava amb tres companys seus que estaven asseguts a la teulada de La Ruïna. Al terrat d'El Kubo hi havia tres persones més. Tots set eren a fora.

Coixinets d'acer que els ocupants han tirat als Mossos.

El primer que han fet els Mossos ha sigut revisar els passadissos subterranis que connecten les dues cases i també han tallat l'electricitat del bloc per si alguna trampa emetia descàrregues elèctriques. Com que els ocupants tenen la llum punxada, la policia no sabia ben bé en quin punt l'havia de tallar i això ha provocat que alguns veïns es quedessin sense llum. Un d'ells, consultat per l'ARA, explicava que la seva mare estava connectada a un respirador que no ha pogut fer servir durant una estona.

Un dels ocupants s'ha despenjat per la façana amb una corda d'escalada.
Una veïna observa amb uns prismàtics el dispositiu policial des del balcó de casa.

Control

Cap a les 9 hores els Mossos han donat per controlades les dues cases, però faltava el més delicat de tot: evacuar la persona que estava penjada de la façana i les tres de la teulada. Han dialogat amb ells, però s'han negat a baixar. Ha calgut mobilitzar una grua mecànica dels Bombers de Barcelona i finalment la policia els ha evacuat. L'últim ocupant, el que estava penjat de la façana, ha abandonat la casa a les 11 h i s'ha donat per tancat el desallotjament. Tots set ocupants, sis homes i una dona, han sigut detinguts pels delictes d'atemptat contra l'autoritat, desobediència i resistència a l'autoritat. Ara estan a la comissaria de les Corts i es preveu que passin allà la nit per declarar demà davant del jutge, segons fonts policials.

Els Mossos s'emporten un dels ocupants detingut.
Els Mossos evacuen un dels ocupants que estava a la teulada.
El conseller Elena a l'exterior del desallotjament.

La intervenció, segons fonts policials, no ha sigut fàcil i hi ha un sentiment de satisfacció general al cos. Fins i tot l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias ho ha lloat: "Jo vaig fer el de Can Vies i em va sortir fatal", ha dit en una xerrada amb periodistes a la UPF. El mateix conseller Elena i el comissari Sallent s'han desplaçat a la Bonanova a felicitar els agents quan un ocupant encara estava penjat de la façana. El dispositiu d'aquest dijous posa un punt i a part en la gestió de les finques ocupades de la Bonanova, que s'allargava des del 2016, quan es va ocupar per primera vegada El Kubo. Els Mossos, però, no donen del tot per tancat el capítol. Aquest dissabte s'ha convocat una manifestació per denunciar el desallotjament.

El macrodispositiu ha tingut afectacions en la mobilitat de la plaça Bonanova i també d'alguns equipaments propers. L'església del davant de les cases, per exemple, ha obert més tard del compte i aquest dijous els alumnes de La Salle Bonanova no han pogut entrar per un dels accessos habituals ni han pogut anar al poliesportiu.

A l'UCI una de les ocupants de Santa Coloma

Aquest dijous al matí els Mossos d'Esquadra també han desallotjat per ordre judicial el centre social ocupat Estudi 9, a Santa Coloma de Gramenet, una actuació que també ha sigut lenta i costosa. Un cop a dins, la policia ha descobert que hi havia dues ocupants amb el braç a dins d'un bidó de ciment amb encofrat. Les tasques per evacuar-les s'han allargat més de cinc hores. Una de les ocupants es troba a l'UCI d'un hospital després d'haver estat molta estona amb poc flux sanguini al braç. Segons ha pogut saber l'ARA, no es tem per la seva vida i tot i que les primeres informacions apuntaven que podia perdre el braç, fonts coneixedores descarten aquest extrem.

El desallotjament ha acabat passades les dues del migidia, més tard que el de la Bonanova, perquè també ha costat molt treure dos ocupants que s'havien posat en un forat molt estret. A les 19 h s'han manifestat a Santa Coloma els partidaris de les cases ocupades. Hi ha hagut càrregues dels Mossos, llançaments contra la línia policial i danys a mobiliari urbà. En total, ha aplegat unes 250 persones.

Desallotjament a Santa Coloma de Gramenet.
stats