Habitatge
Societat Habitatge 12/05/2023

Un macrodispositiu policial evita el xoc entre les dues manifestacions a la Bonanova

Les dues concentracions han transcorregut sense incidents destacables

3 min
Els Mossos d'Esquadra davant dels manifestants a favor de les ocupacions a la plaça Bonanova

BarcelonaHi havia tensió, acusacions creuades i una gran expectació pel que passaria aquesta nit a la plaça Bonanova de Barcelona. El cas dels blocs ocupats La Ruïna i El Kubo tenia aquesta data marcada en el calendari. D'una banda, es manifestaven els partidaris de les cases ocupades i, de l'altra, una protesta convocada per la controvertida empresa Desokupa. Els Mossos d'Esquadra estaven preocupats, fins al punt que fonts del cos admetien que feia anys que no veien un dispositiu així. La plaça de la Bonanova blindada, les dues manifestacions seguides de prop, més de 300 efectius de diverses unitats desplegats (80 de la Guàrdia Urbana). I al final tot ha transcorregut sense incidències destacables. El dispositiu policial, però, es mantindrà durant tota la nit per evitar possibles aldarulls.

El més a prop que s'han vist les dues concentracions ha sigut a uns 50 metres de la plaça de la Bonanova. Els partidaris de La Ruïna i El Kubo s'han situat al carrer Lluçanès a l’altura de la plaça de la Bonanova (part superior) i els de Desokupa al carrer Muntaner, a la part inferior de la plaça. I no han pogut avançar més: a la plaça només hi havia policies, periodistes i veïns que treien el cap.

L’únic moment de tensió s’ha viscut quan els manifestants a favor de l’ocupació arribaven a la plaça –procedents de la plaça Lesseps–. Allà els Mossos els han volgut frenar, ells han continuat caminant i la policia els ha fet retrocedir entre algun cop de porra. Finalment, davant del cordó policial han encès una bengala verda i han començat amb els càntics: "On és Desokupa? Desokupa on és?" Des de l’altra banda de la plaça, els seguidors de Desokupa han respost amb una bengala vermella i amb més càntics. Sobretot, en repeteixen dos: “A por ellos” i “Puta Ada Colau”.

El cordó policial davant dels manifestants a favor de les ocupacions

Els partidaris de l'ocupació només han estat mitja hora davant de La Ruïna i El Kubo, i després han tornat pel mateix camí. No hi ha hagut, tampoc, incidents greus: alguna confrontació verbal des de la distància amb manifestants que tornaven de l'altra concentració i llançament de pedres i cops de martell a alguns negocis. Cap a les 22 h, la protesta de Desokupa, amb desenes de persones, s'ha dispersat. La contrària, amb uns 500 assistents, ho ha fet una hora més tard.

Amenaces

La gran expectació, en gran part, era causada pel fet que el líder de Desokupa, Daniel Esteve, en un principi va prometre que desallotjarien les cases. Els Mossos, però, van avisar que això no passaria i després d'un procés de mediació l'empresa va abaixar el to. "Un grupuscle d'extrema dreta no marcarà com es fa o deixa de fer alguna cosa", advertia el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. Des del departament, veient la complexitat de la jornada, van valorar positivament el dispositiu.

Manifestants convocats per Desokupa a l'altra banda de la plaça Bonanova

Fa anys que aquests dos blocs estan ocupats (El Kubo des del 2016 i La Ruïna des del 2019), però mai se n'havia parlat tant com ara. Coincidint amb l'inici de la precampanya electoral a Barcelona, partits com Ciutadans i Vox han convocat protestes cada dimarts. I això ha tingut un cert efecte entre els veïns: la convivència s'ha tensionat. Des d'El Kubo i La Ruïna denuncien atacs per part dels veïns: incendis provocats, llançament de bengales, trets d'escopetes de balins...

En canvi, una part dels residents del barri denuncien el contrari: que són els okupes els que llancen objectes als balcons i els fan la vida impossible. També hi ha veïns que tenen bones paraules. Una dona explica que la seva filla hi anava perquè hi havia una biblioteca i també els ajudava a cuidar un hort.

Abans de la manifestació, hi va haver un últim intent per desocupar La Ruïna. El mateix Esteve deia que aquest dijous estarien de celebració. Es referia al fet que la Sareb, propietària dels dos blocs, ha demanat el desallotjament de La Ruïna com a mesura cautelar. Finalment, però, la jutge ho ha desestimat perquè encara no ha arribat el moment processal. El Kubo sí que espera data per ser desnonat.

stats