Habitatge
Societat Successos 09/05/2023

Els Mossos blindaran la plaça Bonanova de Barcelona pel conflicte amb dues cases ocupades

Ni la protesta per desallotjar els blocs ni la contraprotesta dels ocupes es trobaran

3 min
Les cases okupades de la Bonanova kubo i ruina VICTOR CABO

BarcelonaLa situació de la plaça Bonanova de Barcelona preocupa, i molt, als Mossos d'Esquadra. Fa anys que hi ha dos blocs ocupats: el Kubo, des del 2016 i desnonat tres vegades (sempre hi han tornat), i la Ruïna, ocupat des del 2019. Fonts policials admeten que, més enllà d'incidències puntuals, les dues cases no havien donat problemes. Però el panorama de les últimes tres setmanes és completament diferent: s'hi han registrat baralles, problemes de convivència i algun furt. El que fonts policials resumeixen com un "deteriorament de la convivència". Què ha passat? Per diversos elements, la tensió s'ha multiplicat.

La situació de conflicte coincideix amb la proximitat de l'inici de la campanya electoral i amb la maniobra de partits com Ciutadans, Valents o Vox, que ha organitzat protestes per demanar que es desallotgin les ocupacions. Els darrers dos dimarts les manifestacions han provocat una resposta en forma de contraprotestes del col·lectiu ocupa defensant els blocs. El fort dispositiu policial ha evitat fins ara enfrontaments, però la tensió ha escalat més amb l'entrada d'un actor més en el conflicte: la controvertida empresa Desokupa. El seu director, Daniel Esteve, ha assegurat que faran fora per la força els residents de la Ruïna i el Kubo aquest mateix dijous. Ho ha avisat en un missatge amb to amenaçador a les xarxes socials: "Serem milers i us podrem passar per sobre. Cremaran els carrers". Com a resposta, el Kubo i la Ruïna ja han convocat una contraprotesta.

Davant d'això, fonts policials llancen un avís. Què passarà si Desokupa intervé i intenta fer fora els dos blocs? "No passarà", responen les mateixes fonts, i reiteren que els desnonaments només es poden fer amb una ordre judicial. De fet, no podran ni entrar a la plaça Bonanova. Els Mossos han donat el nivell 3 (de 4) a les dues concentracions i això vol dir que han d'impedir que coincideixin. En un dispositiu molt més ampli que el dels últims dos dimarts, la policia no deixarà que cap de les dues protestes entri a la plaça, que quedarà blindada. En paral·lel, la policia ja ha iniciat un procés de mediació amb el Kubo, La Ruïna, Desokupa i els veïns. L'objectiu, comenten les mateixes fonts, és "establir unes regles del joc clares i uns límits per evitar mals majors". "Volem garantir la seguretat dels veïns", apunten des de Mossos.

A més, fonts del cos dels Mossos apunten que han enviat a la Fiscalia tota la informació sobre aquestes dues concentracions, ja que cap d'aquestes havia estat comunicada. Entre els papers hi ha les declaracions creuades a les xarxes socials entre els dos bàndols. Per exemple, hi ha les dures declaracions del líder de Desokupa perquè el ministeri fiscal valori si poden ser cap delicte.

"Dijous, no s'acaba"

Aquest dimarts també hi ha una nova concentració convocada per Ciutadans i els Mossos hi tornaran a enviar agents d'ordre públic, però no serà un dispositiu tan gran com el de dijous. Sigui com sigui, fonts policials insisteixen a dir que "dijous, no s'acaba res". Per això, des d'aquest cap de setmana hi ha presència fixa uniformada al voltant dels blocs, un dispositiu de caràcter permanent i que s'allargarà tant com es dilati el conflicte. A més, els agents de seguretat ciutadana tenen la consigna de passar amb més freqüència per la zona.

Fonts policials no neguen que la plaça es pugui convertir en un polvorí sense la seva intervenció. Dimarts passat, hi havia unes 150 persones a dins de la Ruïna i el Kubo. Els Mossos també han detectat que estan fortificant l'edifici: per exemple, estan construint nous murs amb vidres trencats a dalt. En les darreres manifestacions, també han comprovat que tenen diversos objectes perillosos per llançar, com pals o extintors. Concretament, el Kubo està a l'espera de tenir una data concreta de llançament i fonts policials apunten que, quan els Mossos tinguin l'ordre judicial, actuaran. La Ruïna encara no està en aquest punt i està en mans d'un jutge el dictamen d'execució. Tots dos blocs, que estan de costat, són de la Sareb. Demà hi haurà una reunió entre Mossos i Ajuntament per estudiar la situació.

stats