Barcelona
Societat Barcelona 10/01/2024

"Hi ha animals que es passen tres dies sense sortir a passejar": la vaga a la gossera de Barcelona no troba solució

Els treballadors denuncien que han patit mossegades com a conseqüència de l’estrès dels animals

2 min
Les instal·lacions del Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona (CAACB) han quedat petites i antigues per poder acollir tots els animals abandonats.

BarcelonaGairebé cinquanta dies després de començar, la vaga dels treballadors del Centre d'Acollida d'Animals de Companyia de Barcelona (CAACB) no troba cap solució. La protesta, que aquest dimecres es traslladarà a les portes de l'Ajuntament de Barcelona, va néixer amb un doble motiu. D'una banda, els empleats del centre que estan subcontractats (una desena) reclamen que s'equiparin les seves condicions laborals a les de la vintena d'empleats que sí que depenen directament del consistori. De l'altra, reivindiquen la necessitat d'incrementar el personal –contractant per exemple més passejadors– i actuar per posar fi a la precarietat d'unes instal·lacions que fa anys que van quedar obsoletes. Una combinació –la de poc personal per atendre els animals i espais precaris– que, alerten, posa en risc els treballadors perquè fa que els gossos estiguin més agressius i es multipliqui el risc de patir mossegades.

En dona fe el compte que els vaguistes han obert a Instagram, on es poden veure les conseqüències que algunes d'aquestes mossegades han tingut en els treballadors. La mateixa xarxa social avisa que les imatges que s'hi veuen poden ferir sensibilitats. “Hi ha gossos que es passen tancats tres dies en gàbies d'un metre per un metre perquè ningú els treu a passejar, i això els fa més agressius”, relata un dels empleats del centre. “Estan tensos i molts cops, quan entrem a netejar-los o alimentar-los, ho perceben com una agressió”, continua. Per això una de les reclamacions que fan és que es contractin més passejadors i no es fiï “pràcticament tot” als voluntaris, que sovint tenen dificultats per anar-hi entre setmana.

Després de 48 dies de vaga, però, el conflicte continua encallat. Fonts de l'Ajuntament mostren preocupació per la durada de l'aturada, que admeten que “no contribueix al benestar dels animals”. Tot i reconèixer que la situació del centre és complexa –el trasllat a un nou equipament està pendent des de fa més de 15 anys–, les mateixes fonts defensen els intents de l'empresa que presta el servei per complir amb les peticions dels empleats. “Ha presentat una proposta generosa que hauria de valorar-se per part dels treballadors”, apunten, i destaquen l'esforç “important” que s'està fent per poder tancar aviat aquest conflicte.

En la darrera comissió d'Urbanisme, la primera tinent d'alcalde, Laia Bonet, va explicar que els treballadors van rebutjar l'última oferta de l'empresa CMS Multiservicios, que passava per un increment salarial del 40% que s'aplicaria durant els pròxims quatre anys, així com una reducció de la jornada laboral. L'empresa, de fet, s'ha trobat amb la vaga de forma inesperada, ja que va guanyar el concurs poc abans que comencés la protesta i els problemes venen d'abans.

Un trasllat encallat

El trasllat del CAACB a unes noves instal·lacions és un deure pendent de Barcelona des de fa 15 anys. Després de descartar altres ubicacions, a les acaballes del mandat de Xavier Trias es va anunciar un conveni amb Montcada i Reixac per construir aquest equipament en terrenys que són propietat de l'Ajuntament, però que estan situats dins dels límits del municipi veí. Després d'una tramitació complicada, el projecte va rebre la llum verda del ple de Barcelona el març de l'any passat. Tanmateix, deu mesos després les obres encara no han pogut començar perquè un jutjat de Barcelona les va paralitzar després d'una denúncia presentada pel grup animalista DEPANA.

stats