Urbanisme
Societat Barcelona 21/03/2023

Barcelona desencalla la nova gossera a Montcada, pendent des del 2014

L'equipament costarà uns 19 milions d'euros, tres més dels que s'havia pressupostat en l'últim projecte

2 min
Així serà la nova gossera de Barcelona a Montcada i Reixach

BarcelonaA les acaballes del mandat de CiU a Barcelona (2011-15), es va anunciar que, per fi, s'havia trobat una ubicació en principi lliure de polèmiques per construir-hi la nova gossera. Havent fracassat opcions com les que preveien aixecar el nou Centre d'Acollida d'Animals de Companyia de Barcelona (CAACB) al costat del Parc de l'Oreneta o a Montjuïc, l'Ajuntament de Barcelona va firmar, el 2014, un conveni amb Montcada i Reixac per construir aquest equipament en terrenys que són propietat seva, però que es troben dins dels límits del municipi veí. En concret, a la finca coneguda com a Torre Doña Juana, al costat del cementiri de Collserola. La previsió, llavors, era que les obres comencessin ja durant el següent mandat, el primer d'Ada Colau. Però el calendari s'ha demorat molt més enllà del que s'havia dit, en una tramitació complicada perquè l'espai és dins dels límits del Parc Natural de Collserola i ha calgut, entre altres passos, superar un doble tràmit ambiental del Govern (pla i projecte).

A finals del 2019, el projecte va rebre la llum verda al ple municipal de Montcada i quedava pendent que Barcelona fes el mateix pas. La comissió d'Urbanisme ha aprovat avui, per fi, el projecte de manera inicial i l'objectiu municipal és ara licitar les obres abans que acabi aquest mandat i que les màquines puguin començar a treballar entre els mesos de setembre i octubre, ja sota la tutela del govern que resulti de les urnes. El nou CAACB, com ha admès la tinent d'alcaldia Laia Bonet en la seva intervenció, "acumula més de 15 anys de retards" i s'ha desencallat després del pacte pressupostari amb ERC. El retard l'ha criticat, sobretot, Jordi Martí, de Junts, que és qui va capitanejar el projecte quan governava Trias. Tots els partits, però, han votat a favor de la iniciativa en comissió.

La construcció del nou espai, que ha de substituir les actuals instal·lacions de la carretera de l'Arrabassada (obsoletes i petites pel nombre d'animals que acullen), s'ha pressupostat en uns 19 milions d'euros, tres més dels que es preveien en l'última versió del projecte per l'actualització de preus. El nou CAACB s'aixecarà dins d'un espai de 2,6 hectàrees, on hi haurà els edificis, espais enjardinats i zones d'esbarjo per als animals. Un dels objectius és buscar la "màxima integració" del nou equipament a Collserola.

L'encaix de la gossera a la muntanya

14 hectàrees de massa forestal

Hi haurà un edifici principal, que és on estaran l'administració i els serveis veterinaris, que tindrà dues plantes semisoterrades; i una altra edificació amb espai per a les gateres i els magatzems. I, després, els habitacles per als gossos, que estaran ubicats en una mena de terrasses per adaptar-se a la topografia. En total, es faran 219 boxs d'entre vuit i dotze metres quadrats cadascun i amb patis de socialització als extrems. I podrà acollir 350 gossos i prop de 150 gats. L'equipament donarà servei tant a Barcelona com a Montcada. Tota aquesta operació urbanística ha de permetre consolidar prop de 14 hectàrees de massa forestal que, fins ara, estaven qualificades de cementiri (pensant en una possible ampliació) i qualificar sis hectàrees més d'equipament.

stats