Eleccions municipals
Societat Barcelona 12/05/2023

Indignació entre els veïns de la Bonanova: "Mai havíem patit amb els okupes, i ara la política s'ho ha carregat tot"

Els okupes d'El Kubo i La Ruïna denuncien que fins a la campanya electoral mai ningú els havia increpat

5 min
Les cases okupades de la Bonanova.

Barcelona"No ens agraden, però molesten tan poc que mai ens hem queixat", ho expliquen el Marc i el Paco, dos veïns del carrer Lluçanès de Barcelona que des del seu balcó veuen El Kubo i La Ruïna des de primera fila. No fa ni 24 hores de la doble manifestació a la Bonanova de moviments a favor i en contra de l'ocupació i l'ambient a un parell de metres de la zona ocupada és de total tranquil·litat. "Aquest silenci que sents és el que hi ha hagut sempre, mai hem patit fins ara. La política s'ho ha carregat tot", insisteix el Marc. Assegura que ell fa 15 anys que viu al bloc i que aparca la moto cada dia al costat de la casa ocupada: "Si fossin conflictius no quedaria ni mitja moto, però és que no deixen ni una bossa d'escombraries a la vorera", afegeix.

És el mateix que explica un dels nois que és dins d'El Kubo. Parla des de la finestra amb un casc negre i un passamuntanyes perquè no se'l pugui reconèixer i explica a l'ARA que han fet un pacte entre tots de no parlar amb els mitjans per no fer augmentar encara més la tensió. Tot i això, en resposta a la pregunta de si havien tingut conflictes anteriorment, diu que "hi ha veïns de tot tipus, però fins ara que venen les eleccions ningú ens havia increpat". Un company seu, vestit de la mateixa manera, treu el cap per sobre una de les baranes i insisteix que tot el que volen dir ja és a les xarxes socials: "També hi tenim penjats els cartells de les activitats que fèiem amb concerts i cinefòrum", explica. La conversa s'acaba perquè un veí, gravant amb el mòbil, els etziba "Sí, sí, però aprofitarem les eleccions i per fi us farem fora". L'okupa no li contesta, però s'allunya de la finestra.

Aquests cartells són els que també explica el Paco que penjaven als fanals i a les parets properes als pisos del voltant per avisar que farien una festa. "En fan un cop cada mes i mig o dos, i sí que és veritat que algun dia la música forta s'ha allargat fins a les tres de la matinada", reconeix. Unes festes que segons la propietària de la floristeria que hi ha just davant de La Ruïna són l'única cosa que els poden retreure. "Fa 15 anys que som aquí i mai ens han molestat ni dit res, mai ens han tocat l'aparador. Són gent normal que surten a treballar i fins que no els han atacat no han fet soroll". També expliquen que cada dia centenars de nens i adolescents passen per davant de la zona per anar a l'escola i a la universitat de La Salle i mai els ha passat res.

Tot i que totes les botigues del voltant coincideixen amb aquesta visió, hi ha veïns que tenen una opinió totalment contrària. "No és just que no paguin ni una hipoteca, se'ls veu bruts", explica una de les veïnes que prefereix no donar el nom perquè afirma que té por. El menjador del seu àtic té un finestral des d'on veu perfectament el terrat d'El Kubo. "Abans que tinguessin aigua corrent es dutxaven amb garrafes i els veia despullats des de la taula de la cuina", es queixa, i afegeix: "Com que jo tinc nets petits, els vaig dir que es tapessin i em van contestar que la nuesa era natural". També explica que la situació ha anat a pitjor en els últims dies: "Ja no em deixen ni mirar per la finestra; si ho faig, m'increpen cridant-me que què miro". El seu marit, que l'acompanya, també critica que a l'estiu se'n van a dormir "atordits per l'olor de marihuana que entra provinent d'El Kubo". També asseguren que a vegades quan hi ha festes i truquen als Mossos, la policia els ha contestat que havien demanat els corresponents permisos. De la suposada passivitat de la policia també es queixa un veí d'uns 70 anys que critica que "no pot ser que fins i tot davant la policia una okupa pugui orinar al carrer i no passi res". El mateix home lamenta que, a parer seu, tot s'ha radicalitzat i sembla que "si els critiques ets de Vox i si no de Colau", i compara la situació de la Bonanova amb l'escenari que es viu a la zona de barraques de la Cañada Real de Madrid. "És veritat que això no és una guerra com a Ucraïna, però tampoc es pot dir que la convivència sigui bona", insisteix.

Un noi, amb un casc negre i un passamuntanyes perquè no se'l pugui reconèixer, parla amb una noia a El Kubo.

Provocació i resposta

"Les primeres que van arribar van ser tres noies que van penjar flors a la porta i un cartell on hi posava «Estimades veïnes, estarem tranquils, i si necessiteu alguna cosa, ja sabeu on som»", explica la Maria Isabel. Fa 75 anys que viu en un pis que fa cantonada amb el carrer Sant Joan de la Salle, des d'on també veu què hi passa a la zona d'El Kubo i La Ruïna. "Ja no posen flors, però hem tingut pau durant tots aquests anys", diu, i assegura que durant molt de temps la porta de l'espai estava oberta i entrava i sortia gent sense problemes i els veia fent malabars o reunions al pati. "L'única molèstia ha estat la música, però això també passa a altres barris i no ho fan només els okupes", insisteix. Reconeix que ara potser "no han sabut respondre bé a les provocacions", però que s'han estès moltes mentides: "A mi els okupes no m'agraden i són il·legals, però molts dels rumors que s'han estès són falsos".

A les provocacions que explica la Maria Isabel també hi fan referència el Miguel, diaca de l'església de la Mare de Déu de la Bonanova (just davant de La Ruïna), i l'Amaia, propietària del bar Bisibisau, que queda a l'altre cantó de l'espai ocupat. El religiós assegura, com també han fet altres veïns, que en els últims dies hi ha grups de joves que després de sortir de festa acaben la nit a la zona i es dediquen a tirar pedres contra l'edifici i a xiular perquè els okupes surtin a respondre i hi hagi enfrontaments. L'Amaia explica que és arran d'aquestes situacions que en les últimes tres setmanes l'estètica de l'espai ocupat ha canviat radicalment. "Fins fa poques setmanes totes les tanques en punxa i els vidres que es veuen sobre els murs no hi eren, era un espai obert, però en veure's amenaçats l'han fortificat", explica. El bar de l'Amaia és just a sota del bloc on diversos veïns asseguren que un jove hauria estat diverses nits disparant amb una escopeta de balins i tirant pedres i bengales contra la casa ocupada. Uns atacs als quals els okupes haurien respost tirant petards contra el balcó i haurien ferit el noi, tot segons els mateixos veïns. "La resposta és molt perillosa perquè podria incendiar el bloc", insisteix la propietària del bar, però matisa: "El que sí que és veritat és que si s'explica la resposta dels uns, abans cal veure què han fet els altres per provocar-la".

stats