Barcelona

Maragall deixarà l'Ajuntament de Barcelona a finals d'any

El ple del desembre serà l'últim en què participarà com a regidor

2 min
Ernest Maragall en una imatge d’arxiu.

BarcelonaPer sorpresa i enmig del debat d'una proposició d'Esquerra en el ple de Barcelona, el líder dels republicans a l'Ajuntament, Ernest Maragall, ha anunciat que el del desembre serà l'últim ple en què participarà. "El proper plenari serà l'últim en què participaré des del meu escó", ha explicat, i ha assegurat que pren aquesta decisió "a consciència i voluntàriament". Maragall, que farà 81 anys el 5 de gener i de qui la seva portaveu, Elisenda Alamany, ja havia donat per fet l'adeu recentment, ha assegurat que la decisió és "exclusivament personal" i la pren seguint una "única raó de fons: Barcelona".

La possibilitat que Maragall deixés l'Ajuntament sense esperar a acabar el mandat ha estat sobre la taula des de l'endemà de les eleccions municipals, quan ERC va retrocedir des dels deu regidors fins als cinc actuals i va passar de ser primera força a ser la quarta. Tanmateix, el mateix Maragall havia evitat fins ara confirmar-ho.

Fonts republicanes expliquen que Maragall ha acabat de madurar la decisió aquesta mateixa setmana i l'ha compartida en els últims dies amb el seu cercle més proper i amb la direcció del partit. El seu darrer dia com a regidor serà el del ple del 22 de desembre. Ara caldrà veure qui agafa les regnes del grup municipal d'ERC, tot i que la mateixa Alamany va donar per fet fa dues setmanes que seria ella en tant que número 2 a la llista a les últimes eleccions municipals.

Ella ha sigut, de fet, una de les primeres a reaccionar a l'anunci de Maragall. Ho ha fet a través de la xarxa social X (l'antic Twitter), des d'on ha recordat que no el van deixar ser alcalde el 2019 i ha assegurat que els regidors que es queden a l'Ajuntament intentaran "estar a l'altura del teu llegat". "Gràcies per tot el que ens has donat i el que he après de tu aquests anys", ha dit.

Maragall marxa després d'una carrera molt lligada a l'Ajuntament, primer al costat del seu germà Pasqual Maragall i després ja com a cap de llista d'Esquerra, amb qui va aconseguir la fita històrica de guanyar unes eleccions municipals l'any 2019. Tanmateix, aquell triomf no li va ser suficient per ser alcalde després que el PSC i Manuel Valls unissin els seus vots als dels comuns per fer alcaldessa Ada Colau.

Amb l'adeu de Maragall es mou una de les primeres peces que ballaven a l'Ajuntament després de les eleccions municipals del mes de maig. En l'aire segueix encara el futur de dos líders més de grups municipals: Xavier Trias –que ja va dir ell mateix que no acabaria el mandat i que marxaria aviat després de no poder ser alcalde tot i guanyar les eleccions– i Ada Colau, que ha assegurat que es replantejarà el seu paper un cop es tanquin els pactes de govern a l'Ajuntament i de qui tothom dona per fet que tampoc esgotarà els quatre anys.

Primeres travesses

De fet, ja fa temps que entre les files republicanes s'havien obert les travesses internes sobre qui serà el proper candidat dels republicans a Barcelona. A més de la mateixa Alamany, també sonen noms com el de l'ara conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, o, en cas que l'amnistia tiri endavant, el de l'exconseller d'Exteriors Raül Romeva, a qui en les últimes setmanes també s'ha pogut veure fent actes molt vinculats a l'agenda municipal de la ciutat.

stats