Centres escolars
Societat Barcelona 01/09/2023

Nou impuls per adaptar els centres escolars de Barcelona a les exigències del canvi climàtic

145 centres de la capital han estat escenari de diferents actuacions, en el marc d'un pla de millora amb un pressupost de 66,7 milions d'euros

Pau Castellote
2 min
Estat de les obres a l'Institut Escola Arts de la Bordeta, a Barcelona

Els alumnes de 145 centres educatius públics de Barcelona començaran el curs en un centre amb canvis. És el cas, per exemple, de l'Institut Escola Arts, el centre escollit per la consellera d'Educació i presidenta del Consorci d'Educació de Barcelona, Anna Simó, per fer balanç del pla d'obres que aquest estiu ha vist com es feien un total de 150 intervencions. La inversió total ha arribat als 66,7 milions d'euros, destinats majoritàriament a fer disminuir les diferències entre equipaments.

Algunes parets encara sense enguixar i un sotrac de diversos metres de fondària al pati fan que sembli improbable que els alumnes de l'Institut Escola Arts hagin de començar el curs lectiu amb l'escola a punt. La consellera, poc després de netejar-se una taca de guix de l'americana, ha atribuït a "motius únicament imputables a l'empresa contractada" els retards que es preveuen en alguns dels centres. Amb tot, assegura que la majoria dels centres on s'han fet obres estaran a punt per reobrir en condicions.

Adaptació a les altes temperatures

Tot i que el gruix del pressupost, 19 milions, s'ha destinat a actuacions de reforma, ampliació i millora dels centres, cal remarcar que 4 milions han anat destinats a adaptar els centres al canvi climàtic, "que ja és aquí i ha arribat per quedar-se", ha dit la consellera. Si bé ha assegurat que és "un procés lent", Simó ha assegurat que el Consorci d'Educació de Barcelona treballa per millorar l'eficiència energètica dels centres i augmentar-ne el confort tèrmic interior i exterior. Algunes de les mesures preses per minimitzar l'impacte de les altes temperatures a l'estiu han estat la rehabilitació de façanes, la climatització puntual d'alguns espais i l'impuls de la ventilació creuada. Tot i que només s'han instal·lat ventiladors o aires condicionats en una minoria dels centres, a l'Institut Escola Arts s'ha pogut veure el potencial de la ventilació creuada: els papers de la consellera han volat en un parell d'ocasions.

També amb l'objectiu d'adaptar-se a un clima més hostil, s'ha treballat per convertir els patis en àrees més naturalitzades i puguin esdevenir refugis climàtics. Aquestes actuacions emmarcades en la iniciativa Transformem els patis, s'han fet a 17 escoles durant aquest estiu, amb la qual cosa ja són 58 els centres on s'ha treballat en aquesta línia.

La major part del pressupost, 29 milions d'euros, s'ha destinat a obres de gran calibre que poden allargar-se més d'un any. Enguany, el consorci n'executa 34 de diferents, consistents en l'ampliació, reforma, adequació integral o millora de tot o gran part del centre. També s'hi han destinat 17 milions d'euros a fer 17 actuacions de nova construcció.

Col·laboració entre Generalitat i Ajuntament

El regidor d'Educació de l'Ajuntament de Barcelona, Lluís Rabell, ha aprofitat l'ocasió per agrair al consorci "l'esforç remarcable" que realitza al costat del consistori. El cert és que de la inversió total de 66 milions d'euros, la major part (41 milions) els aporta l'Ajuntament de Barcelona, mentre que el departament d'Educació de la Generalitat n'ha aportat 25, 16 dels quals provenen dels Fons Europeus REACT. Tot plegat supera en 25 milions d'euros la inversió del 2022.

stats