Barcelona

Obrir totes les biblioteques de Barcelona a l'agost costaria uns dos milions d'euros

El govern de Colau s'obre a debatre canvis en els horaris a partir de l'any que ve però remarca que a l'estiu els usuaris cauen a la meitat

2 min
Interior de la Biblioteca Jaume Fuster de Barcelona

BarcelonaA partir de l'1 d'agost, Barcelona només obrirà una biblioteca per districte (10 de les 40 que conformen la xarxa pública) i n'afegirà quatre més un cop entrada la segona quinzena del mes. No és novetat, és la manera de fer habitual de la ciutat, que aprofita el mes amb menys usuaris en aquests equipaments per concentrar les vacances dels treballadors. Però el grup municipal d'ERC ha demanat obrir el debat sobre aquests horaris, especialment aquest 2022, quan més d'un 30% dels barcelonins diuen que no marxaran de vacances (així ho va recollir l'últim baròmetre municipal) i quan, a més, les biblioteques formen part de la xarxa de refugis climàtics, que són espais pensats per oferir una temperatura de confort en els moments en què el termòmetre arriba més amunt.

El govern de Colau accepta obrir el meló sobre els horaris, però hi posa xifres: segons el tinent d'alcaldia de Cultura, Jordi Martí, obrir totes les biblioteques de la ciutat durant el mes d'agost, que és quan calculen que els usuaris cauen entre un 40% i un 50%, tindria un cost aproximat de 2 milions d'euros (sobretot, per l’ampliació de personal). Fins ara, diu, s'ha decidit el tancament majoritari a l'agost per una qüestió de gestió dels recursos, però ha considerat "oportú" poder fer canvis de cara als pròxims anys per garantir que tothom tingui accés a la lectura.

L'equip de Colau assegura que veu amb bons ulls les propostes de millora que han plantejat els republicans a la comissió de Drets Socials i hi ha votat a favor de forma "entusiasta", però ha aprofitat el punt per retreure al grup d'Ernest Maragall que, en els tres pressupostos que ja han aprovat fins ara, no hagin plantejat mai cap increment de la partida destinada a les biblioteques. "Crec que a partir del setembre ens hem de posar a discutir el pressupost, i m'encantaria que per primer cop hi hagués una proposta seriosa d'augmentar la partida per a biblioteques", ha dit Martí. El que no hi haurà segur és cap canvi en el funcionament d'aquest agost: continuaran tancades 30 de les 40 biblioteques durant la primera quinzena.

"No obrir biblioteques a l'estiu perquè la gent no hi va, és renunciar a la capacitat transformadora de la política cultural i mantenir desigualtats segons el codi postal", ha lamentat la republicana Gemma Sendra, que ha afegit en un apunt a Twitter que, segons els seus càlculs, el cost d'obrir totes les biblioteques a l'agost seria d'1,3 milions d'euros (uns 34.000 euros per cadascuna) i que si no es fa és "perquè no es vol".

La proposta que ERC portava a debat, i que ha quedat aprovada amb l'abstenció del PP i el vot favorable de la resta de grups, no se cenyia només als horaris. El text també demanava avançar en la construcció de noves biblioteques (la xifra de 40 no ha crescut en els dos últims mandats) per garantir que cada barri en té una de pròpia, especialment els de rendes més baixes on hi ha pitjors índexs de lectura. I el govern ha respost a aquest punt defensant que el criteri no ha de ser el d'una biblioteca a cada barri, perquè n'hi ha algun, com Can Peguera, que té només 2.400 habitants. "Segur que és necessària alguna biblioteca més, però no el creixement exponencial que havíem tingut", ha exposat, i ha recordat que, de fet, el pla de biblioteques en marcava 40 com a necessàries.

Placeta Carmen Balcells, davant de la Biblioteca García Márquez

El tinent d'alcalde de Cultura de Barcelona, Jordi Martí, ha anunciat aquest dimarts que la placeta que queda davant de la nova Biblioteca García Márquez portarà el nom de l'agent literària Carmen Balcells, que va morir el 2015. La placeta s'ubica a la confluència dels carrers Concili de Trento amb Treball, al districte de Sant Martí.

stats