Barcelona

"Pactarem amb qui faci falta perquè Colau no torni a ser alcaldessa"

Una nova plataforma busca aglutinar el descontentament amb el govern municipal per fer el salt a l'Ajuntament

2 min
Lluís Tusell, Pedro Miret i Ana Bartolomé, impulsors de la candidatura MésXBcn

Barcelona"No som ni de dretes ni d'esquerres". "No som ni independentistes ni unionistes". "Som ciutadans corrents, veïns de Barcelona". Són algunes de les frases de presentació que han repetit avui els membres de la nova plataforma ciutadana MésxBcn. D'entrada sense cares conegudes, la plataforma ven un objectiu comú: aglutinar el descontentament amb l'actual govern municipal, el tots contra Colau.

Els portaveus del moviment defensen que MésxBcn té les portes obertes de bat a bat a tothom qui se sumi a la consigna de "deixar de banda interessos partidistes" i treballar per fer fora els comuns del govern i recuperar la "bona gestió". I asseguren que han tingut contactes amb persones com l'exconseller Santi Vila, l'expresident del Barça Sandro Rosell i el president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, Gerard Esteva, i amb membres de formacions com Centrem i el Partit Nacionalista de Catalunya (PNC). Però que, per ara, no hi ha cap entesa tancada amb ningú per convergir en una llista unitària i que el primer pas, que és el que han fet avui, és posar el projecte sobre la taula: allò de primer les idees i després els noms.

El seu compromís és elaborar un programa i escollir, l'últim trimestre de l'any, les 41 persones que donaran cos a la candidatura, incloent-hi l'alcaldable. "Cal una llista unitària dels que creuen en un mateix model de Barcelona, i això només ho pot aconseguir una candidatura ciutadana", defensen. Qui ha portat la batuta de la presentació és Lluís Tusell, periodista de formació i president de l'Associació de Veïns de les Tres Torres, que ha insistit que ara mateix a Barcelona "no té una bona gestió per part del govern ni alternatives de canvi".

MésxBcn és –assegura– "l'únic partit" que pot garantir que pactarà amb qui faci falta perquè Colau no repeteixi com a alcaldessa. La línia vermella són "els extrems": diuen que no subscriurien pactes amb Vox ni amb la CUP. I que no baixaran al fang en debats que no afectin l'Ajuntament: si hi ha qualsevol proposta que demana un posicionament sobre el Procés, s'hi abstindran. Entre les persones que ja han manifestat el seu suport al moviment, que compta amb unes 500 persones inscrites a la web, hi ha l'economista i exconseller de districte per Ciutadans Pedro Miret, l'economista Ana Bartolomé i l'empresari del sector tecnològic Román Martín, que és el portaveu de la plataforma Stop Contaminació BCN.

Si se'ls pregunta quins projectes plantegen, asseguren que els uneix la demanda d'una gestió millor –"més tècnics i menys polítics"–, la creença que el creixement econòmic no està renyit amb la defensa de la sostenibilitat, la defensa de l'ecologia, la moderació i la transversalitat. Per poder concórrer a les eleccions necessitaran presentar 8.000 signatures si ho fan com a associació sense ànim de lucre o fent servir els drets electorals d'algun dels partits que pugui convergir en el moviment. Ja tenen, de fet, contactes amb un partit ecologista que els podria servir per utilitzar aquesta via.

També han contactat, segons han explicat, amb l'advocat Daniel Vosseler, que en les últimes municipals ja va intentar catapultar una plataforma ciutadana, Barcelona com Tu, que es va quedar a les portes dels comicis al no aconseguir les firmes necessàries, i que ja ha anunciat que el 2023 ho tornarà a intentar amb el partit Barcelona Ets Tu. Vosseler també defensa anteposar la bona gestió a la política.

stats