Barcelona

El ple de Barcelona denuncia la "paràlisi" de Collboni i constata la fractura PSC-comuns

Bonet avisa Colau que està "boicotejant" la possibilitat d'un govern d'esquerres

3 min
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, durant el ple d'aquest divendres

BarcelonaLa proposta dels comuns per denunciar la "paràlisi" del govern municipal i de l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha acabat sent sobretot una constatació de la fractura que avui dia existeix a l'Ajuntament entre el PSC i Barcelona en Comú. El grup d'Ada Colau ha aconseguit tirar endavant el text de la mà de Junts, però d'acord amb les intervencions d'uns i altres no sembla que el debat hagi d'afavorir una entesa amb els socialistes per entrar al govern. "No sé si s'adona que, amb dinàmiques com aquesta, vostès estan boicotejant la possibilitat que Barcelona tingui un govern d'esquerres", ha dit a Colau la primera tinenta d'alcalde, Laia Bonet, que ha pres la paraula en lloc d'un Collboni que ha preferit mantenir-se en silenci.

Durant la seva intervenció, Colau ha criticat que sis mesos després de la "carambola" que el va fer alcalde, i tot i només comptar amb deu regidors, Collboni no sembli tenir pressa per tancar un acord de govern amb altres partits. Fa mesos que els comuns apressen l'alcalde a asseure's a negociar per formar un govern progressista amb BComú i ERC. "No es pot governar una ciutat com Barcelona sense pressupostos", ha alertat l'exalcaldessa, que després de la resposta de Bonet ha recomanat "més humilitat" i menys "arrogància" al PSC.

A les files socialistes fa setmanes que creix el malestar amb els comuns per la forma en què estan fent oposició i perquè consideren que només busquen fer la traveta al govern municipal. Aquest divendres hi ha posat la veu la mateixa Bonet, que ha carregat contra l'"agressivitat gratuïta" i la "campanya absurda d'atacs" dels comuns. La regidora socialista ha anat encara més enllà i ha defensat que l'actual executiu està fent polítiques d'esquerres i que, en tot cas, si es diferencia en alguna cosa de l'anterior és en el fet que ara "l'alcalde és percebut com un alcalde de tots".

L'escassa sintonia entre els comuns i el PSC s'ha fet palesa també en altres moments del ple, com ara els debats sobre la pujada dels preus del transport públic, la regulació del lloguer i, fins i tot, el conveni de col·laboració entre Conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i l’Institut Català del Sòl per a la promoció i construcció d’habitatges socials a la ciutat, que s'ha aprovat amb el vot favorable de tots els grups amb excepció dels comuns, que s'han abstingut: "És incomprensible", ha dit Bonet.

La líder de BComú a l'Ajuntament de Barcelona, Ada Colau, durant el ple de desembre.

Abstenció d'ERC, el PP i Vox

Tot i que els comuns han aconseguit aprovar la seva proposta amb els vots de Junts per Catalunya –curiosament el seu principal adversari per entrar al govern–, el debat de la proposició s'ha convertit en una cascada de crítiques a Colau. El mateix grup de Xavier Trias ha dit que, tot i que és evident que el govern "ni representa el canvi ni té la força necessària per liderar els canvis que necessita Barcelona", els comuns en són corresponsables per la seva acció de govern dels últims anys i pel fet d'haver contribuït a investir Collboni el juny passat.

En la mateixa línia s'ha expressat la nova líder d'Esquerra al consistori, Elisenda Alamany, que ha defensat l'abstenció del seu grup per no participar en l'intent dels comuns perquè el PSC "els deixi entrar al seu govern". "El que aquesta proposició confirma és que vostès es van equivocar a la investidura i van regalar els seus vots a canvi de res", ha avisat. També el PP i Vox s'han abstingut, i en el cas dels populars el seu president, Daniel Sirera, ha tret pit d'haver posat com a condició que Colau no formés part del govern municipal quan va donar els vots a Collboni per barrar el pas a Xavier Trias.

stats