Barcelona

El primer projecte que Collboni deixa caure: els ecoxamfrans de l'Eixample

El nou govern critica l'urbanisme tàctic i només farà una de les cinc actuacions compromeses al carrer Aragó

3 min
El carrer Aragó, a Barcelona, en una imatge d'aquesta mateixa tarda

BarcelonaSi fins ara el govern de Jaume Collboni ha anat assumint el gruix dels projectes engegats pel de Colau (com ara la reforma de la ronda Sant Antoni o les restriccions als grups turístics a Ciutat Vella), aquest divendres ha anunciat el primer trencament. Les damnificades són les reformes tàctiques que s'havien de fer en cinc xamfrans del carrer Aragó: els batejats com a ecoxamfrans, que eliminaven places de cotxe (i reubicaven contenidors) per guanyar espais d'estada amb nou mobiliari, jardineres i bancs. L'Ajuntament ha comunicat que en farà només un, d'ecoxamfrà, el d'Aragó amb Bruc, i que el farà sense el qüestionat urbanisme tàctic. Serà, doncs, una obra pensada ja per ser definitiva perquè els de Collboni creuen que així s'integrarà millor en el seu entorn i perquè rebutgen fer servir urbanisme tàctic fora del context d'emergència. En denuncien l’elevat cost de manteniment i, en alguns casos, els problemes d'accessibilitat perquè crea noves rampes i graons, i ho avalen amb un informe del departament d’Obres i Manteniment de l'Eixample datat el 6 de juliol.

El que quedarà en res són els altres quatre xamfrans del carrer Aragó que s'havien de reformar amb elements tàctics: Viladomat, Urgell, Nàpols i Entença. El motiu? A més del rebuig a l'urbanisme tàctic, la "dificultat" que asseguren que comporta haver de ressituar contenidors i places de càrrega i descàrrega a la trama de l'Eixample, sobretot –afegeixen– entorn dels carrers de la nova superilla.

Els ecoxamfrans de l'Eixample eren un dels projectes seleccionats en els pressupostos participatius. Estaven aprovats des del mes d'abril, amb un pressupost d'uns 700.000 euros, i s'havia anunciat l'inici d'obres per al juny. Ara, però, es farà només el del carrer Bruc, on coincideixen l'Escola de la Concepció, el Mercat de la Concepció, el Conservatori Municipal i la Seu del Districte de l'Eixample. Segons l'Ajuntament, el fet que s'hi concentrin tants equipaments fa necessari que la intervenció no sigui tàctica perquè és una realitat "més complexa" que la d'un entorn escolar, ja que té més necessitats de mobilitat i de reurbanització. I la idea és fer aquesta reforma durant el primer trimestre de l'any que ve.

"Un menyspreu"

La decisió de no fer els ecoxamfrans compromesos és "un menyspreu al que han votat els veïns", a parer de Genís Domínguez, d'Eixample Respira, que és l'entitat que havia impulsat la iniciativa i que avui mateix ha rebut la trucada que els informava que no es farà. Lamenten que ja van introduir molts canvis a la proposta per fer-la més assumible i que es va passar, per exemple, dels 14 ecoxamfrans inicials a només cinc. I que la decisió va en contra de la que és ara la seva principal lluita: reduir l'actual paper d'Aragó com a autopista urbana. "Si s'havia votat així, s'hauria d'haver respectat encara que hi hagi hagut canvis al govern", afegeix Xavier Riu, de l'associació de veïns de l'Esquerra de l'Eixample. També Barcelona en Comú ha criticat la decisió. Consideren que el que es farà és un "projecte molt menys ambiciós" i que no respecta la votació veïnal. L'exresponsable d'Urbanisme, Janet Sanz, defensa en aquest sentit que els ecoxamfrans ja havien passat "tots els avals tècnics".

Tall d'Eixample Respira al carrer Aragó

El que el govern municipal sí que ha confirmat que manté és l'eliminació d'un carril de trànsit als carrers Aribau i Muntaner, que era un altre dels projectes escollits en els pressupostos participatius a l'Eixample i que, tot i que s'ha endarrerit, es preveu començar al setembre. També es farà llavors la proposta de fer més verda i jugable la plaça Letamendi i la pacificació dels entorns de les escoles Arbret i Llorers, al carrer Aragó. No es menciona, en canvi, el que era una altra de les grans reivindicacions veïnals: la pacificació del carrer Rosselló des de la Model i fins a Urgell, que era proposta de l'associació de veïns. "Ens diuen que no està mort, però que caldrà afinar-hi alguna cosa", explica Riu.

stats