Turisme
Societat  /  Barcelona 25/02/2022

Quants creueristes pot sostenir Barcelona?

El debat sobre l'establiment d'un topall es dilueix a l'Ajuntament en una petició al Port per prioritzar els viatgers que embarquen a la ciutat

3 min
Una de les terminals de creuers del port de Barcelona.

BarcelonaL'anunci inicial era que el grup municipal d'ERC portaria al ple de Barcelona d'aquest divendres una proposta per limitar el nombre de creueristes que visiten la ciutat i impedir que cap mes de l'any se superessin els 200.000, quan abans de la pandèmia a l'agost s'arribava als 400.000. El text que finalment s'ha portat a debat, però, ja no parla de limitacions ni de topalls. El que fa és demanar al Port, que és qui té la competència sobre el tema, que prioritzi els creueristes que embarquen a la ciutat per sobre dels que hi fan escala perquè els primers hi fan més despesa i una visita menys fugaç. I esperar als resultats de l'estudi encarregat per determinar quants turistes pot acollir el centre de la ciutat i elaborar el pla estratègic de turisme 2023-2026 tenint en compte aquesta fotografia.

Quan ha presentat la proposta, amb tot, el republicà Miquel Puig ha insistit que creu que la xifra de creueristes que la ciutat pot sostenir és la de com a màxim 200.000 al mes, i que el sorprendria que l'estudi de càrrega fixés una xifra més alta. "El model és insostenible i ineficient ecològicament" ha avisat, després de recordar que l'any 2000 Barcelona rebia a l'agost 100.000 creueristes i que ara aquesta xifra s'ha multiplicat per quatre. "El creuerista de trànsit [el que no embarca a la ciutat] circula en ramat i es deixa uns 50 euros per cap a la ciutat, i el que comença el viatge aquí es gasta uns 500 euros", ha afegit per justificar que potser es podria prescindir dels de trànsit.

La resta de grups de l'oposició han criticat que el text que es portava a votació no concretés cap de les xifres que ERC havia anunciat i la proposició ha quedat aprovada amb els vots del govern, que ha pactat el text amb els republicans, i de JxCat, amb el compromís de treballar en el nou pla estratègic del turisme. Els plans del Port, però, passen per recuperar la fita dels tres milions anuals de creueristes com més aviat millor: si no és aquest any, el que ve, com detallava fa uns dies a l'ARA el seu president, Damià Calvet.

El regidor de Turisme, el socialista Xavier Marcé, ha agraït la "proposta de consens" que ha plantejat avui ERC i els ha demanat suport per aconseguir que el Govern afavoreixi la ciutat en el seu pla estratègic. El text consensuat especifica que es crearà un grup de treball amb la Generalitat i l’Agència Catalana de Turisme per alinear estratègies.

Quan els republicans van fer el primer anunci amb el topall mensual, la tinenta d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, els va demanar en declaracions a aquest diari que fessin la proposta al Govern, que és qui designa el president de l'Autoritat Portuària: "Les ciutats no tenim competència per fixar aquests topalls. No ho ha fet ni Venècia. Però sí que hem d'exigir ser un actor clau en la configuració del port".

El debat sobre el nombre de creueristes que havia d'acollir Barcelona ja va emergir, el mandat passat, quan la llavors regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, va comparar aquests turistes amb una "plaga de llagostes que devoren l’espai públic i se’n van" i va dir que era partidària d'abolir aquest tipus de turisme a la ciutat. El que ha fet el govern municipal des de llavors és un acord amb el port per concentrar els creuers en les terminals que queden més allunyades del centre de la ciutat.

stats