Barcelona
Societat Barcelona 20/01/2022

El solar de l'antic Teatre Talia del Paral·lel ja és de l'Ajuntament

Colau completa l'expropiació de l'espai i hi projecta habitatge públic i un equipament cultural

3 min
El solar de l’antic Teatre Talia, al Paral·lel, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaNo ha sigut un procés senzill ni tampoc ràpid, però l'Ajuntament de Barcelona ja és el propietari del solar de l'avinguda del Paral·lel on va funcionar des del 1900 l'antic Teatre Talia, que es va incendiar el 1987 i després va ser enderrocat. Des de llavors, la parcel·la no ha tingut cap altre ús. L'espai era una de les grans reivindicacions del teixit veïnal del barri de Sant Antoni, que fa anys que el defensa per fer-hi un equipament i que demana arranjar de forma urgent els terrenys, on s'han succeït problemes com plagues de rates o ocupacions. El govern de Colau va incloure aquest espai, el 2018, a la llista de set solars que pretenia expropiar a l'Eixample. I aquest ha sigut el primer a concretar-se: l'Ajuntament l'ha adquirit per 5,7 milions d'euros (IVA inclòs), que era el preu marcat pel jurat d'expropiació, una xifra notablement més baixa que els 9,7 milions que demanava la propietat per tancar un acord –i fins i tot que els 5,8 que havia ofert el consistori.

L'anterior propietari, Premium Student Housing, hi volia fer una residència d'estudiants, que va quedar frenada i ja ha presentat un recurs contra el preu fixat per a l’expropiació. El que es projecta ara en aquest espai de 785 metres quadrats són habitatges dotacionals –d'aquells que es dediquen a un col·lectiu concret com joves o gent gran– i un equipament cultural que mantingui, en certa manera, la memòria del Talia. Dilluns hi ha prevista una primera trobada entre representants del districte de l'Eixample i entitats del barri, com la plataforma que fa anys que reivindica el solar o les escoles veïnes, per decidir l'ús provisional que es pot donar al solar mentre no es completa la construcció del nou edifici. El compromís de l'Ajuntament és que ara que ja és propietari del solar, aquest deixi d'estar buit i causant maldecaps a les finques properes.

El nou edifici no es construirà com un bloc de contenidor dels anomenats allotjaments de proximitat provisional (APROP) que la ciutat ja té en marxa al Barri Gòtic i comença a aixecar a les Glòries, com s'havia anunciat, però sí que es faran servir mètodes de construcció industrialitzats per accelerar el procés, segons ha detallat aquest dijous el regidor de l'Eixample, Pau González. "Donem compliment a la lluita veïnal per salvar el solar", ha celebrat el regidor.

Problemes d'humitats

I qui ha celebrat la notícia de manera més exultant són els veïns dels blocs del costat del solar, com la Montserrat Saboya, que remarca que li sembla "fantàstic" que s'obri un debat sobre els futurs usos de l'espai, però que el que és més urgent és arranjar el solar. "Si fan alguna cosa sense tractar abans el terreny, serà un nyap", avisa. Els veïns de la seva comunitat han hagut d'assumir el cost de la rehabilitació necessària per solucionar problemes d'humitats derivats de la manera com es va enderrocar l'antic teatre, deixant els forats de les bigues a les finques veïnes.

Segons els plans vigents, l'alçada màxima del futur edifici serà de planta baixa més sis, amb una superfície edificada de 5.345 metres quadrats. Tindrà l'equipament cultural a la planta baixa i els habitatges a les plantes superiors. Però els pisos no es començaran a construir abans del mandat que ve. El regidor de l'Eixample destaca projectes com aquest per poder aprofitar qualsevol oportunitat per ampliar l'escàs parc d'habitatge públic del districte, on destaca que des del 2015 s' han multiplicat per deu els pisos gestionats per l'Ajuntament i destinats a lloguer social: s'ha passat de només 46 a 449.

stats